Zdravstveni dom Železniki konec marca zapušča eden od treh zdravnikov koncesionarjev, zato bodo iskali novega.

Težave z zdravniki na Selškem

Zaradi upokojitve enega od zdravnikov namerava Občina Železniki razpisati koncesijo za splošno medicino. Zamenjavo bodo iskali tudi za zobozdravnico, ki odhaja sredi leta, že vrsto let pa si želijo pridobiti tudi pediatra.

Železniki – Na zadnji seji občinskega sveta v Železnikih se je živahna razprava razvila glede iskanja novega zdravnika splošne in družinske medicine, saj se bo Gregor Habjan, eden od treh koncesionarjev, konec marca upokojil. Že pred tem so to obširno obravnavali tudi na seji odbora za družbene dejavnosti, ki se je je poleg vseh treh zdravnikov udeležilo tudi osem občinskih svetnikov. Odbor je na koncu sprejel sklep, da občina razpiše koncesijo za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti na področju splošne in družinske medicine.

Za razliko od večine svetnikov, ki so naklonjeni razpisu, se svetnici Branki Krek Petrina, sicer zdravnici otorinolaringologinji, porajajo številni dvomi. »Za dolgoročno oskrbo naših občanov je treba ta problem osvetliti z več zornih kotov in preučiti vse možnosti,« je prepričana. Skrbi jo ena od možnih rešitev, ki jo je predstavil koncesionar Branko Košir. V Železnikih že sedaj delata mlada zdravnika specializanta Marko Možina in Tatjana Nastran, ki naj bi želela tu tudi ostati, a še ne moreta pridobiti koncesije. Zanjo bi se tako potegoval Košir, v primeru pridobitve dodatne koncesije pa bi mlada zdravnika delala pri njem, dokler ne bi sama imela pogojev za koncesijo (tri leta delovne dobe po specializaciji). Tako bi v Železnikih dobili štiri zdravnike. A je vprašanje, ali se bosta mlada zdravnika na koncu resnično odločila ostati tu, je opozorila Krek Petrinova in povedala, da Železnikom pripada 2,8 tima družinske medicine in 0,4 tima pediatrije. Na pediatra v Selški dolini čakajo že vrsto let. »Pet zdravnikov ne bomo mogli imeti, zavarovalnica jih ne bo plačala. Najbolj poštena in dolgoročno najboljša rešitev je, da so v Železnikih pediater in trije enakovredni koncesionarji splošne medicine, in ne da je en šef, ki razporeja zdravnike,« je dejala.

Na drugi strani so nekateri svetniki opozarjali, da morajo storiti vse, da zadržijo mlada zdravnika, da ne bi slučajno ostali pri zgolj dveh koncesionarjih. A pomanjkanje zdravnikov splošne medicine po mnenju Krek Petrinove kmalu ne bo več tako izrazito, saj naj bi v Sloveniji samo letos specializacijo opravilo 120 specializantov. Poudarila je tudi, da ima občina možnost med obstoječimi koncesionarji določiti začasnega prevzemnika koncesije za največ eno leto. Na občini pa so nedavno od zunanjih svetovalcev izvedeli še, da bi lahko eden od zdravnikov ali oba skupaj ustanovila podjetje, saj lahko koncesijo podelijo tudi pravni osebi, pri čemer bi začasno zaposlila odgovornega nosilca. Direktorica občinske uprave Jolanda Pintar je povedala, da eden od mladih zdravnikov že razmišlja o tej možnosti, s čimer bi rešili veliko izpostavljenih dilem.

Svetniki so znova opozorili, da bi v Železnikih nujno potrebovali tudi pediatra. Ker jim ga Osnovno zdravstvo Gorenjske ne zagotovi, bo občina objavila razpis, je napovedal župan. Najprej bodo z zavodom za zdravstveno zavarovanje razčistili, koliko pediatrije jim sploh pripada. Povedal je še, da bodo morali iskati tudi novega zobozdravnika, saj so prejeli odpoved Vesne Šalkovič, ki bo delala še do konca julija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

delno oblačno
vlažnost: 30 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...