Zdravstveni dom Železniki konec marca zapušča eden od treh zdravnikov koncesionarjev, zato bodo iskali novega.

Težave z zdravniki na Selškem

Zaradi upokojitve enega od zdravnikov namerava Občina Železniki razpisati koncesijo za splošno medicino. Zamenjavo bodo iskali tudi za zobozdravnico, ki odhaja sredi leta, že vrsto let pa si želijo pridobiti tudi pediatra.

Železniki – Na zadnji seji občinskega sveta v Železnikih se je živahna razprava razvila glede iskanja novega zdravnika splošne in družinske medicine, saj se bo Gregor Habjan, eden od treh koncesionarjev, konec marca upokojil. Že pred tem so to obširno obravnavali tudi na seji odbora za družbene dejavnosti, ki se je je poleg vseh treh zdravnikov udeležilo tudi osem občinskih svetnikov. Odbor je na koncu sprejel sklep, da občina razpiše koncesijo za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti na področju splošne in družinske medicine.

Za razliko od večine svetnikov, ki so naklonjeni razpisu, se svetnici Branki Krek Petrina, sicer zdravnici otorinolaringologinji, porajajo številni dvomi. »Za dolgoročno oskrbo naših občanov je treba ta problem osvetliti z več zornih kotov in preučiti vse možnosti,« je prepričana. Skrbi jo ena od možnih rešitev, ki jo je predstavil koncesionar Branko Košir. V Železnikih že sedaj delata mlada zdravnika specializanta Marko Možina in Tatjana Nastran, ki naj bi želela tu tudi ostati, a še ne moreta pridobiti koncesije. Zanjo bi se tako potegoval Košir, v primeru pridobitve dodatne koncesije pa bi mlada zdravnika delala pri njem, dokler ne bi sama imela pogojev za koncesijo (tri leta delovne dobe po specializaciji). Tako bi v Železnikih dobili štiri zdravnike. A je vprašanje, ali se bosta mlada zdravnika na koncu resnično odločila ostati tu, je opozorila Krek Petrinova in povedala, da Železnikom pripada 2,8 tima družinske medicine in 0,4 tima pediatrije. Na pediatra v Selški dolini čakajo že vrsto let. »Pet zdravnikov ne bomo mogli imeti, zavarovalnica jih ne bo plačala. Najbolj poštena in dolgoročno najboljša rešitev je, da so v Železnikih pediater in trije enakovredni koncesionarji splošne medicine, in ne da je en šef, ki razporeja zdravnike,« je dejala.

Na drugi strani so nekateri svetniki opozarjali, da morajo storiti vse, da zadržijo mlada zdravnika, da ne bi slučajno ostali pri zgolj dveh koncesionarjih. A pomanjkanje zdravnikov splošne medicine po mnenju Krek Petrinove kmalu ne bo več tako izrazito, saj naj bi v Sloveniji samo letos specializacijo opravilo 120 specializantov. Poudarila je tudi, da ima občina možnost med obstoječimi koncesionarji določiti začasnega prevzemnika koncesije za največ eno leto. Na občini pa so nedavno od zunanjih svetovalcev izvedeli še, da bi lahko eden od zdravnikov ali oba skupaj ustanovila podjetje, saj lahko koncesijo podelijo tudi pravni osebi, pri čemer bi začasno zaposlila odgovornega nosilca. Direktorica občinske uprave Jolanda Pintar je povedala, da eden od mladih zdravnikov že razmišlja o tej možnosti, s čimer bi rešili veliko izpostavljenih dilem.

Svetniki so znova opozorili, da bi v Železnikih nujno potrebovali tudi pediatra. Ker jim ga Osnovno zdravstvo Gorenjske ne zagotovi, bo občina objavila razpis, je napovedal župan. Najprej bodo z zavodom za zdravstveno zavarovanje razčistili, koliko pediatrije jim sploh pripada. Povedal je še, da bodo morali iskati tudi novega zobozdravnika, saj so prejeli odpoved Vesne Šalkovič, ki bo delala še do konca julija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci