Marko Špolad je v imenu Civilne iniciative za zeleno Stražišče sokrajane in vodstvo kranjske občine opozoril na težave in predlagal rešitve. / Foto: Gorazd Kavčič

V Stražišču za Laze želijo celostno rešitev

Čeprav je bila glavna točka torkovega zbora krajanov Stražišča obravnava nameravane izgradnje kanalizacije, so zbrani opozorili na več težav, ki jim grenijo življenje in zaradi katerih so prepričani, da Laze niso pravi kraj za industrijsko cono.

Zbora krajanov se je udeležilo nekaj več kot sto domačinov, kar je sicer manj kot desetina volilnih upravičencev, ki jih je v krajevni skupnosti 3598, zato je bil zbor na začetku za pol ure prekinjen.

Stražišče – Ena od prvih nalog novega kranjskega župana Matjaža Rakovca je urejanje razmer v Industrijski coni Laze, saj so domačini oziroma Civilna iniciativa (CI) za zeleno Stražišče že od prejšnjega župana Boštjana Trilarja zahtevali sklic zbora krajanov, na katerem so želeli tako odgovorne na občini kot domačine iz krajevne skupnosti Stražišče znova opozoriti predvsem na problem kanalizacije.

Izgradnjo kanalizacije v Lazah s priključkom na Ješetovo ulico je kranjska občina kot sanacijski ukrep namreč načrtovana že lani, vendar so ji v Civilni iniciativi za zeleno Stražišče oporekali, okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) pa je na upravno sodišče vložila tožbo zoper gradbeno dovoljenje. Glavna razloga za tožbo sta neustrezno projektirana zmogljivost načrtovane kanalizacije in nevarnost poplav na Ješetovi in Bavdkovi ulici.

Potem ko je na torkovem zboru krajanov v Šmartinskem domu v Stražišču glavni projektant Ivan Eler iz Planinga Križe pojasnil načrtovano urejanje kanalizacije, je stališča Civilne iniciative za zeleno Stražišče predstavil Marko Špolad. Opozoril je zlasti na občutljivost vodovarstvenega terena, na neurejeno in nagneteno industrijo v Industrijski coni Laze in tudi na problem obvoznice in zunanjega nadzora.

Industrija ne sodi pod Sv. Jošt

Na že ugotovljeno okoljsko škodo in tudi na dnevne in nočne prevoze težkih tovornjakov, na sive oblake nad Lazami in na smrad so nato opozarjali tudi domačini iz Laz, Rafael Šumi pa je v stekleničkah pokazal barvo v torek odvzete vode nad industrijsko cono in pod njo. Prisotni so večinoma opozarjali, da načrtovana gradnja kanalizacije ni rešitev za območje, da je treba odkriti vzroke za različna onesnaženja ter da industrija ne sodi pod Sv. Jošt. Zahtevali so celostno rešitev za Laze ter ob tem opozarjali na domnevna zasuta stara odlagališča nevarnih odpadkov.

Njihova prizadevanja za zdravo okolje je podprl tudi župan Matjaž Rakovec, ob koncu pa so krajani sprejeli šest sklepov. Prvi je bil, naj Mestna občina (MO) Kranj začne urejati ločeno kanalizacijo od izliva do izvora (najprej Ješetova, potem priklop Laz). Prav tako naj na občini naredijo finančno konstrukcijo za novo obvoznico med industrijskima conama Bauimex in Laze ter Škofjeloško cesto. Tretji sklep je, naj se MO Kranj zaveže k intenzivnemu iskanju alternativne industrijske cone za sporazumno selitev industrije iz Laz (terminski plan), župan pa naj se s striktno zaveže k spoštovanju določb Zakona o lokalni samoupravi v zvezi z varovanjem okolja. MO Kranj naj nemudoma posreduje pri Agenciji Republike Slovenije za okolje glede izvršitve odločbe Upravnega sodišča in ugotovi trenutne onesnaževalce v Lazah ter jim prepove nadaljnje delovanje, prav tako pa naj nemudoma pristopi k monitoringu vseh emisij (voda, zrak, tla) v Lazah.

Dialog med občino in krajani

»Od občine pričakujem realizacijo sklepov. Ne čez osemdeset let, ampak v najkrajšem možnem času. Vem, da to niso sklepi, ki jih bo lahko hitro realizirati, vendar pa je marsikaj moč narediti tudi v doglednem času. Zadovoljen sem, ker sem danes prvič začutil, da smo vzpostavili dialog in da naše mnenje ni bilo postavljeno na stranski tir. Predvsem pa me veseli, da so za problematiko izvedeli krajani in da se strinjajo, da je to pomembno tudi za našo prihodnost,« je povedal Marko Špolad.

»Pred kratkim sem že bil na ministrstvu za okolje in prostor in tako naš kot njihov interes je, da se ta okoljska problematika reši. Sedaj jih bom obvestil, kaj smo se dogovorili, in takoj se bomo lotili dela. Upam, da bomo dosegli tudi sporazum s CI za zeleno Stražišče, da zgradimo kanalizacijo, s katero bi rešili velik del problema. Nato se bomo spoprijeli tudi z ostalimi problemi, od starega odlagališča do iskanja nove industrijske cone v občini. Urejanje takšne cone je želja nas vseh, zato se o tem že dogovarjamo tudi z Obrtno zbornico,« je povedal župan Rakovec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/19

sreda

9/22

četrtek

10/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Žiri, 24. april 2019

Potepuška jopica

GLASBA / Škofja Loka, 24. april 2019

Letni koncert škofjeloške glasbene šole

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. april 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Cerklje, 24. april 2019

Vojna za samostojno slovenijo 1991

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Edina toleranca je ničelna / 16:29, 23. april

Upajmo, da bo alkohola za volanom čim manj. Glede količine pa mora biti ena meja. Dobro bi bilo, da se ozremo tudi malo pri sosedih. Baje so...

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:51, 22. april

Butl!

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:17, 22. april

Deželan,
Al pa alenka Bratušek?

Iza Login gostja pogovornega večera / 21:50, 22. april

Naj me koklja brcne, jaz sem pred leti pobral eno štoparko iz Kranja v Ljubljano, je mela dva škrnicelna regrata, ga je nesla znancem. Gos...

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?