Na Gorenjskem na primarnem nivoju javnega zdravstva deluje sedem ambulant nujne medicinske pomoči. / Foto: Gorazd Kavčič

Nekaj računov so že izstavili

S ponedeljkom so v ambulantah nujne medicinske pomoči Osnovnega zdravstva Gorenjske začeli zaračunavati določene nenujne storitve. V minulih dneh so na primer že zaračunali odstranjevanje šivov, kak pacient si je po obvestilu o samoplačniški storitvi tudi premislil in šel k osebnemu zdravniku.

»Na tem mestu bi radi še enkrat poudarili, naj se pacient v primeru, da ne ve, ali gre za nujno ali nenujno stanje, vseeno obrne na urgentno službo osebno ali po telefonu,« je poudaril Miha Oman, dr. med.

Kranj, Radovljica, Jesenice – »Od ponedeljka smo imeli nekaj primerov, ki sodijo med nenujne obiske, in po obvestilu, da obstaja možnost, da bo pregled samoplačniški, so se pacienti odločili obiskati osebnega zdravnika,« je sporočil vodja službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Kranj Miha Oman, dr. med. Lani so pri njih obravnavali 31.001 pacienta, kar glede na leto 2017 predstavlja skoraj deset odstotkov višji obisk. »Ocena, koliko pacientov je bilo nenujnih, je težavna, saj so med nenujnimi pacienti tako tisti, ki urgentno službo uporabljajo za urejanje administrativnih storitev, na primer pisanje napotnic in receptov redne terapije, kot tisti, ki bi brez škode za svoje zdravje pregled lahko opravili pri osebnem zdravniku,« je pojasnil Oman.

V ambulanti nujne medicinske pomoči (NMP) ZD Radovljica so v minulih dneh zaračunali eno nenujno storitev, predpis kronične terapije. Vodja NMP ZD Radovljica Rok Müller, dr. med., je povedal, da so imeli lani 7698 pregledov, opravili so tudi 1368 hišnih obiskov. »Od tega je veliko dejansko neurgentnih primerov (niso življenjsko ogrožajoči),« je dejal in poudaril, da so stanja, ki jih lahko obravnavajo kot samoplačniška, jasno določena, in da ta predstavljajo le manjši del vseh nenujnih obravnav v NMP. Prepričan pa je, da je ta ukrep OZG premik v pravo smer, če želimo razbremeniti NMP in jo omogočiti ljudem, ki jo dejansko potrebujejo. »Od storitev, ki so se znašle na seznamu samoplačniških, se v ambulanti NMP največkrat srečujemo s predpisom kronične terapije, povprečno dvakrat na teden. V sezoni klopov je tudi veliko obiskov zaradi vbodov klopov in želje pacientov, da jih mi odstranjujemo, čeprav bi to lahko storili sami; v povprečju je tak obisk dvakrat na teden,« je povzel Müller.

V ambulanti NMP ZD Jesenice v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Jesenice združujejo delo službe NMP (med delovnikom čez dan) in dežurne službe (v nočnem času in ob koncu tedna ter med prazniki). V minulih dneh so izstavili račun dvema pacientoma; za odstranjevanje šivov in za predpis redne terapije. »Na leto pregledamo približno 11 tisoč pacientov, ob tem imamo še približno štiristo intervencij (ki so že po definiciji nujne) in osemsto hišnih obiskov, ki so upravičeni v osemdesetih odstotkih primerov. Ocenjujem, da je v ambulanti nujnih približno trideset odstotkov pregledov, petdeset odstotkov pacientov pa bi se lahko v roku 24 ur obrnilo na izbrane zdravnike. Deset odstotkov pacientov obravnavamo, ker nimajo izbranih zdravnikov (turiste, osebe brez urejenega zavarovanja ...), deset odstotkov pa zdravstvene obravnave sploh ne potrebuje (odrgnine, piki žuželk ...). Opažamo tudi stalen porast pacientov iz drugih delov Gorenjske, ki se, namesto da bi najprej obiskali dežurno službo v svojem kraju, takoj zglasijo pri nas,« je povedal vodja NMP ZD Jesenice Žiga Jensterle, dr. med. Na Gorenjskem na primarnem nivoju javnega zdravstva deluje sedem ambulant NMP.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/22

sreda

9/22

četrtek

8/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 22. maj 2019

En godec nam gode, en pevec pa poje 2019

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 22. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. maj 2019

Pa vi ste za v muzej!

PRIREDITVE / Jesenice, 22. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Kranj, 22. maj 2019

Paralelni svet Tamare Ćetković

 

 
 

 

 
 
 

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,