Obrazi nagrajencev so ob prejemu sredstev kar žareli – knjige jim bodo pri izvajanju programov prišle še kako prav. / Foto: Tina Dokl

Sosedom podarili knjige

Avstrija je za krepitev sosedskih odnosov že osemnajstič podarila knjižni paket slovenskim nevladnim in nedobičkonosnim ustanovam. Med prejemniki je tudi nekaj gorenjskih organizacij.

Ljubljana – Mohorjeva družba iz Celovca in Urad avstrijskega zveznega kanclerja vsako leto podarita slovenskim nevladnim ustanovam ter organizacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu knjižni dar, ki vsako leto znaša 50.000 evrov. V Trubarjevi hiši literature so pripravili zaključek že osemnajste akcije Podarimo knjige, na katerem so se srečali predstavniki vseh devetih prejemnikov.

V imenu organizatorjev sta knjige – tokrat le v simbolični obliki bona, prave bodo prejeli kasneje – prejemnikom podarila avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip. Iz Gorenjske so sredstva prejeli Layerjeva hiša Kranj, v višini štiri tisoč evrov, Marinkina knjižnica Društva upokojencev Škofja Loka v višini pet tisoč evrov, Osnovna šola Antona Janše iz Radovljice v višini pet tisoč evrov in Medobčinsko društvo Sožitje iz Mengša, ki je prejelo sredstva v višini štiri tisoč evrov.

Berkova je veleposlanica v Sloveniji od leta 2016 in je pri akciji sodelovala že tretjič, njen začetnik je bil Valentin Inzko, veleposlanik, ki je tu služboval pred 18 leti. Zbrane je nagovorila v slovenskem jeziku in dejala, da so knjige najboljše sredstvo za negovanje jezika, kar je še posebej pomembno za manjšine, obenem pa je prepričana, da so prejemniki vsako leto skrbno izbrani in je Mohorjeva družba lahko prepričana, da so knjige v pravih rokah. Sama se je slovenskega jezika začela učiti pred nekaj leti in meni, da ji je branje zelo pomagalo pri tem.

Dekan Ivan Olip je dejal, da se potrudijo najti pri­merne nagrajence, ki jim sredstva pomenijo zelo veliko in si sami nakupa knjig ne bi mogli privoščiti. Pri izboru sodelujejo s svojimi stiki v Sloveniji, z veleposlanico, nekaj pa jih izberejo tudi po lastni presoji. V vseh letih so v akciji podarili knjige v vrednosti več kot 900.000 evrov. Knjige, ki jih podarijo, so zelo različne, pravi Olip, od otroških do poljudnih, tudi kuharskih, izbor vedno nekoliko prilagodijo tistemu, ki jih prejme. Vse knjige pa so del Mohorjevega daru tisto leto ali pa kakšnega poprej.

Letos bo v akciji podarjenih več kot dva tisoč izvodov knjig, v vseh letih doslej jih je po različnih ustanovah v Sloveniji in po svetu romalo že preko 53.000. Akcija Podarimo knjige tako krepi širjenje slovenske pisane besede, predvsem pa poudarja pomen knjige kot kulturne dobrine. Organizatorji so prepričani, da bodo akcijo nadaljevali tudi v prihodnosti. Za prisrčen spremljevalni kulturni program so poskrbeli učenci nagrajene OŠ Antona Janše iz Radovljice.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/13

sreda

-1/12

četrtek

-1/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 20. februar 2019

Peka kruha z drožmi

PREDAVANJA / Preddvor, 20. februar 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Kako se spoprijeti s stresom

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Božja moč v gospodovi večerji

 

 
 

 

 
 
 

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...