Pešci naj poleg prometnih pravil upoštevajo še dejstvo, da nimajo absolutne prednosti, opozarjajo policisti. / Foto: Tina Dokl

Pešci nimajo absolutne prednosti

Gorenjski policisti so v ponedeljkovih nadzorih pešcev ugotovili zajetno število kršitev cestnoprometnih predpisov. Največkrat je šlo za prečkanje ceste izven prehoda za pešce.

Kranj – Pogoste prometne nesreče, v katere so bili v tem mesecu udeleženi pešci, so gorenjske policiste spodbudile, da ta teden ob rednem delu izvedejo tudi nekaj poostrenih nadzorov pešcev in preverijo, kako se vozniki obnašajo do njih. Z ugotovitvami teh nadzorov zagotovo niso mogli biti zadovoljni, saj so zaznali zajeten kup kršitev pešcev. »V prometu niso samo vozniki tisti, ki morajo paziti. Obveznost imajo tudi pešci, ki naj poleg prometnih pravil upoštevajo še dejstvo, da nimajo absolutne prednosti, da je pri njih velika verjetnost, da bodo v primeru trčenja telesno poškodovani, in da so običajno slabo vidni,« je zato opozoril Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Najprej so v ponedeljek zjutraj nadzor izvajali na območju avtobusne postaje v Škofji Loki, kjer so nesreče s pešci kar pogoste. V kratkem času so ugotovili osem nepravilnih prečkanj ceste izven prehoda za pešce. Istega dne so pet podobnih kršitev zaznali še v Radovljici in Tržiču. Tržiški policisti so v nadzoru obravnavali še dva voznika zaradi nepravilnega parkiranja; eden je parkiral na prehodu za pešce, drugi pa na pločniku.

Krajše nadzore pešcev so nadaljevali še v ponedeljek popoldan. Na Jesenicah so dva pešca obravnavali zaradi nepravilne hoje po vozišču, na Bledu je pešec cesto prečkal izven prehoda za pešce, v Škofji Loki pa so pravila kršili trije pešci. Dva sta cesto prečkala izven prehoda za pešce, eden pa pri rdeči luči na semaforju. V Kranju, kjer so nadzor izvajali v središču mesta, so našteli 16 kršitev.

V skladu s cestnoprometnimi pravili mora pešec prečkati vozišče na prehodu za pešce, če je ta oddaljen od njega manj kot sto metrov, prav tako ne sme prečkati vozišča zunaj prehoda za pešce, če sta smerni vozišči fizično ločeni ali ju loči neprekinjena ločilna črta. Pešec mora prečkati vozišče brez ustavljanja in po najkrajši poti, preden stopi na vozišče, pa se mora prepričati, ali to lahko varno stori. Ponoči zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, mora pešec med hojo po vozišču ali tik ob njem nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, svetilko, ki oddaja belo svetlobo in je vidna s sprednje in zadnje strani, ali odsevnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

7/8

sreda

4/9

četrtek

5/12

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

 

 
 

 

 
 
 

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!

Vrh kraške planote / 09:08, 13. november

Slika 2 / 3 - Jelena Jusin, kje si pa ti videla borov gozd?

Drugač pa lep izlet. Hvala za idejo.

Opitim kazen, trezni pa na koncert / 08:30, 13. november

Zanimive zgodbe gastarbajterji...

Sedemindvajset / 08:27, 13. november

Ej bebo, odgovori na vprašanje ali molči ! Bo šlo?

Sedemindvajset / 01:16, 13. november

Alias Primož, a smo spet nekaj postanga pojedl?