Predvidoma maja bodo začeli preurejati krožno križišče Primskovo v Kranju. Dela, vredna 1,3 milijona evrov, naj bi potekala do jeseni. / Foto: Gorazd Kavčič

Katere ceste čaka letos obnova

Pred tednom smo pogledali, katere investicije bodo letos potekale na gorenjski avtocesti, zdaj je čas, da enako storimo še za državne ceste na Gorenjskem.

Kranj – Na Direkciji RS za infrastrukturo načrtujejo v letu 2019 kar precej investicij na državnih cestah, največja med njimi bo rekonstrukcija regionalne ceste skozi Bohinjsko Češnjico v dolžini 620 metrov in istočasna ureditev komunalne infrastrukture, odvodnjavanja ter prometne opreme in signalizacije. Vrednost del, ki bodo predvidoma potekala od aprila od konca leta, je 2,2 milijona evrov.

V Bohinju nameravajo preurediti tudi regionalno cesto skozi Staro Fužino v dolžini 960 metrov. Vrednost investicije je 1,1 milijona evrov. Načrtujejo tudi rekonstrukcijo regionalne ceste skozi Ribčev Laz v dolžini 920 metrov, ki bo stala 1,5 milijona evrov. Na obeh cestah bodo gradbena dela predvidoma stekla aprila, uredili pa bodo tudi pločnike, cestno razsvetljavo in ostalo komunalno infrastrukturo, odvajanje vode, cestno opremo in signalizacijo. Poleg tega bodo spomladi nadaljevali urejanje ceste, površin za pešce in avtobusnega postajališča v Bohinjski Bistrici. Dela na 968 tisoč evrov vrednem projektu namreč trenutno zaradi vremenskih razmer stojijo.

V Kranju dve krožišči

V Kranju, kjer bodo marca (če ne bo nepredvidenega zamika) končali obnovo nadvoza čez Savski otok, bosta letos, kot so že večkrat napovedali, potekala dva pomembna projekta na državnih cestah. Gre za rekonstrukciji križišča v Bitnjah in krožišča ob nakupovalnem centru Mercator Primskovo v Kranju. Prvega bodo preuredili v krožno križišče, kar bo stalo pol milijona evrov, drugega pa bodo povečali, investicija pa je vredna 1,3 milijona evrov. Na obeh lokacijah bodo dela potekala od maja do oktobra.

Prav tako letos bodo predvidoma uredili vozišče na cesti skozi Tupaliče oziroma od Tupalič do Preddvora na regionalnih cestah Spodnje Jezersko–Preddvor in Preddvor–Kranj. Med drugim bodo uredili tudi pločnik, javno razsvetljavo in avtobusno postajališče. Gradnja, vredna 1,9 milijona evrov, se bo začela po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Letos, po pridobitvi zemljišč, na Direkciji načrtujejo še ureditev avtobusnega postajališča s površinami za pešce in voziščem v Kokri (vrednost 270 tisoč evrov). Tudi v Rudnem bodo letos najbrž uredili avtobusno postajališče in površino za pešce. Zemljišča za 135 tisoč evrov vredno investicijo še pridobivajo. Pločnik bodo najverjetneje uredili tudi na 700-metrskem cestnem odseku Goriče–Golnik (vrednost 279 tisoč evrov), razpisna dokumentacija za gradnjo je namreč že v pripravi.

V Škofji Loki načrtujejo preureditev semaforiziranega križišča Lipica v krožišče (945 tisoč evrov), v naselju Godešič pa bodo izvedli ukrepe za umiritev prometa, uredili avtobusni postajališči, površine za pešce, javno razsvetljavo in semaforizirano križišče (1,2 milijona evrov). Oba projekta naj bi izvedli v letih 2019/20.

