Za koliko se je lani spremenila končna cena električne energije za gospodinjske odjemalce, na Agenciji za energijo še nimajo podatkov. / Foto: Tina Dokl

Večina elektrike ne bo dražila

Večina največjih dobaviteljev električne energije letos ne načrtuje podražitve cen. Z izbiro najcenejše ponudbe na trgu lahko povprečno gospodinjstvo na leto pri elektriki privarčuje več kot dvesto evrov.

Kranj – Mini anketa, ki smo jo izvedli med največjimi dobavitelji električne energije v Sloveniji, je pokazala, da večina njih letos ne načrtuje podražitve elektrike za male odjemalce. Še več, večina je tudi razložila, da cen električne energije za gospodinjstva niso dvignili že več let. Le od kod potem vse višje položnice, se bo ob tem marsikdo vprašal.

V največjem slovenskem dobavitelju električne energije GEN-I so pojasnili, da rednega cenika električne energije za dobavo gospodinjskim odjemalcem niso povišali že od leta 2013, z letošnjim letom pa so ga celo nekoliko znižali na veliki in enotni tarifi. »Zvišanja cen električne energije za gospodinjske odjemalce torej ne načrtujemo,« so zatrdili. Podobno so napovedali v Elektro energiji: »V Elektro energiji zaradi ustreznih preteklih nakupov na veleprodajnih trgih podražitve letos za zdaj ne načrtujemo.« Zadnja podražitev električne energije je bila leta 2011, so dodali. Tudi v Petrolu so pojasnili, da cen elektrike niso popravljali že dobrih šest let, takih namenov pa nimajo niti v letu 2019. Edino v podjetju ECE, drugem največjem dobavitelju elektrike v državi, so dejali, da so s 1. januarjem zvišali cene nekaterih paketov, tako da novih sprememb cen ne načrtujejo.

Poiščite najcenejšega ponudnika

Za koliko se je lani spremenila končna cena električne energije za gospodinjstva, nam na Agenciji za energijo še niso znali povedati, saj bodo podatki predvidoma znani šele maja. Zadnji znani podatki so tako le za prvo polletje 2018, ko se je končna cena dobavljene električne energije za gospodinjske odjemalce v primerjavi s prvim polletjem 2017 znižala za 0,7 odstotka, v primerjavi s koncem leta 2017 pa povišala za pol odstotka.

Nasvetov, kako si lahko gospodinjstva znižajo stroške električne energije, je več. Precejšen prihranek dobimo že z izbiro najcenejšega ponudnika elektrike. Na Agenciji za energijo so namreč izračunali, da bi povprečno slovensko gospodinjstvo, ki je bilo v 1. polletju 2018 oskrbovano na podlagi najdražje ponudbe, lahko v tem obdobju privarčevalo med 81 in 116 evrov, če bi izbralo najcenejšo ponudbo na trgu. V celem letu torej celo dvakrat toliko. Poleg tega je priporočljivo, da preverite tudi različne pakete pri posameznem ponudniku. Ni nujno, da je paket, ki vam ga dobavitelj ponudi, za vas tudi najugodnejši. Dobavitelja je sicer v lanskem prvem polletju zamenjalo 37.516 odjemalcev – 26.255 gospodinjskih in 11.261 poslovnih odjemalcev, v celotnem letu 2017 pa se je za tak ukrep odločilo 69.130 gospodinjskih in poslovnih odjemalcev.

Energetska samooskrba

Omenimo še nekaj nasvetov za varčevanje z energijo, ki smo jih zbrali pri dobaviteljih električne energije. Energetsko intenzivne dejavnosti, kot je pranje, likanje ipd., opravljajte v času nižjih tarif. Stare električne naprave (nad deset let) zamenjajte z novimi, energijsko učinkovitimi napravami. Enako velja za žarnice, kjer klasične zamenjajte s sodobnimi LED-sijalkami. Privarčujete lahko tudi s preprostimi ukrepi, kot so ugašanje luči in aparatov, ki jih ne potrebujete, z izklapljanjem naprav iz stanja pripravljenosti, z nastavitvijo primerne sobne temperature in temperature hladilnika ...

V GEN-I pa odjemalcem tudi svetujejo, da postanejo energetsko samooskrbni, na primer z investicijo v lastno sončno elektrarno. »Na ta način si družine mesečni račun za električno energijo lahko takoj znižajo za približno 75 odstotkov, hkrati pa se izognejo še težavam s prihodnjimi dvigi cen za elektriko, ukvarjanju z različnimi ponudbami ipd.,« so razložili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.