Območje MBO Mala Mežakla je skorajda 'zasuto' z odpadki. / Foto: Simona Demšar

»Stanje na deponiji je več kot grozljivo!«

Da ogromni kupi odpadkov kar na dvorišču objekta mehansko-biološke obdelave odpadkov (MBO) Mala Mežakla čakajo na obdelavo, bale pa so nakopičene vsepovsod, opozarja krajanka. Župan Blaž Račič: »Ekogor možnosti, da bi to v kratkem pospravil, nima.«

Novi župan Blaž Račič pravi, da odnosov z Ekogorjem za zdaj ne želi zaostrovati, je pa glede na prelomljene obljube v preteklosti zaupanje pičlo. Tako je nezaupljiv tudi do sedanje obljube, da naj bi Ekogor stanje na Mali Mežakli saniral v pol leta.

Jesenice – »Stanje na deponiji je več kot grozljivo! Ogromne količine bal, ki podirajo tudi ograje okoli sortirnice, zaradi pomanjkanja prostora stojijo že na več koncih deponije. Ker primanjkuje prostora za odlaganje, se lahka frakcija (ki bi se morala nalagati v bokse in prekrivati) odlaga na prosto. Prekrivanja ni! Melje se tudi očitno že kar na prostem. Pred sortirnico čakajo na obdelavo ogromni kupi. Vsak dan jih je več. Več kot očitno je, da sortirnica ne zmore vsega predelati pravočasno. Ker pred sortirnico ni veliko prostora, pripeljane smeti skladiščijo oziroma odlagajo kar direktno na stari del deponije. Kaj pa dovoljeni roki, dovoljene količine lahke frakcije? Ni več nikogar, ki bi preverjal delo deponije oziroma sortirnice? Kje ste, novi župan, Jeko?«

Takšen obupan poziv je na odgovorne naslovila Simona Demšar, domačinka s Spodnjega Plavža, ki živi tik pod deponijo Mala Mežakla in že dolgo opozarja na problem smradu in nespoštovanje obljub, rokov ter odločb okoljske inšpekcije.

Koncesionar Ekogor, ki ima na deponiji objekt za mehansko-biološko ob­de­lavo, že leta obljublja, da bodo problem rešili in da smradu ne bo več, a so doslej vse obljube prelomili. Tudi zato je novi jeseniški župan Blaž Račič v sredo sklical sestanek na deponiji in se seznanil s situacijo.

Kot je povedal po sestanku, Ekogor ta trenutek rešitve nima. Tako imenovano lahko frakcijo skladiščijo na občinski parceli v sklopu deponije Mala Mežakla, po Račičevih besedah pa Ekogor možnosti, da bi to v kratkem pospravil, za zdaj nima. Napravo za baliranje imajo v Suhadolah, tam pa imajo še za tri mesece dela. Šele zatem bi jo lahko pripeljali na Malo Mežaklo in začeli balirati nakopičene odpadke. S tem naj bi tudi preprečili smrad, ki se širi z deponije. Glede rokov je župan dejal, da bi po napovedih Ekogor vse odpadke lahko zbaliral v pol leta.

A dejstvo je, da je na območju MBO Mala Mežakla nakopičenih tudi na stotine ton zbaliranih odpadkov, ki jih Ekogor ne odvaža v sežig. Zato je Ekogor že izrazil pripravljenost, da bi omenjene bale še naprej skladiščil na občinski parceli na Mali Mežakli, za to je pripravljen plačati tudi najemnino Občini Jesenice. Župan pravi, da sam odločitve o tem ne more sprejeti, o tem se bo moral izreči občinski svet, predvidoma na seji prihodnji teden. S problematiko pa naj bi Račič skušal seznaniti tudi ministra za okolje na današnjem sestanku v Ljubljani.

Za izjavo smo se obrnili tudi na podjetje Ekogor, a odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

2/20

petek

1/20

sobota

2/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. april 2019

Velikonočni izlet po jadranskih otokih

PRIREDITVE / Jesenice, Tržič, 19. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Jesenice, 19. april 2019

Slovenske fotografinje se predstavijo

RAZSTAVE / Šenčur, 19. april 2019

Pogledi sopotij

PRIREDITVE / Jesenice, 20. april 2019

Blagoslov jedi

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.