Čas se zdi prepočasen za tiste, ki čakajo

Ki čakajo v vrsti na blagajni, v koloni vozil, pri zdravniku. In iščejo zato kdaj tudi bližnjice. Kot na primer v ambulanti nujne medicinske pomoči v primeru, ko nujne pomoči dejansko ne potrebujejo. Z razlogom, kdaj tudi izgovorom, da so pri izbranem osebnem zdravniku dolge čakalne vrste, da je telefonska številka za naročanje pri izbranem pogosto zasedena. Morda tudi zato, ker v današnji družbi nimamo več potrpežljivosti ali pa nam je ta vzeta, ker nas na vsakem koraku priganja čas. Ali pa, kot je oni dan rekel neki gospod, da vsi vplačujemo v javno zdravstvo, zato nam mora biti to dostopno na vsakem koraku v vsakem času, ne glede na nujnost.

Na čas lahko pogledamo tudi drugače. Pri oživljanju človeka štejejo sekunde. Te so neprecenljive – in takšne sekunde štejejo v ambulantah nujne medicinske pomoči. Morda bi, preden stopimo v ambulanto nujne medicinske pomoči zato, ker se nam je v ušesih nabralo preveč masla in želimo izpiranje ali pričakujemo pregled površinskih ran, pomislili, da se je za nekega človeka ravno v tistem trenutku ustavil čas. In da se bo ta njegov čas brez hitre strokovne pomoči lahko iztekel za vedno.

V ambulantah nujne medicinske pomoči se je nekako »porušil« sistem. Nujna pomoč vključuje oživljanje, storitve za ohranjanje življenjskih funkcij in za preprečitev hudega poslabšanja zdravstvenega stanja nenadno obolelih, poškodovanih in kronično bolnih. V ambulanti nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Jesenice ocenjujejo, da imajo nujnih približno trideset odstotkov pregledov, kar petdeset odstotkov pacientov pa bi se lahko v roku 24 ur obrnilo na izbrane zdravnike. Deset odstotkov pacientov obravnavajo, ker nimajo izbranih zdravnikov, na primer turiste ali osebe brez urejenega zavarovanja. Deset odstotkov pa jih po njihovih ugotovitvah sploh ne potrebuje zdravstvene obravnave, ko gre denimo za odrgnine ali pa pike žuželk (v primerih, ko ne gre za alergijske reakcije, ki potrebujejo takojšnjo pomoč).

Osnovno zdravstvo Gorenjske se je odločilo za zaračunavanje nenujnih storitev. Te predstavljajo le manjši del vseh nenujnih obravnav v nujni medicinski pomoči (na primer odstranjevanje klopa, posledice alkoholnega opoja, vraščene nohte, predpisovanje rednih terapij ...), za ukrep pa imajo pravno podlago.

Pogledi so različni, v demokratični družbi seveda dopuščeni. Naj povzamem samo misel Paula Coelha, da »življenje ni narejeno iz želja, temveč iz dejanj vsakogar izmed nas«. V času, ki ga živimo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/22

sreda

9/22

četrtek

8/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 22. maj 2019

En godec nam gode, en pevec pa poje 2019

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 22. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. maj 2019

Pa vi ste za v muzej!

PRIREDITVE / Jesenice, 22. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Kranj, 22. maj 2019

Paralelni svet Tamare Ćetković

 

 
 

 

 
 
 

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,