Obrazi nagrajencev so ob prejemu sredstev kar žareli – knjige jim bodo pri izvajanju programov prišle še kako prav. / Foto: Tina Dokl

Sosedom podarili knjige

Avstrija je za krepitev sosedskih odnosov že osemnajstič podarila knjižni paket slovenskim nevladnim in nedobičkonosnim ustanovam. Med prejemniki je tudi nekaj gorenjskih organizacij.

Ljubljana – Mohorjeva družba iz Celovca in Urad avstrijskega zveznega kanclerja vsako leto podarita slovenskim nevladnim ustanovam ter organizacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu knjižni dar, ki vsako leto znaša 50.000 evrov. V Trubarjevi hiši literature so pripravili zaključek že osemnajste akcije Podarimo knjige, na katerem so se srečali predstavniki vseh devetih prejemnikov.

V imenu organizatorjev sta knjige – tokrat le v simbolični obliki bona, prave bodo prejeli kasneje – prejemnikom podarila avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip. Iz Gorenjske so sredstva prejeli Layerjeva hiša Kranj, v višini štiri tisoč evrov, Marinkina knjižnica Društva upokojencev Škofja Loka v višini pet tisoč evrov, Osnovna šola Antona Janše iz Radovljice v višini pet tisoč evrov in Medobčinsko društvo Sožitje iz Mengša, ki je prejelo sredstva v višini štiri tisoč evrov.

Berkova je veleposlanica v Sloveniji od leta 2016 in je pri akciji sodelovala že tretjič, njen začetnik je bil Valentin Inzko, veleposlanik, ki je tu služboval pred 18 leti. Zbrane je nagovorila v slovenskem jeziku in dejala, da so knjige najboljše sredstvo za negovanje jezika, kar je še posebej pomembno za manjšine, obenem pa je prepričana, da so prejemniki vsako leto skrbno izbrani in je Mohorjeva družba lahko prepričana, da so knjige v pravih rokah. Sama se je slovenskega jezika začela učiti pred nekaj leti in meni, da ji je branje zelo pomagalo pri tem.

Dekan Ivan Olip je dejal, da se potrudijo najti pri­merne nagrajence, ki jim sredstva pomenijo zelo veliko in si sami nakupa knjig ne bi mogli privoščiti. Pri izboru sodelujejo s svojimi stiki v Sloveniji, z veleposlanico, nekaj pa jih izberejo tudi po lastni presoji. V vseh letih so v akciji podarili knjige v vrednosti več kot 900.000 evrov. Knjige, ki jih podarijo, so zelo različne, pravi Olip, od otroških do poljudnih, tudi kuharskih, izbor vedno nekoliko prilagodijo tistemu, ki jih prejme. Vse knjige pa so del Mohorjevega daru tisto leto ali pa kakšnega poprej.

Letos bo v akciji podarjenih več kot dva tisoč izvodov knjig, v vseh letih doslej jih je po različnih ustanovah v Sloveniji in po svetu romalo že preko 53.000. Akcija Podarimo knjige tako krepi širjenje slovenske pisane besede, predvsem pa poudarja pomen knjige kot kulturne dobrine. Organizatorji so prepričani, da bodo akcijo nadaljevali tudi v prihodnosti. Za prisrčen spremljevalni kulturni program so poskrbeli učenci nagrajene OŠ Antona Janše iz Radovljice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...