Prvič pretresli proračun

Občinski svet v Preddvoru se je lotil prve obravnave občinskega proračuna za leto 2019. Predvidevajo za 4,1 milijona odhodkov, polovica proračuna je namenjena naložbam.

Preddvor – Negativno razliko med prihodki in odhodki proračuna nameravajo uravnovesiti s prodajo Energetike Preddvor, načrtujejo pa tudi brezobrestni najem kredita, ki ga po zakonu o lokalni samoupravi omogoča država. Župan Rok Roblek je med tremi ključnimi infrastrukturnimi projekti omenil vodovod na Možjanci, za katerega bodo črpali evropska sredstva, za kar imajo čas še štiri leta; državno cesto mimo Tupalič z gradnjo križišča, kjer je občina s svojim denarjem udeležena pri urejanju spremljevalne infrastrukture; in nogometno igrišče med Preddvorom in Srednjo Belo. Proti Vokam, kjer je bilo prvotno predvideno nogometno igrišče, vendar zanj niso mogli pridobiti dodatnih zemljišč, morajo vseeno zgraditi most in urediti dovozno cesto, saj jih k temu zavezuje sklenjena pogodba. V projektu LAS Zelena naselja pa je predvidena revitalizacija degradiranih območij. Gre za ureditev obrežja potoka Suha in sanacijo vodotoka, poleg tega pa naj bi speljali novo pot mimo cerkve čez grajski park do pokopališča, po kateri naj bi v prihodnje tudi potekali pogrebni sprevodi, ki gredo zdaj po glavni cesti.

Razpravi o proračunu so namenili precej časa, bilo je tudi veliko vprašanj, tako denimo o tem, kako bo z nadaljevanjem gradnje kanalizacije na območju Tupalič, kjer naj bi letos začeli z rekonstrukcijo državne ceste. Če jih država ponovno pusti na cedilu, kako bodo dogradili še manjkajoče krake kanalizacije? Župan Rok Roblek odgovarja, da bodo sredstva države zagotovljena šele marca z rebalansom državnega proračuna, zato je skrb upravičena in bi res kazalo razmisliti o rezervnem scenariju. Eden od pomislekov se pojavlja tudi v zvezi z zbirnim centrom, ki naj bi ga gradili v javno-zasebnem partnerstvu. Edina ponudba se zdi predraga, kar bi lahko omajalo dogovor občin, kjer se z odpadki ukvarja podjetje Komunala Kranj, glede enotne cene ravnanja z odpadki. Po dogovoru bi lahko odpadke iz Preddvora odlagali denimo v zbirnem centru v Šenčurju. Za zbirni center ob čistilni napravi v Tupaličah pa imajo gradbeno dovoljenje, ki pa spomladi poteče in se bodo že zaradi tega kmalu odločiti, kako in kaj.

Razprava se je kritično dotaknila tudi participatornega proračuna, skopo odmerjenemu denarju za prometno infrastrukturo, šole, ki potrebuje kako novo učilnico in telovadnico in razdelilnico hrane, vrtcu, ki postaja premajhen, parkiriščem na izhodišču za Sv. Jakob, koči na Sv. Jakobu, ki pa bi se lahko ob zelo dobrem obisku v večji meri »vzdrževala« sama. Beseda je tekla tudi o malih čistilnih napravah, nadaljevanju idejnih projektov za grad Dvor in prazni stavbi, v kateri je bila poslovalnica turističnega društva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

zmerno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...