Prvič pretresli proračun

Občinski svet v Preddvoru se je lotil prve obravnave občinskega proračuna za leto 2019. Predvidevajo za 4,1 milijona odhodkov, polovica proračuna je namenjena naložbam.

Preddvor – Negativno razliko med prihodki in odhodki proračuna nameravajo uravnovesiti s prodajo Energetike Preddvor, načrtujejo pa tudi brezobrestni najem kredita, ki ga po zakonu o lokalni samoupravi omogoča država. Župan Rok Roblek je med tremi ključnimi infrastrukturnimi projekti omenil vodovod na Možjanci, za katerega bodo črpali evropska sredstva, za kar imajo čas še štiri leta; državno cesto mimo Tupalič z gradnjo križišča, kjer je občina s svojim denarjem udeležena pri urejanju spremljevalne infrastrukture; in nogometno igrišče med Preddvorom in Srednjo Belo. Proti Vokam, kjer je bilo prvotno predvideno nogometno igrišče, vendar zanj niso mogli pridobiti dodatnih zemljišč, morajo vseeno zgraditi most in urediti dovozno cesto, saj jih k temu zavezuje sklenjena pogodba. V projektu LAS Zelena naselja pa je predvidena revitalizacija degradiranih območij. Gre za ureditev obrežja potoka Suha in sanacijo vodotoka, poleg tega pa naj bi speljali novo pot mimo cerkve čez grajski park do pokopališča, po kateri naj bi v prihodnje tudi potekali pogrebni sprevodi, ki gredo zdaj po glavni cesti.

Razpravi o proračunu so namenili precej časa, bilo je tudi veliko vprašanj, tako denimo o tem, kako bo z nadaljevanjem gradnje kanalizacije na območju Tupalič, kjer naj bi letos začeli z rekonstrukcijo državne ceste. Če jih država ponovno pusti na cedilu, kako bodo dogradili še manjkajoče krake kanalizacije? Župan Rok Roblek odgovarja, da bodo sredstva države zagotovljena šele marca z rebalansom državnega proračuna, zato je skrb upravičena in bi res kazalo razmisliti o rezervnem scenariju. Eden od pomislekov se pojavlja tudi v zvezi z zbirnim centrom, ki naj bi ga gradili v javno-zasebnem partnerstvu. Edina ponudba se zdi predraga, kar bi lahko omajalo dogovor občin, kjer se z odpadki ukvarja podjetje Komunala Kranj, glede enotne cene ravnanja z odpadki. Po dogovoru bi lahko odpadke iz Preddvora odlagali denimo v zbirnem centru v Šenčurju. Za zbirni center ob čistilni napravi v Tupaličah pa imajo gradbeno dovoljenje, ki pa spomladi poteče in se bodo že zaradi tega kmalu odločiti, kako in kaj.

Razprava se je kritično dotaknila tudi participatornega proračuna, skopo odmerjenemu denarju za prometno infrastrukturo, šole, ki potrebuje kako novo učilnico in telovadnico in razdelilnico hrane, vrtcu, ki postaja premajhen, parkiriščem na izhodišču za Sv. Jakob, koči na Sv. Jakobu, ki pa bi se lahko ob zelo dobrem obisku v večji meri »vzdrževala« sama. Beseda je tekla tudi o malih čistilnih napravah, nadaljevanju idejnih projektov za grad Dvor in prazni stavbi, v kateri je bila poslovalnica turističnega društva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

delno oblačno
vlažnost: 30 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...