Strokovno komisijo, od leve dr. Miha Vrbinc, Mateja Rihter, Martin Kuchling in Amina Majetič, čaka zahtevno, vendar prijetno delo.

Korak v svet literature

V ponedeljek je bil v Šentjakobu občni zbor Slovenske prosvetne zveze. Predsednik bo še naprej Avgust Brumnik, poslovodja pa bo Mitja Rovšek. Dosedanji poslovodja dr. Janko Malle bo drugi podpredsednik. V upravnem odboru je več novih mlajših članov.

Koroški šolarji in dijaki, stari od osem do petindvajset let, tako Slovenci kot njihovi vrstniki, ki slovenščine v otroštvu niso poznali, vendar so se je začeli učiti, so znova povabljeni k pisanju v okviru natečaja Pisana pomlad. Že deveto leto ga organizirajo Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza v sodelovanju z Volbankovo ustanovo, ki pomaga pri ohranjanju slovenske besede na Koroškem. Kdor se bo odločil za sodelovanje na natečaju, bo moral do 15. marca poslati na naslov Volbankova ustanova, Pisana p(r)omlad, Mikschallee 4, 9020 Celovec / Klagenfurt ali na elektronski naslov office@promlad.at svoj pisni izdelek. Tu je veliko možnosti. Izdelek je lahko literarni in umetniški, lahko pa je tudi zgodba, intervju, poročilo, pravljica. Skratka, možnosti je veliko.

Tudi za letošnji natečaj pričakujejo množičen odziv. Lani je svoje izdelke poslalo kar 715 učencev in dijakov iz 34 izobraževalnih ustanov. Natečajniki bodo razdeljeni v pet skupin. Najmlajša v starosti od osem do enajst let bo pisala na temo V gozdu. Za srednjo starostno skupino od 11 do 15 let je izbrana tema Ena pustolovska, v višji starostni skupini od 16 do 19 let pa bo tema #eko. To je široka tema, ki daje mnoge možnosti izražanja. V najvišji starostni skupini do 25 let pa bodo pisali na temo Na cesti, kjer bo lahko tekla beseda o varnosti na cesti, o brezdomcih, popotnikih in podobno.

Natečaj je ena najizvirnejših oblik spodbujanja mladih k pisanju in s tem tudi k ohranjanju slovenščine. Kot so povedali na predstavitvi natečaja Mateja Rihter, pisateljica in glavna urednica tednika Nedelja, šolski nadzornik za dvojezično šolstvo dr. Miha Vrbinc, pisatelj, pesnik in sodelavec Krščanske kulturne zveze Martin Kuchling in pisateljica ter pevka Amina Majetič, je sodelovanje na natečaju prvi korak v svet literature in možnost, da javno povedo, kako gledajo na svet. Predvsem pa bo njihova beseda postala javna, saj bodo prispevki objavljeni v tedniku Nedelja. Sklepna prireditev natečaja bo 24. maja v deželnem studiu ORF v Celovcu, kjer bodo najboljši tudi nagrajeni. Strokovna in organizacijska sodelavka natečaja je po novem mag. Jasna Černjak, ki je nadomestila Veroniko Kušej, predsednica Volbankove ustanove pa je Nadja Kurasch Volavšek s Pedagoške visoke šole na Koroškem.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/14

petek

-6/6

sobota

-8/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Jamnik, 22. februar 2019

Slovesnost ob spomeniku in poklon talcem

PRIREDITVE / Jesenice, 22. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Šenčur, 22. februar 2019

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Stražišče, 22. februar 2019

Štirje letni časi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Radovljica, 22. februar 2019

Igriva arhitektura

RAZSTAVE / Koroška Bela, 22. februar 2019

Spominska fotografska razstava Adija Finka

 

 
 

 

 
 
 

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 20:44, 21. februar

Da bi pa nekaj deset tisoč € namenili za prepotreben pločnik in ureditev luknjaste ceste od špara pa do Žagarjeve! Mislim takoj! Čudim se, ž...

Za ceste bi potrebovali več / 16:27, 21. februar

Bazen je obnovljev - zelo slabo! Na okna so nalimali tapete. Ki onemogočajo pogled ven in si kot v eni kletki.Zakaj niso dali na okna ob c...

Potrebne bodo tudi rušitve hiš / 16:02, 21. februar

Se da kje videt komplet načrt?
Kako je z domom starostnikov?
Vse se vleče in vleče...……………………. na koncu pa vse 3 x dražje!

Pritekel je nazaj v življenje / 15:40, 21. februar

Kje se lahko kupi vašo knjigo? Vse dobro vam želim.

Bratuškova ostaja predsednica / 13:02, 21. februar

Kako pa gre posel s preprogami?

Žrtve za svobodo / 09:35, 21. februar

Ob spoštljivem spominu, pogosto zlorabljenemu, na te in mnoge druge žrtve ne smemo pozabiti na razloge za napovedano maščevanje okupatorja.

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...