Na Gorenjskem na primarnem nivoju javnega zdravstva deluje sedem ambulant nujne medicinske pomoči. / Foto: Gorazd Kavčič

Nekaj računov so že izstavili

S ponedeljkom so v ambulantah nujne medicinske pomoči Osnovnega zdravstva Gorenjske začeli zaračunavati določene nenujne storitve. V minulih dneh so na primer že zaračunali odstranjevanje šivov, kak pacient si je po obvestilu o samoplačniški storitvi tudi premislil in šel k osebnemu zdravniku.

»Na tem mestu bi radi še enkrat poudarili, naj se pacient v primeru, da ne ve, ali gre za nujno ali nenujno stanje, vseeno obrne na urgentno službo osebno ali po telefonu,« je poudaril Miha Oman, dr. med.

Kranj, Radovljica, Jesenice – »Od ponedeljka smo imeli nekaj primerov, ki sodijo med nenujne obiske, in po obvestilu, da obstaja možnost, da bo pregled samoplačniški, so se pacienti odločili obiskati osebnega zdravnika,« je sporočil vodja službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Kranj Miha Oman, dr. med. Lani so pri njih obravnavali 31.001 pacienta, kar glede na leto 2017 predstavlja skoraj deset odstotkov višji obisk. »Ocena, koliko pacientov je bilo nenujnih, je težavna, saj so med nenujnimi pacienti tako tisti, ki urgentno službo uporabljajo za urejanje administrativnih storitev, na primer pisanje napotnic in receptov redne terapije, kot tisti, ki bi brez škode za svoje zdravje pregled lahko opravili pri osebnem zdravniku,« je pojasnil Oman.

V ambulanti nujne medicinske pomoči (NMP) ZD Radovljica so v minulih dneh zaračunali eno nenujno storitev, predpis kronične terapije. Vodja NMP ZD Radovljica Rok Müller, dr. med., je povedal, da so imeli lani 7698 pregledov, opravili so tudi 1368 hišnih obiskov. »Od tega je veliko dejansko neurgentnih primerov (niso življenjsko ogrožajoči),« je dejal in poudaril, da so stanja, ki jih lahko obravnavajo kot samoplačniška, jasno določena, in da ta predstavljajo le manjši del vseh nenujnih obravnav v NMP. Prepričan pa je, da je ta ukrep OZG premik v pravo smer, če želimo razbremeniti NMP in jo omogočiti ljudem, ki jo dejansko potrebujejo. »Od storitev, ki so se znašle na seznamu samoplačniških, se v ambulanti NMP največkrat srečujemo s predpisom kronične terapije, povprečno dvakrat na teden. V sezoni klopov je tudi veliko obiskov zaradi vbodov klopov in želje pacientov, da jih mi odstranjujemo, čeprav bi to lahko storili sami; v povprečju je tak obisk dvakrat na teden,« je povzel Müller.

V ambulanti NMP ZD Jesenice v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Jesenice združujejo delo službe NMP (med delovnikom čez dan) in dežurne službe (v nočnem času in ob koncu tedna ter med prazniki). V minulih dneh so izstavili račun dvema pacientoma; za odstranjevanje šivov in za predpis redne terapije. »Na leto pregledamo približno 11 tisoč pacientov, ob tem imamo še približno štiristo intervencij (ki so že po definiciji nujne) in osemsto hišnih obiskov, ki so upravičeni v osemdesetih odstotkih primerov. Ocenjujem, da je v ambulanti nujnih približno trideset odstotkov pregledov, petdeset odstotkov pacientov pa bi se lahko v roku 24 ur obrnilo na izbrane zdravnike. Deset odstotkov pacientov obravnavamo, ker nimajo izbranih zdravnikov (turiste, osebe brez urejenega zavarovanja ...), deset odstotkov pa zdravstvene obravnave sploh ne potrebuje (odrgnine, piki žuželk ...). Opažamo tudi stalen porast pacientov iz drugih delov Gorenjske, ki se, namesto da bi najprej obiskali dežurno službo v svojem kraju, takoj zglasijo pri nas,« je povedal vodja NMP ZD Jesenice Žiga Jensterle, dr. med. Na Gorenjskem na primarnem nivoju javnega zdravstva deluje sedem ambulant NMP.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-5/6

sobota

-8/8

nedelja

-8/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

GLEDALIŠČE / Stražišče, 23. februar 2019

Štirje letni časi

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. februar 2019

Nune (za)pojejo

PREDAVANJA / Kranj, 23. februar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Škofja Loka, 24. februar 2019

Koncertni večer komornih skladb

PRIREDITVE / Mojstrana, 25. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Mojstrana, 26. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Mojstrana, 27. februar 2019

Za otroke med počitnicami

 

 
 

 

 
 
 

Odpadki problem ali priložnost? / 22:55, 22. februar

Utopija za Slovenijo. Ni mi sicer jasno, kako je uspelo Celju postaviti sežigalnico odpadkov. Sežig odpadkov je v zahodni Evropi nekaj norma...

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 17:36, 22. februar

Ob spolnih zlorabah duhovnikov resno dvomim v obstoj boga.
Po mojem gre za največjo svetovno prevaro.
Amen.

Pogovor z evropskim poslancem / 17:32, 22. februar

Bolj pametno bi blo, če bi šli k Laknarju na pir.

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 14:45, 22. februar

Banda pedofilska smrdljiva...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 11:11, 22. februar

Poleg njih pa vsi, ki hite domov ali na šiht iz naselij Žagarjeva/Gradnikova/Triglavska! Morda, če bi šli lohk na kopališče plavat, bi se pa Ciril zganil?

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 10:06, 22. februar

Po cesti Spar-Filipič se sprehajajo upokojenvi in mamice z vozički. Občina je "rešila" varnost s postavitvijo znaka z omejitvijo hitrosti 40...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 09:21, 22. februar

Tko da bo razumljivo, to je samo 300m! Mene bi blo sram, da mam tako pot v trgovino , še bolj pomembno v šolo!