Čas se zdi prepočasen za tiste, ki čakajo

Ki čakajo v vrsti na blagajni, v koloni vozil, pri zdravniku. In iščejo zato kdaj tudi bližnjice. Kot na primer v ambulanti nujne medicinske pomoči v primeru, ko nujne pomoči dejansko ne potrebujejo. Z razlogom, kdaj tudi izgovorom, da so pri izbranem osebnem zdravniku dolge čakalne vrste, da je telefonska številka za naročanje pri izbranem pogosto zasedena. Morda tudi zato, ker v današnji družbi nimamo več potrpežljivosti ali pa nam je ta vzeta, ker nas na vsakem koraku priganja čas. Ali pa, kot je oni dan rekel neki gospod, da vsi vplačujemo v javno zdravstvo, zato nam mora biti to dostopno na vsakem koraku v vsakem času, ne glede na nujnost.

Na čas lahko pogledamo tudi drugače. Pri oživljanju človeka štejejo sekunde. Te so neprecenljive – in takšne sekunde štejejo v ambulantah nujne medicinske pomoči. Morda bi, preden stopimo v ambulanto nujne medicinske pomoči zato, ker se nam je v ušesih nabralo preveč masla in želimo izpiranje ali pričakujemo pregled površinskih ran, pomislili, da se je za nekega človeka ravno v tistem trenutku ustavil čas. In da se bo ta njegov čas brez hitre strokovne pomoči lahko iztekel za vedno.

V ambulantah nujne medicinske pomoči se je nekako »porušil« sistem. Nujna pomoč vključuje oživljanje, storitve za ohranjanje življenjskih funkcij in za preprečitev hudega poslabšanja zdravstvenega stanja nenadno obolelih, poškodovanih in kronično bolnih. V ambulanti nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Jesenice ocenjujejo, da imajo nujnih približno trideset odstotkov pregledov, kar petdeset odstotkov pacientov pa bi se lahko v roku 24 ur obrnilo na izbrane zdravnike. Deset odstotkov pacientov obravnavajo, ker nimajo izbranih zdravnikov, na primer turiste ali osebe brez urejenega zavarovanja. Deset odstotkov pa jih po njihovih ugotovitvah sploh ne potrebuje zdravstvene obravnave, ko gre denimo za odrgnine ali pa pike žuželk (v primerih, ko ne gre za alergijske reakcije, ki potrebujejo takojšnjo pomoč).

Osnovno zdravstvo Gorenjske se je odločilo za zaračunavanje nenujnih storitev. Te predstavljajo le manjši del vseh nenujnih obravnav v nujni medicinski pomoči (na primer odstranjevanje klopa, posledice alkoholnega opoja, vraščene nohte, predpisovanje rednih terapij ...), za ukrep pa imajo pravno podlago.

Pogledi so različni, v demokratični družbi seveda dopuščeni. Naj povzamem samo misel Paula Coelha, da »življenje ni narejeno iz želja, temveč iz dejanj vsakogar izmed nas«. V času, ki ga živimo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-5/6

sobota

-8/8

nedelja

-8/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

GLEDALIŠČE / Stražišče, 23. februar 2019

Štirje letni časi

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. februar 2019

Nune (za)pojejo

PREDAVANJA / Kranj, 23. februar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Škofja Loka, 24. februar 2019

Koncertni večer komornih skladb

PRIREDITVE / Mojstrana, 25. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Mojstrana, 26. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Mojstrana, 27. februar 2019

Za otroke med počitnicami

 

 
 

 

 
 
 

Odpadki problem ali priložnost? / 22:55, 22. februar

Utopija za Slovenijo. Ni mi sicer jasno, kako je uspelo Celju postaviti sežigalnico odpadkov. Sežig odpadkov je v zahodni Evropi nekaj norma...

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 17:36, 22. februar

Ob spolnih zlorabah duhovnikov resno dvomim v obstoj boga.
Po mojem gre za največjo svetovno prevaro.
Amen.

Pogovor z evropskim poslancem / 17:32, 22. februar

Bolj pametno bi blo, če bi šli k Laknarju na pir.

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 14:45, 22. februar

Banda pedofilska smrdljiva...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 11:11, 22. februar

Poleg njih pa vsi, ki hite domov ali na šiht iz naselij Žagarjeva/Gradnikova/Triglavska! Morda, če bi šli lohk na kopališče plavat, bi se pa Ciril zganil?

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 10:06, 22. februar

Po cesti Spar-Filipič se sprehajajo upokojenvi in mamice z vozički. Občina je "rešila" varnost s postavitvijo znaka z omejitvijo hitrosti 40...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 09:21, 22. februar

Tko da bo razumljivo, to je samo 300m! Mene bi blo sram, da mam tako pot v trgovino , še bolj pomembno v šolo!