Gorenjski tisk storitve ima po mnenju zaposlenih dovolj naročil, a po drugi strani s poslovanjem že nekaj let ustvarja izgubo, zato je od petka v likvidaciji. / Foto: Gorazd Kavčič

Gorenjski tisk v likvidaciji

Lastnik MSIN pojasnjuje, da poskušajo z likvidacijo Gorenjskega tiska storitev čim bolj omiliti negativne posledice, saj bodo v likvidaciji poplačani vsi upniki, tudi zaposleni.

Na kranjskem Zavodu za zaposlovanje, kjer so o likvidaciji Gorenjskega tiska storitve obveščeni, imajo trenutno objavljenih 251 prostih delovnih mest, čeprav podjetjem ni več treba objavljati prostih delovnih mest. »Vsa večja podjetja na Gorenjskem redno povprašujejo po delavcih. Najbolj iskani so delavci za preprosta dela, čistilci, strežniki, zidarji, vozniki, natakarji, prodajalci, varnostniki … V tem trenutku na Zavodu ne vidimo velikih ovir glede zaposlitve delavcev iz Gorenjskega tiska. Delodajalci namreč radi zaposlijo osebe, ki so še v delovni kondiciji, ravno tako zaposlujejo tudi starejše osebe. Pričakujemo, da se bo večina oseb zaposlila še v tem letu,« so sporočili.

Kranj – Tiskarna in knjigoveznica Gorenjski tisk storitve iz Kranja je od petka v likvidacijskem postopku, kar se je sicer napovedovalo že nekaj časa. V skladu s sklepom Okrožnega sodišča v Kranju o prenehanju rednega delovanja družbe in začetku likvidacije imajo zdaj upniki trideset dni časa za prijavo terjatev. »Družba ima dovolj premoženja ter bo v postopku likvidacije v celoti poravnala vse svoje obveznosti, prav tako bo v celoti izpolnila vse še nezaključene posle in dolgoročne pogodbe, uredila razmerja z delavci in drugimi deležniki ter izterjala terjatve, preostanek pa se bo razdelil družbeniku,« je za Gorenjski glas razložil dosedanji direktor podjetja in zdaj likvidacijski upravitelj Bojan Kos. Kot smo izvedeli, bo proizvod­nja predvidoma potekala še do 15. aprila oz. do izpolnitve že prejetih naročil.

Načrt izvedbe postopka likvidacije je še v pripravi, brez zaposlitve pa bo v roku treh mesecev ostalo približno 85 od trenutno 115 zaposlenih, je napovedal Kos. Okoli trideset delavcev nameravajo prezaposliti v škofjeloško Embalažno grafično podjetje EGP, ki je tako kot Gorenjski tisk storitve v lasti ljubljanske družbe MSIN. EGP bo namreč od kranjske tiskarne predvidoma odkupil en stroj in s tem razširil svojo proizvodnjo.

V ljubljanski družbi MSIN, ki ima Gorenjski tisk storitve v lasti zadnjih deset let, pojasnjujejo, da bi nadaljevanje poslovanja zagotovo privedlo do stečaja družbe, zato želijo z rednim postopkom prenehanja družbe čim bolj omiliti negativne posledice, saj bodo v postopku likvidacije v celoti poplačani vsi upniki. Marko Mohar, generalni direktor in polovični lastnik MSIN, je razložil, da je Gorenjski tisk storitve edino podjetje v skupini, ki je beležilo slabe rezultate tudi v rekordnem poslovnem letu 2018, z izgubo pa sicer posluje že več let. K temu so pripomogli predvsem precejšen upad povpraševanja po knjigah, tudi stečaji založb z dolgoletno tradicijo in previsoki fiksni stroški poslovanja v primerjavi s prihodki. Veliko breme so tudi draga vlaganja v novo opremo, saj pomembnejši stroji stanejo od 1,5 do 2,5 milijona evrov. »Uvedba zakona o minimalni plači je možnosti za preživetje še dodatno poslabšala, predvsem dodaten skok v naslednjem letu, ko se iz minimalne plače izvzamejo dodatki na delovno dobo,« je povedal Mohar.

V MSIN so po Moharjevih besedah v preteklih letih poskušali ohraniti tiskarsko dejavnost v Kranju, tako so vlagali v vzdrževanje strojne opreme, kar je bistveno izboljšalo pretok preko proizvodnje, lani pa so za nizko najemnino najeli tudi dodaten tiskarski stroj. »Z mehkim odpuščanjem smo poskušali maksimalno zmanjšati število zaposlenih, vendar so stroški dela ter fiksni stroški poslovanja še vedno previsoki,« je poudaril. Izpostavil je tudi visoko povprečno starost kolektiva in visok odstotek bolniške odsotnosti. Iskanje strateškega kupca ni obrodilo sadov, čeprav so ga skušali najti tudi med veliki kitajskimi tiskarnami, ki prodajajo knjige tako v Evropski uniji kot na vzhodni obali ZDA in Kanade.

Zaposleni so nad ukinitvijo podjetja, v katerem so delali dvajset, tudi trideset let, seveda razočarani in ne vidijo pravih razlogov za zaprtje podjetja, saj imajo še vedno veliko dela in zelo kakovostne knjižne izdelke, je povedala Nežka Bozovičar, predsednica Sveta kranjskih sindikatov. Eden od razlogov za negativno poslovanje Gorenjskega tiska je po mnenju zaposlenih tudi pretekla odločitev lastnikov, ki so proizvodnjo kartonske embalaže preselili v škofjeloški EGP, saj sta bili tisk knjig in embalaže kompatibilni dejavnosti, ki sta se dopolnjevali in finančno pokrivali, je dodala. Likvidacija podjetja je sicer za zaposlene po mnenju sindikata še vedno boljša rešitev od stečaja, saj bodo v tem primeru prejeli vsa izplačila, ki jim pripadajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 62 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/13

sreda

-3/13

četrtek

-1/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 20. februar 2019

Peka kruha z drožmi

PREDAVANJA / Preddvor, 20. februar 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Kako se spoprijeti s stresom

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Božja moč v gospodovi večerji

 

 
 

 

 
 
 

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!