Divja glasbena vožnja na konec noči: Amalgam / Foto: Zoran Kozina

Koncerti za boljši jutri

Prvi tedni leta po navadi prinesejo koncertno zatišje po decembrskem glasbenem vrtincu – to pa ne drži za kranjski Trainstation SubArt, ki tudi v januarju ostaja s polnim urnikom koncertnih in ostalih dogodkov.

Tako je že ta konec tedna postregel z bogatim koncertnim sporedom. V petek sta se na januarskem Svežnju, glasbenem projektu, ki mladim, vzhajajočim skupinam olajšuje preboj na domačo glasbeno sceno, predstavili skupina Apory Museum, potujoči muzej ubranih post sentiš instrumentalov in blagoglasnih vokalnih izbruhov, in Barking Jacqueline, energični trio, ki na odru prepleta funk, metalne in rokovske ritme. Obe skupini sta upravičili olimpijski izrek o pomembnosti častnega sodelovanja – glavna ideja Svežnja po besedah soorganizatorjev s Kluba študentov Kranj namreč ni brutalna bitka na odru, temveč izvajalcem ponujajo možnost, da svojo energijo in strast do glasbe predstavijo širši publiki, z željo, da se jim nekega dne vloženi trud poplača. Za razgibano nadaljevanje večera je poskrbel Noair, štiričlanski alternativni pop band, ki s svojimi zvoki jadra med radoživo melanholijo, idiličnimi melodijami in samodestruktivnim kaosom.

Večer kasneje je KRDM, društvo za razvoj in promocijo alternativne umetnosti na Gorenjskem, poskrbelo za nov glasbeni vihar na Trainu: prvi Distoržn v novem letu je postregel z obilno dozo čistokrvnega metala. Zobobol občinstvu so povzročali domači Amalgam, ki zvok, baziran v progresivnih in matematičnih stilih agresivnega izražanja, divje popeljejo po vseh možnih avenijah shizofrenih melodij in pretepaških ritmov. Zvočni zid so rušili hardkoraši Iamdisease, katerih glasba govori o temnih plateh človeške narave in o grozljivostih informacijske družbe, njihovo sporočilo pa ni predanost v usodo in obup, temveč upanje za boljši jutri. Za brezkompromisno težek uvod pa je poskrbela Ambra, zasedba iz meglenega ljubljanskega podzemlja, ki navdih išče v alternativnih glasbenih žanrih tršega konca spektra, ob tem pa ne zanemarja svoje progresivne zapuščine, ki jo po premišljenih odmerkih priliva na ogenj.

V sredo, 16. januarja, se bo na Trainovi galeriji ob 19. uri z minimalističnimi zimskimi podobami predstavila fotografinja Katja Pokorn. Njen najljubši letni čas je zima – ob pogledu na nedotaknjena zasnežena pobočja, kjer se izmenjavajo sence in svetloba, mnogim zaigra srce, saj se pred njimi odpre platno, ki le čaka na podpis.

Minilo pa je že leto dni, odkar nas je zapustil legendarni Slavko Manfreda, upravičeno samooklicani večni župan Kransterdama. V spomin nanj bo v soboto, 19. januarja, potekalo druženje ob koncertu dua Samuel Blues in Miha Erič, nastopili bodo sveži novinci Grimase iz Tržiča, večer pa se bo nadaljeval s pristnim t. i. jam sessionom. To pa še zdaleč ni vse – naslednji petek, 25. januarja, bodo kranjsko Metelkovo obiskali kamniški temačni hiphoperji Matter, ki bodo predstavili album Troglav: po uspešnih albumih Amphibios in Mrk končna postaja njihovega magičnega realizma.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/22

sreda

9/22

četrtek

8/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 22. maj 2019

En godec nam gode, en pevec pa poje 2019

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 22. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. maj 2019

Pa vi ste za v muzej!

PRIREDITVE / Jesenice, 22. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Kranj, 22. maj 2019

Paralelni svet Tamare Ćetković

 

 
 

 

 
 
 

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,