Na Prešernovem smenju v Kranju jutri znova pričakujejo okoli dvajset tisoč obiskovalcev. / Foto: Primož Pičulin

Prešerno na kulturni praznik

Ob kulturnem prazniku bo jutri po vsej Gorenjski potekala vrsta prireditev, najbolj živahno pa bo v Prešernovem mestu Kranj in Prešernovi rojstni Vrbi.

Organizatorji Prešernovega smenja so letos zaradi gradbišča na kranjski obvoznici in ob pričakovanju okoli dvajset tisoč obiskovalcev posebno pozornost namenili prometni ureditvi. Obiskovalcem priporočajo dostop do Kranja po avtocesti (izhod Kranj vzhod), med 9. in 18. uro pa bo organiziran krožni prevoz z avtobusom. Avtobus bo ustavljal na postajališčih Huje, Planina otok in Jaka Platiše ter na parkiriščih nakupovalnih središč Planet tuš, Eurospin in Qlandia.

Kranj, Vrba – Jutri se bo Kranj znova odel v podobo 19. stoletja in obudil spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. V gorenjski prestolnici je že vse pripravljeno za Prešernov smenj, ki je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku. Sejemsko dogajanje se bo začelo ob 9. uri, slavnostno odprtje bo ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem, ob 11.45 pa bo sledilo polaganje venca k spomeniku dr. Franceta Prešerna.

Na ulicah Kranja se bodo predstavljali številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti, zadoneli bodo pevski zbori, recitirale se bodo Prešernove pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine, zaigrali bodo lajnarji, po mestu pa se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih opravah. Pred Kranjsko hišo se lahko pridružite vodenemu ogledu Kranja in ogledu Rovov pod starim Kranjem. V mestnih hišah bodo potekali številni kulturni dogodki, zato organizatorji iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj obiskovalce vabijo v Mestno knjižnico k tiskarni Jožefa Blaznika ter na številna javna vodenja po razstavah v Gorenjski muzej, Prešernovo hišo, v kranjske galerije, v Layerjevo hišo in za obzidje gradu Khislstein. Kulturni praznik vsako leto spremlja tudi tako imenovani Shod muz na kranjskem Parnasi. Srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada bo potekalo v Galeriji Prešernovih nagrajencev in Prešernovem gledališču v Kranju.

V Vrbi Adi Smolar in Lara Jankovič

Osrednja slovesnost v Vrbi, rojstnem kraju Franceta Prešerna, se bo začela jutri ob 13. uri. Slavnostni govornik bo etnolog in publicist dr. Janez Bogataj, pozdravni nagovor pa bo imel župan Žirovnice Leopold Pogačar. V kulturnem programu bodo nastopili Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren, Lara Jankovič in glasbeni gost Adi Smolar.

Že zjutraj ob 8. uri se bodo začeli vodeni pohodi po Poti kulturne dediščine. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno ogledali vse muzejske hiše, na različnih lokacijah bodo potekali različni dogodki: postavljena bo tržnica domačih dobrot, potekala bo degustacija medenih izdelkov, nastopili bodo Teater Cizamo z animacijo Urška in povodni mož na hoduljah in člani Kulturnega društva Dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica, program bodo popestrili ansambel Kdr voč, harmonikar in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren. Na ogled bo Gutenbergova potujoča tiskarna, prikazali bodo igrano-dokumentarni film Ni ga lepš'ga kraja, na ogled bo razstava likovnih del slikarske kolonije in fotografij s fotografskega natečaja. Po Cesarski cesti se bo mogoče brezplačno popeljati z lojtrnikom.

Tudi letos bodo kulturni praznik na poseben način obeležili člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska, ki pripravljajo 17. pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine. Potekal bo skozi Lesce do Prešernovega spomenika na Bledu in skozi Piškovco v Vrbo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.