O usodi ministra za kulturo Dejana Prešička bo predsednik vlade Marjan Šarec odločil po vrnitvi iz Davosa. / Foto: arhiv GG

Mobing na »kulturi«

Na ministra za kulturo Dejana Prešička letijo očitki o domnevnem izvajanju mobinga na ministrstvu. Predsednik vlade Marjan Šarec se bo moral odločiti, ali ga bo zamenjal.

Prešiček ne odstopi, na potezi je Šarec

Te dni zelo odmeva afera zaradi domnevnega šikaniranja uslužbenca ministrstva za kulturo, ki je storil samomor, kar sedaj preiskuje tudi policija. Predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk je tako pojasnil, da so ga nekateri člani sindikata z ministrstva za kulturo klicali, da je »stanje mobinga pri njih skrb vzbujajoče« in da je treba na neki način obravnavati krivdo za smrt njihovega sodelavca. Podobno so se odzvali tudi v sindikatu Glosa, ki je premierja Marjana Šarca pozval k razjasnitvi okoliščin. Šarec se je z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom v torek že sestal in ga pozval, da se opredeli do očitkov o domnevnem žaljenju in zmerjanju podrejenih, ki letijo nanj, ministrstvo je moralo pripraviti tudi poročilo o morebitnih prijavah mobinga na delovnem mestu v zadnjih petih letih. Prešiček, ki ne namerava odstopiti, je sicer obtožbe glede šikaniranja v zadnjih dneh večkrat zanikal, priznal pa je, da je storil napako, ker je kurirju nekajkrat naročil, naj pelje njegove instrumente na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, kjer še vedno poučuje. Kot je poudaril, s pokojnim voznikom ni imel veliko stikov, mu pa je dvakrat dejal, da mora biti točen. V stranki SD, katere član je Prešiček, so odločitev o zamenjavi ministra prepustili predsedniku vlade.

Po pobegu še napad na pravosodnega policista

Po pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora se je v slovenskih zaporih zgodil nov incident. V ponedeljek je namreč eden od obsojencev na zaprtem oddelku zapora na Dobu napadel pravosodnega policista, ki je izvajal varnostne naloge. Pravosodnega policista, ki ni v smrtni nevarnosti in je že v domači negi, je obsojenec napadel tako, da mu je z jedilnim nožem v hrbet zadal dve rani. Napad je zagrešil obsojenec, ki prestaja tridesetletno zaporno kazen zaradi kaznivega dejanja umora in poskusa umora policistov v Ljubljani leta 2015. Zaradi zadnjih dveh dogodkov v zaporih so se ta teden sestali direktorji zavodov za izvrševanje kazenskih sankcij in vodje oddelkov za varnost. Ugotovili so, da posebni ukrepi oz. sistemske spremembe za zdaj niso potrebni, je po sestanku povedal generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. »Od vseh direktorjev zavodov sem dobil zagotovilo, da je varnostna situacija v zaporih ustrezna in obvladana. Seveda obstajajo določena varnostna tveganja, kot vedno, sta pa bila dva nedavna dogodka vsak na svoj način dodaten razlog oz. povod za to, da so se varnostni ukrepi in postopki natančno preverili, dopolnili in da se je tudi nadzor nad izvajanjem teh postopkov intenziviral,« je še dejal.

Popovič ni dosegel začasne odredbe

Novogoriški oddelek upravnega sodišča je pred dnevi kot neutemeljeno zavrnil zahtevo Borisa Popoviča za začasno odredbo, s katero bi do odločitve sodišča prekinili izvrševanje županske funkcije Aleša Bržana v Kopru. Tako zahtevo je Popovič podal ob vložitvi pritožbe zoper izid županskih volitev v Kopru, na katerih je zmagal Bržan, občinski svet pa mu je mandat tudi potrdil. Nekdanji koprski župan je zahtevo za začasno odredbo med drugim utemeljil z Bržanovim »kadrovanjem svojih kadrov na najbolj odgovorne funkcije v občinski upravi«. Takšno ravnanje, za katero je pričakovati, da se bo nadaljevalo tudi na nižjih nivojih, je po njegovem sicer legitimno, a preuranjeno, saj odločitev sodišča o pritožbi še ni znana. Popovič je zato predlagal, da bi Mestno občino Koper do končne odločitve sodišča vodil najstarejši mestni svetnik.

Varnostnikoma iz vozila ukradli milijon evrov

Konec prejšnjega tedna so mediji objavili, da so na sedežu podjetja Aktiva v Trnovljah pri Celju neznani storilci varnostnikoma iz odklenjenega vozila po poročanju Večera ukradli milijon evrov. Na Policijski upravi Celje so potrdili, da obravnavajo tatvino denarja varnostni službi, a več podatkov zaradi poteka preiskave niso razkrili. Tatvina naj bi se zgodila decembra. Po neuradnih podatkih časnika Večer sta varnostnika avto z denarjem, ki sta ga prevzela od strank, pustila na dvorišču podjetja, ker sta prej končala svojo izmeno, pozneje pa naj bi ga prevzela varnostnika popoldanske izmene. Vendar kolegov nista počakala in opravila primopredaje, temveč sta avto zapustila brez nadzora, v odklenjenem vozilu pa sta pustila tudi ključ. Varnostnika naj bi bila že suspendirana, policija pa ju je temeljito zaslišala, saj obstaja verjetnost, da so imeli tatovi notranje informacije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

5/11

petek

7/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh