Najprej so se lotili obnove najbolj poškodovanega severnega dela cerkve, je povedal župnik Milan Kadunc.

V Mošnjah obnavljajo cerkev

Septembra se je začela temeljita obnova cerkve v Mošnjah, ki bo trajala tri leta. Cerkev je statično ogrožena, najbolj poškodovani deli so že zaščiteni s podporno konstrukcijo.

Mošnje – Ko so se v Mošnjah jeseni odločili, da po tridesetih letih na novo prebelijo župnijsko cerkev svetega Andreja, so se pri odstranjevanju plasti starih ometov na obokih in stebrih cerkvene stavbe pokazale razpoke, ki so napovedale nujno statično sanacijo objekta. Za ta zahteven projekt bo, kot kaže, treba zagotoviti kar okoli sto tisoč evrov, sanacija pa bo, če bo šlo vse po načrtih, zaključena v treh letih.

»Ko smo se odločili za beljenje cerkve, je spomeniško varstvo odločilo, da je še pred tem treba obnoviti dotrajano električno napeljavo. Ko smo jeseni odstranili vse beleže, so se pokazale prve razpoke na stebrih; ko smo nato odstranili še klopi na severni strani cerkve, so se tako razširile, da smo cerkev takoj zaprli, boke in stebre podprli in se začeli pogovarjati o temeljiti sanaciji cerkve, predstavlja eno redkih ohranjenih triladijskih romanskih arhitektur,« je povedal župnik Milan Kadunc.

Zdaj je pred župnijo zahteven projekt sanacije, ki poteka pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Načrtujejo, da bodo letos obnovili najbolj poškodovani severni del, prihodnje leto južnega in nato še sredino cerkve. V sklopu obnove bodo uredili tudi talno ogrevanje v cerkvi – sosednje župnišče ima namreč od lanske pomladi toplotno črpalko, s katero so zamenjali dotedanje ogrevanje na plin in stroške ogrevanja občutno zmanjšali.

Sredstva za obnovo se zbirajo počasi – šest tisoč evrov so zbrali domačini, 11 tisoč je za projekt že lani namenila Občina Radovljica, na razpis za občinska sredstva se bo župnija prijavila tudi letos. »Del potrebnega denarja smo si izposodili, za finančno pomoč smo zaprosili tudi škofijo. Žal do sredstev države ne moremo, dokler cerkev ni tudi formalno priznana kot kulturni spomenik, najprej krajevnega, nato pa nacionalnega pomena. Ker pa je načeloma v območje zavarovanja vedno vključena še okolica objekta v radiju približno petdeset metrov, občina z zavarovanjem odlaša, saj bi to lahko predstavljalo obremenitev za lastnike okoliških stavb,« je še povedal Kadunc.

Cerkev svetega Andreja v Mošnjah naj bi bila zgrajena že v desetem stoletju, pisno pa je prvič omenjena leta 1154. V osnovi je triladijska romanska bazilika, ki je bila kasneje večkrat prezidana, najprej v gotskem in kasneje v baročnem slogu. Kot je povedal župnik Milan Kadunc, pa najstarejši domačini še pomnijo, kako so pred drugo svetovno vojno lahko hodili po grobnicah, vkopanih pod cerkveno stavbo. Grobnice je, verjetno ker se je bal stroškov spomeniške zaščite, po vojni dal zasuti tedanji dolgoletni župnik Franc Bleiweis (1869–1951). »Ne vemo še, kaj točno je spodaj pod cerkvijo. Spomeniško varstvo pravi, da gre za starejše romanske grobove, menda naj bi bile med njimi tudi grobnice nekdanjih podvinskih grofov ... Kaj vse bo torej prinesla obnova cerkve, za zdaj tako zagotovo še ne moremo predvideti,« je še povedal Milan Kadunc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/28

ponedeljek

15/30

torek

17/34

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Duplje, 24. junij 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Šenčur, 24. junij 2019

Utrip šole

OBVESTILA / Jesenice, 24. junij 2019

Poletne počitniške delavnice

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

 

 
 

 

 
 
 

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..

Višje cene komunale / 10:48, 24. junij

Novo knjižnico je potrebno odplačati in tudi plačevati drago vzdrževanje. Luksuz, ki si jo mestece in majhna občina ne moreta privoščiti. Naslednji mega projekt je tudi na vidiku: bazen.

Krvava zarja naznanila gorje / 10:46, 24. junij

Čestitke ga.Meri za pogum in dejanski opis dogodkov iz zgodovine na katero Slovenci ne moremo biti ponosni. Zgodovina je samo ena in takšna ...