Zdravstveni dom Železniki konec marca zapušča eden od treh zdravnikov koncesionarjev, zato bodo iskali novega.

Težave z zdravniki na Selškem

Zaradi upokojitve enega od zdravnikov namerava Občina Železniki razpisati koncesijo za splošno medicino. Zamenjavo bodo iskali tudi za zobozdravnico, ki odhaja sredi leta, že vrsto let pa si želijo pridobiti tudi pediatra.

Železniki – Na zadnji seji občinskega sveta v Železnikih se je živahna razprava razvila glede iskanja novega zdravnika splošne in družinske medicine, saj se bo Gregor Habjan, eden od treh koncesionarjev, konec marca upokojil. Že pred tem so to obširno obravnavali tudi na seji odbora za družbene dejavnosti, ki se je je poleg vseh treh zdravnikov udeležilo tudi osem občinskih svetnikov. Odbor je na koncu sprejel sklep, da občina razpiše koncesijo za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti na področju splošne in družinske medicine.

Za razliko od večine svetnikov, ki so naklonjeni razpisu, se svetnici Branki Krek Petrina, sicer zdravnici otorinolaringologinji, porajajo številni dvomi. »Za dolgoročno oskrbo naših občanov je treba ta problem osvetliti z več zornih kotov in preučiti vse možnosti,« je prepričana. Skrbi jo ena od možnih rešitev, ki jo je predstavil koncesionar Branko Košir. V Železnikih že sedaj delata mlada zdravnika specializanta Marko Možina in Tatjana Nastran, ki naj bi želela tu tudi ostati, a še ne moreta pridobiti koncesije. Zanjo bi se tako potegoval Košir, v primeru pridobitve dodatne koncesije pa bi mlada zdravnika delala pri njem, dokler ne bi sama imela pogojev za koncesijo (tri leta delovne dobe po specializaciji). Tako bi v Železnikih dobili štiri zdravnike. A je vprašanje, ali se bosta mlada zdravnika na koncu resnično odločila ostati tu, je opozorila Krek Petrinova in povedala, da Železnikom pripada 2,8 tima družinske medicine in 0,4 tima pediatrije. Na pediatra v Selški dolini čakajo že vrsto let. »Pet zdravnikov ne bomo mogli imeti, zavarovalnica jih ne bo plačala. Najbolj poštena in dolgoročno najboljša rešitev je, da so v Železnikih pediater in trije enakovredni koncesionarji splošne medicine, in ne da je en šef, ki razporeja zdravnike,« je dejala.

Na drugi strani so nekateri svetniki opozarjali, da morajo storiti vse, da zadržijo mlada zdravnika, da ne bi slučajno ostali pri zgolj dveh koncesionarjih. A pomanjkanje zdravnikov splošne medicine po mnenju Krek Petrinove kmalu ne bo več tako izrazito, saj naj bi v Sloveniji samo letos specializacijo opravilo 120 specializantov. Poudarila je tudi, da ima občina možnost med obstoječimi koncesionarji določiti začasnega prevzemnika koncesije za največ eno leto. Na občini pa so nedavno od zunanjih svetovalcev izvedeli še, da bi lahko eden od zdravnikov ali oba skupaj ustanovila podjetje, saj lahko koncesijo podelijo tudi pravni osebi, pri čemer bi začasno zaposlila odgovornega nosilca. Direktorica občinske uprave Jolanda Pintar je povedala, da eden od mladih zdravnikov že razmišlja o tej možnosti, s čimer bi rešili veliko izpostavljenih dilem.

Svetniki so znova opozorili, da bi v Železnikih nujno potrebovali tudi pediatra. Ker jim ga Osnovno zdravstvo Gorenjske ne zagotovi, bo občina objavila razpis, je napovedal župan. Najprej bodo z zavodom za zdravstveno zavarovanje razčistili, koliko pediatrije jim sploh pripada. Povedal je še, da bodo morali iskati tudi novega zobozdravnika, saj so prejeli odpoved Vesne Šalkovič, ki bo delala še do konca julija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...