Na Prešernovem smenju v Kranju jutri znova pričakujejo okoli dvajset tisoč obiskovalcev. / Foto: Primož Pičulin

Prešerno na kulturni praznik

Ob kulturnem prazniku bo jutri po vsej Gorenjski potekala vrsta prireditev, najbolj živahno pa bo v Prešernovem mestu Kranj in Prešernovi rojstni Vrbi.

Organizatorji Prešernovega smenja so letos zaradi gradbišča na kranjski obvoznici in ob pričakovanju okoli dvajset tisoč obiskovalcev posebno pozornost namenili prometni ureditvi. Obiskovalcem priporočajo dostop do Kranja po avtocesti (izhod Kranj vzhod), med 9. in 18. uro pa bo organiziran krožni prevoz z avtobusom. Avtobus bo ustavljal na postajališčih Huje, Planina otok in Jaka Platiše ter na parkiriščih nakupovalnih središč Planet tuš, Eurospin in Qlandia.

Kranj, Vrba – Jutri se bo Kranj znova odel v podobo 19. stoletja in obudil spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. V gorenjski prestolnici je že vse pripravljeno za Prešernov smenj, ki je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. Sejemsko dogajanje se bo začelo ob 9. uri, slavnostno odprtje bo ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem, ob 11.45 pa bo sledilo polaganje venca k spomeniku dr. Franceta Prešerna.

Na ulicah Kranja se bodo predstavljali številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitirale se bodo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji, po mestu pa se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah. Pred Kranjsko hišo se lahko pridružite vodenemu ogledu Kranja in ogledu Rovov pod starim Kranjem. V mestnih hišah bodo potekali številni kulturni dogodki, zato organizatorji iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj obiskovalce vabijo v Mestno knjižnico k tiskarni Jožefa Blaznika ter na številna javna vodenja po razstavah v Gorenjski muzej, Prešernovo hišo, v kranjske galerije, v Layerjevo hišo in za obzidje gradu Khislstein. Kulturni praznik vsako leto spremlja tudi tako imenovani Shod muz na kranjskem Parnasi. Srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada bo potekalo v Galeriji Prešernovih nagrajencev in Prešernovem gledališču v Kranju.

V Vrbi Adi Smolar in Lara Jankovič

Osrednja slovesnost v Vrbi, rojstnem kraju Franceta Prešerna, se bo začela jutri ob 13. uri. Slavnostni govornik bo etnolog in publicist dr. Janez Bogataj, pozdravni nagovor pa bo imel župan Žirovnice Leopold Pogačar. V kulturnem programu bodo nastopili Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren, Lara Jankovič in glasbeni gost Adi Smolar.

Že zjutraj ob 8. uri se bodo začeli vodeni pohodi po Poti kulturne dediščine. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno ogledali vse muzejske hiše, na različnih lokacijah bodo potekali različni dogodki: postavljena bo tržnica domačih dobrot, potekala bo degustacija medenih izdelkov, nastopili bodo Teater Cizamo z animacijo Urška in povodni mož na hoduljah in člani Kulturnega društva Dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica, program bodo popestrili ansambel Kdr voč, harmonikar in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren. Na ogled bo Gutenbergova potujoča tiskarna, prikazali bodo igrano-dokumentarni film Ni ga lepš'ga kraja, na ogled bo razstava likovnih del slikarske kolonije in fotografij s fotografskega natečaja. Po Cesarski cesti se bo mogoče brezplačno popeljati z lojtrnikom.

Tudi letos bodo kulturni praznik na poseben način obeležili člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska, ki pripravljajo 17. pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine. Potekal bo skozi Lesce do Prešernovega spomenika na Bledu in skozi Piškovco v Vrbo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/14

torek

10/21

sreda

10/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. april 2019

S slovarjem po planinskih poteh

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. april 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Žiri, 24. april 2019

Potepuška jopica

GLASBA / Škofja Loka, 24. april 2019

Letni koncert škofjeloške glasbene šole

 

 
 

 

 
 
 

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:51, 22. april

Butl!

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:17, 22. april

Deželan,
Al pa alenka Bratušek?

Iza Login gostja pogovornega večera / 21:50, 22. april

Naj me koklja brcne, jaz sem pred leti pobral eno štoparko iz Kranja v Ljubljano, je mela dva škrnicelna regrata, ga je nesla znancem. Gos...

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !