Prvič pretresli proračun

Občinski svet v Preddvoru se je lotil prve obravnave občinskega proračuna za leto 2019. Predvidevajo za 4,1 milijona odhodkov, polovica proračuna je namenjena naložbam.

Preddvor – Negativno razliko med prihodki in odhodki proračuna nameravajo uravnovesiti s prodajo Energetike Preddvor, načrtujejo pa tudi brezobrestni najem kredita, ki ga po zakonu o lokalni samoupravi omogoča država. Župan Rok Roblek je med tremi ključnimi infrastrukturnimi projekti omenil vodovod na Možjanci, za katerega bodo črpali evropska sredstva, za kar imajo čas še štiri leta; državno cesto mimo Tupalič z gradnjo križišča, kjer je občina s svojim denarjem udeležena pri urejanju spremljevalne infrastrukture; in nogometno igrišče med Preddvorom in Srednjo Belo. Proti Vokam, kjer je bilo prvotno predvideno nogometno igrišče, vendar zanj niso mogli pridobiti dodatnih zemljišč, morajo vseeno zgraditi most in urediti dovozno cesto, saj jih k temu zavezuje sklenjena pogodba. V projektu LAS Zelena naselja pa je predvidena revitalizacija degradiranih območij. Gre za ureditev obrežja potoka Suha in sanacijo vodotoka, poleg tega pa naj bi speljali novo pot mimo cerkve čez grajski park do pokopališča, po kateri naj bi v prihodnje tudi potekali pogrebni sprevodi, ki gredo zdaj po glavni cesti.

Razpravi o proračunu so namenili precej časa, bilo je tudi veliko vprašanj, tako denimo o tem, kako bo z nadaljevanjem gradnje kanalizacije na območju Tupalič, kjer naj bi letos začeli z rekonstrukcijo državne ceste. Če jih država ponovno pusti na cedilu, kako bodo dogradili še manjkajoče krake kanalizacije? Župan Rok Roblek odgovarja, da bodo sredstva države zagotovljena šele marca z rebalansom državnega proračuna, zato je skrb upravičena in bi res kazalo razmisliti o rezervnem scenariju. Eden od pomislekov se pojavlja tudi v zvezi z zbirnim centrom, ki naj bi ga gradili v javno-zasebnem partnerstvu. Edina ponudba se zdi predraga, kar bi lahko omajalo dogovor občin, kjer se z odpadki ukvarja podjetje Komunala Kranj, glede enotne cene ravnanja z odpadki. Po dogovoru bi lahko odpadke iz Preddvora odlagali denimo v zbirnem centru v Šenčurju. Za zbirni center ob čistilni napravi v Tupaličah pa imajo gradbeno dovoljenje, ki pa spomladi poteče in se bodo že zaradi tega kmalu odločiti, kako in kaj.

Razprava se je kritično dotaknila tudi participatornega proračuna, skopo odmerjenemu denarju za prometno infrastrukturo, šole, ki potrebuje kako novo učilnico in telovadnico in razdelilnico hrane, vrtcu, ki postaja premajhen, parkiriščem na izhodišču za Sv. Jakob, koči na Sv. Jakobu, ki pa bi se lahko ob zelo dobrem obisku v večji meri »vzdrževala« sama. Beseda je tekla tudi o malih čistilnih napravah, nadaljevanju idejnih projektov za grad Dvor in prazni stavbi, v kateri je bila poslovalnica turističnega društva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

oblačno
vlažnost: 60 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/17

ponedeljek

13/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.