Zaradi preobremenjenosti in vremenskih razmer je po navedbah sindikatov na bolniškem dopustu vselej okoli tristo poštarjev, pozimi tudi do petsto. / Foto: Gorazd Kavčič

Poštarji so vse bližje stavki

Eden od dveh reprezentativnih poštnih sindikatov je že odstopil od pogajanj z vodstvom Pošte Slovenije in nadaljuje priprave na opozorilno stavko, v drugem se bodo o njej odločili danes.

Kranj – V pogajanjih med obema reprezentativnima sindikatoma poštnih delavcev in vodstvom Pošte Slovenije v petek ni prišlo do sklenitve dogovora, saj so iz Sindikata poštnih delavcev delodajalca obvestili, da se ne strinjajo s ponujenim predlogom dogovora in ocenjujejo, da so razhajanja v stališčih tolikšna, da jih ne bo mogoče uskladiti. Kot so sporočili s Pošte Slovenije zdaj pogajanja nadaljujejo le še s Sindikatom delavcev prometa in zvez pri ZSSS, še naprej pa so odprti za nadaljevanje dialoga z vsemi socialnimi partnerji. V Sindikatu poštnih delavcev se medtem po besedah predsednika Saše Gržiniča že pripravljajo na stavko, čakajo le še na odločitev drugega sindikata, ali se bo stavki pridružil, kar bo znano predvidoma še danes.

»Pošta Slovenije obžaluje, da ni prišlo do podpisa dogovora v sklopu socialnega dialoga za izboljšanje materialnih pravic zaposlenih in izboljšanje pogojev dela zaposlenih, za katere si je kot delodajalec močno prizadevala. Ocenjuje, da je bil predlagan dogovor ustrezen kompromis med pričakovanji obeh sindikatov in zmožnostmi delodajalca, še posebej glede na že doslej sprejete ukrepe za izboljšanje delovnih razmer in pogojev dela, predvsem na področju dostave in dela na poštah. Zaveda se, da mora na tem področju situacijo in pogoje dela še izboljšati, vendar vseh ukrepov ni možno izvesti takoj,« so sporočili s Pošte. Pojasnili so, da njihov predlog zajema dvig povračil stroškov prevoza na delo, regresa, delovne uspešnosti iz naslova napredovanja na delovnem mestu, nagrade za mentorje in inštruktorje, izplačil dodatka za nadomeščanje odsotnosti na drugih poštah, prav tako pa uskladitve osnovnih plač v določenem odstotku glede na rast cen življenjskih potrebščin v letih 2018 in 2019. Poleg navedenih predlogov je Pošta Slovenije v predlogu navedla tudi druge ukrepe in aktivnosti za izboljšanje pogojev dela zaposlenih.

V Sindikatu poštnih delavcev so od pogajanj odstopili, ker delodajalec od njih pričakuje zavezo, da naslednji dve leti ne bodo imeli novih zahtev, ki bi pomenile višanje stroškov dela in vplivale na poslovni izid, kar po njihovem pomeni, da se morajo odpovedati zahtevam po dodatnem zaposlovanju. V zameno bi Pošta Slovenije v naslednjih dveh letih dvignila že omenjena izplačila, vendar pa predlog vsebuje tudi določbo, da lahko delodajalec od dogovora tudi odstopi v primeru poslabšanja poslovanja. »O ukrepih za ureditev pogojev dela in razbremenitev zaposlenih, kar je naša glavna zahteva, v dogovoru ni nobene zaveze,« je dejal Gržinič.

Pošta Slovenije priznava težave s pridobivanjem novih delavcev, kar ob precejšnji fluktuaciji povzroča pomanjkanje kadra na nekaterih območjih. Tovrstne težave skušajo čim hitreje reševati; zaradi nadomeščanja odsotnosti zaposlujejo nove delavce, v najbolj obremenjujočih mesecih tudi študente, kadre pa iščejo tudi prek agencije za posredovanje delovne sile. »Tako v letih 2017, 2018 kot tudi v letu 2019 je oziroma bo v prometu dodatno zaposlovala nove delavce in najemala študentsko delovno silo,« so napovedali.

Če bo do stavke prišlo, bo ta potekala pod zakonskimi omejitvami, saj morajo poštni delavci ves čas opravljati nujna dela, kot je raznos nujnih pošiljk, sodnih pošiljk, mednarodnih pogodb in podobno, kar pa ne velja za komercialno dejavnost, npr. raznos časopisov, reklam in dostavo trgovinskih paketov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/14

torek

10/21

sreda

10/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Žiri, 23. april 2019

S slovarjem po planinskih poteh

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. april 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Žiri, 24. april 2019

Potepuška jopica

GLASBA / Škofja Loka, 24. april 2019

Letni koncert škofjeloške glasbene šole

 

 
 

 

 
 
 

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:51, 22. april

Butl!

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:17, 22. april

Deželan,
Al pa alenka Bratušek?

Iza Login gostja pogovornega večera / 21:50, 22. april

Naj me koklja brcne, jaz sem pred leti pobral eno štoparko iz Kranja v Ljubljano, je mela dva škrnicelna regrata, ga je nesla znancem. Gos...

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !