Stroški mrliške službe državi

Župani gorenjskega regijskega sveta pri Združenju občin Slovenije so se srečali v Šenčurju.

Šenčur – Župani gorenjskega regijskega sveta Združenja občin Slovenije so se minuli teden srečali v Šenčurju na konstitutivni seji. Na seji je bil za predstavnika regije v predsedstvo združenja imenovan župan občine Šenčur Ciril Kozjek.

Združenje občin, v katero je vključenih osem gorenjskih občin, je aktivno zlasti pri vsakoletnih pogajanjih z vlado glede višine povprečnine, je med drugih dejala na srečanju navzoča generalna sekretarka združenja. Zavzema se tudi za ohranitev investicijskih sredstev, do katerih so občine upravičene na podlagi zakona o financiranju občin. Vedno je to pogoj za sklenitev dogovora o višini povprečnine. Predstavila je tudi vizijo dela združenja v prihodnje, predvsem zastopanje interesov srednjih in manjših občin.

»Župani gorenjskega regijskega sveta smo med drugim poudarili problematiko mrliško-pregledne službe in pozvali vlado, naj stroške iz tega naslova prevzame država. Gre za velike zneske, ki bremenijo občinske proračune, in občine bi ta sredstva lahko namenile drugim projektom. Zavzeli smo se tudi za nujno izboljšanje cestne infrastrukture in čimprejšnjo vzpostavitev povezave širšega škofjeloškega območja na avtocestni križ,« je povedal gostitelj Ciril Kozjek. V razpravi so se zavzeli za konstruktivno sodelovanje z vlado, zlasti glede izvedbe zavez iz dogovora o višini povprečnine iz leta 2019. Prav tako so pozvali k racionalnemu sprejemanju zakonodaje, ki vpliva na delo občin, oziroma da naložene naloge finančno ovrednoti in jih vključi v izračune za višino povprečnine za prihodnja leta. Zavzeli so se za aktivno decentralizacijo države, ki bo pripomogla k skladnejšemu razvoju Slovenije, za aktivno vlogo združenja pri ustanavljanju pokrajin, saj Slovenija brez njih izgublja pomemben razvojni instrument, za spremembo določil zakona o financiranju občin, ki dopuščajo vladi, da sprejme višino povprečnine brez dogovora z občinami. Združenje občin Slovenije tudi predlaga, da se z zakonom vključijo vsi predstavniki lokalnih skupnosti v vse delovne in pogajalske skupine, ki se pogajajo znotraj organov EU o finančni perspektivi.

V to združenje so vključene predvsem manjše občine, v državi so še druga združenja. Kot pravi Ciril Kozjek, si v občinah želijo, da se ta združijo ali povežejo med seboj ter enotno nastopijo v dialogu z državo, saj bi imeli tako boljše pogajalsko izhodišče.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

zmerno oblačno
vlažnost: 57 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

16/28

sreda

14/30

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.