Končno razpis za Hotemaže–Britof

Z Direkcije so še sporočili, da bodo predvidoma spomladi objavili razpis za težko pričakovano gradnjo nove ceste Hotemaže–Britof v dolžini približno 3,5 kilometra. Investicija, ki je ocenjena na 4,8 milijona evrov, bo vključevala tudi rekonstrukcije križišč in podvozov ter ureditev vse ostale cestne in komunalne infrastrukture. Objava razpisa je odvisna od pridobitve gradbenega dovoljenja, so razložili.

Predvidoma jeseni bodo objavili tudi javno naročilo za preureditev ceste skozi Žirovnico z rekonstrukcijo krožnega križišča za Begunje, katere vrednost je ocenjena na 1,6 milijona evrov. Objava razpisa je odvisna od pridobitve vseh potrebnih zemljišč, so dodali. Jeseni načrtujejo tudi začetek postopka javnega naročila za ureditev regionalne ceste v Spodnjih Gorjah, ki bo po zdajšnjih ocenah stala okoli 700 tisoč evrov. Tudi v tem primeru je objava razpisa odvisna od pridobitve zemljišč.

Letos bodo morda na Direkciji za infrastrukturo šli tudi v postopek javnega naročila za 2,2-kilometrsko obvoznico Vodice v sklopu rekonstrukcije ceste Želodnik–Vodice. Projekt obvoznice Vodice do pridobitve gradbenega dovoljenja in vseh zemljišč vodi Družba za avtoceste v RS, zato bo Direkcija razpis za izbiro izvajalca gradbenih del lahko objavila po predaji dokumentacije, so pojasnili. Ocenjena vrednost investicije je sicer 9,8 milijona evrov.

Več kot osem milijonov evrov za preplastitve

Dodatnih 8,5 milijona evrov bodo letos predvidoma namenili tudi za preplastitve sedemnajstih odsekov državnih cest na Gorenjskem, za katere pa morajo še izpeljati javna naročila. Med daljše cestne odseke, ki naj bi dobili novo asfaltno prevleko, so na Direkciji našteli ceste Bled–Soteska, Zgornja Radovna–Dovje, Begunje–Bistrica pri Tržiču, Javornik–Gorje, Kokrica–Kranj, Preddvor–Kranj (Primskovo), Lipnica–Gobovce, Podkoren–Kranjska Gora in tri odseke na cesti Spodnje Jezersko–Preddvor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-5/6

sobota

-8/8

nedelja

-8/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

GLEDALIŠČE / Stražišče, 23. februar 2019

Štirje letni časi

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. februar 2019

Nune (za)pojejo

PREDAVANJA / Kranj, 23. februar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Škofja Loka, 24. februar 2019

Koncertni večer komornih skladb

PRIREDITVE / Mojstrana, 25. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Mojstrana, 26. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Mojstrana, 27. februar 2019

Za otroke med počitnicami

 

 
 

 

 
 
 

Odpadki problem ali priložnost? / 22:55, 22. februar

Utopija za Slovenijo. Ni mi sicer jasno, kako je uspelo Celju postaviti sežigalnico odpadkov. Sežig odpadkov je v zahodni Evropi nekaj norma...

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 17:36, 22. februar

Ob spolnih zlorabah duhovnikov resno dvomim v obstoj boga.
Po mojem gre za največjo svetovno prevaro.
Amen.

Pogovor z evropskim poslancem / 17:32, 22. februar

Bolj pametno bi blo, če bi šli k Laknarju na pir.

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 14:45, 22. februar

Banda pedofilska smrdljiva...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 11:11, 22. februar

Poleg njih pa vsi, ki hite domov ali na šiht iz naselij Žagarjeva/Gradnikova/Triglavska! Morda, če bi šli lohk na kopališče plavat, bi se pa Ciril zganil?

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 10:06, 22. februar

Po cesti Spar-Filipič se sprehajajo upokojenvi in mamice z vozički. Občina je "rešila" varnost s postavitvijo znaka z omejitvijo hitrosti 40...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 09:21, 22. februar

Tko da bo razumljivo, to je samo 300m! Mene bi blo sram, da mam tako pot v trgovino , še bolj pomembno v šolo!