Strokovno komisijo, od leve dr. Miha Vrbinc, Mateja Rihter, Martin Kuchling in Amina Majetič, čaka zahtevno, vendar prijetno delo.

Korak v svet literature

V ponedeljek je bil v Šentjakobu občni zbor Slovenske prosvetne zveze. Predsednik bo še naprej Avgust Brumnik, poslovodja pa bo Mitja Rovšek. Dosedanji poslovodja dr. Janko Malle bo drugi podpredsednik. V upravnem odboru je več novih mlajših članov.

Koroški šolarji in dijaki, stari od osem do petindvajset let, tako Slovenci kot njihovi vrstniki, ki slovenščine v otroštvu niso poznali, vendar so se je začeli učiti, so znova povabljeni k pisanju v okviru natečaja Pisana pomlad. Že deveto leto ga organizirajo Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza v sodelovanju z Volbankovo ustanovo, ki pomaga pri ohranjanju slovenske besede na Koroškem. Kdor se bo odločil za sodelovanje na natečaju, bo moral do 15. marca poslati na naslov Volbankova ustanova, Pisana p(r)omlad, Mikschallee 4, 9020 Celovec / Klagenfurt ali na elektronski naslov office@promlad.at svoj pisni izdelek. Tu je veliko možnosti. Izdelek je lahko literarni in umetniški, lahko pa je tudi zgodba, intervju, poročilo, pravljica. Skratka, možnosti je veliko.

Tudi za letošnji natečaj pričakujejo množičen odziv. Lani je svoje izdelke poslalo kar 715 učencev in dijakov iz 34 izobraževalnih ustanov. Natečajniki bodo razdeljeni v pet skupin. Najmlajša v starosti od osem do enajst let bo pisala na temo V gozdu. Za srednjo starostno skupino od 11 do 15 let je izbrana tema Ena pustolovska, v višji starostni skupini od 16 do 19 let pa bo tema #eko. To je široka tema, ki daje mnoge možnosti izražanja. V najvišji starostni skupini do 25 let pa bodo pisali na temo Na cesti, kjer bo lahko tekla beseda o varnosti na cesti, o brezdomcih, popotnikih in podobno.

Natečaj je ena najizvirnejših oblik spodbujanja mladih k pisanju in s tem tudi k ohranjanju slovenščine. Kot so povedali na predstavitvi natečaja Mateja Rihter, pisateljica in glavna urednica tednika Nedelja, šolski nadzornik za dvojezično šolstvo dr. Miha Vrbinc, pisatelj, pesnik in sodelavec Krščanske kulturne zveze Martin Kuchling in pisateljica ter pevka Amina Majetič, je sodelovanje na natečaju prvi korak v svet literature in možnost, da javno povedo, kako gledajo na svet. Predvsem pa bo njihova beseda postala javna, saj bodo prispevki objavljeni v tedniku Nedelja. Sklepna prireditev natečaja bo 24. maja v deželnem studiu ORF v Celovcu, kjer bodo najboljši tudi nagrajeni. Strokovna in organizacijska sodelavka natečaja je po novem mag. Jasna Černjak, ki je nadomestila Veroniko Kušej, predsednica Volbankove ustanove pa je Nadja Kurasch Volavšek s Pedagoške visoke šole na Koroškem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/22

sreda

9/22

četrtek

8/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 22. maj 2019

En godec nam gode, en pevec pa poje 2019

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 22. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. maj 2019

Pa vi ste za v muzej!

PRIREDITVE / Jesenice, 22. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Kranj, 22. maj 2019

Paralelni svet Tamare Ćetković

 

 
 

 

 
 
 

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,