Divja glasbena vožnja na konec noči: Amalgam / Foto: Zoran Kozina

Koncerti za boljši jutri

Prvi tedni leta po navadi prinesejo koncertno zatišje po decembrskem glasbenem vrtincu – to pa ne drži za kranjski Trainstation SubArt, ki tudi v januarju ostaja s polnim urnikom koncertnih in ostalih dogodkov.

Tako je že ta konec tedna postregel z bogatim koncertnim sporedom. V petek sta se na januarskem Svežnju, glasbenem projektu, ki mladim, vzhajajočim skupinam olajšuje preboj na domačo glasbeno sceno, predstavili skupina Apory Museum, potujoči muzej ubranih post sentiš instrumentalov in blagoglasnih vokalnih izbruhov, in Barking Jacqueline, energični trio, ki na odru prepleta funk, metalne in rokovske ritme. Obe skupini sta upravičili olimpijski izrek o pomembnosti častnega sodelovanja – glavna ideja Svežnja po besedah soorganizatorjev s Kluba študentov Kranj namreč ni brutalna bitka na odru, temveč izvajalcem ponujajo možnost, da svojo energijo in strast do glasbe predstavijo širši publiki, z željo, da se jim nekega dne vloženi trud poplača. Za razgibano nadaljevanje večera je poskrbel Noair, štiričlanski alternativni pop band, ki s svojimi zvoki jadra med radoživo melanholijo, idiličnimi melodijami in samodestruktivnim kaosom.

Večer kasneje je KRDM, društvo za razvoj in promocijo alternativne umetnosti na Gorenjskem, poskrbelo za nov glasbeni vihar na Trainu: prvi Distoržn v novem letu je postregel z obilno dozo čistokrvnega metala. Zobobol občinstvu so povzročali domači Amalgam, ki zvok, baziran v progresivnih in matematičnih stilih agresivnega izražanja, divje popeljejo po vseh možnih avenijah shizofrenih melodij in pretepaških ritmov. Zvočni zid so rušili hardkoraši Iamdisease, katerih glasba govori o temnih plateh človeške narave in o grozljivostih informacijske družbe, njihovo sporočilo pa ni predanost v usodo in obup, temveč upanje za boljši jutri. Za brezkompromisno težek uvod pa je poskrbela Ambra, zasedba iz meglenega ljubljanskega podzemlja, ki navdih išče v alternativnih glasbenih žanrih tršega konca spektra, ob tem pa ne zanemarja svoje progresivne zapuščine, ki jo po premišljenih odmerkih priliva na ogenj.

V sredo, 16. januarja, se bo na Trainovi galeriji ob 19. uri z minimalističnimi zimskimi podobami predstavila fotografinja Katja Pokorn. Njen najljubši letni čas je zima – ob pogledu na nedotaknjena zasnežena pobočja, kjer se izmenjavajo sence in svetloba, mnogim zaigra srce, saj se pred njimi odpre platno, ki le čaka na podpis.

Minilo pa je že leto dni, odkar nas je zapustil legendarni Slavko Manfreda, upravičeno samooklicani večni župan Kransterdama. V spomin nanj bo v soboto, 19. januarja, potekalo druženje ob koncertu dua Samuel Blues in Miha Erič, nastopili bodo sveži novinci Grimase iz Tržiča, večer pa se bo nadaljeval s pristnim t. i. jam sessionom. To pa še zdaleč ni vse – naslednji petek, 25. januarja, bodo kranjsko Metelkovo obiskali kamniški temačni hiphoperji Matter, ki bodo predstavili album Troglav: po uspešnih albumih Amphibios in Mrk končna postaja njihovega magičnega realizma.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-5/6

sobota

-8/8

nedelja

-8/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

GLEDALIŠČE / Stražišče, 23. februar 2019

Štirje letni časi

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. februar 2019

Nune (za)pojejo

PREDAVANJA / Kranj, 23. februar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Škofja Loka, 24. februar 2019

Koncertni večer komornih skladb

PRIREDITVE / Mojstrana, 25. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Mojstrana, 26. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Mojstrana, 27. februar 2019

Za otroke med počitnicami

 

 
 

 

 
 
 

Odpadki problem ali priložnost? / 22:55, 22. februar

Utopija za Slovenijo. Ni mi sicer jasno, kako je uspelo Celju postaviti sežigalnico odpadkov. Sežig odpadkov je v zahodni Evropi nekaj norma...

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 17:36, 22. februar

Ob spolnih zlorabah duhovnikov resno dvomim v obstoj boga.
Po mojem gre za največjo svetovno prevaro.
Amen.

Pogovor z evropskim poslancem / 17:32, 22. februar

Bolj pametno bi blo, če bi šli k Laknarju na pir.

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 14:45, 22. februar

Banda pedofilska smrdljiva...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 11:11, 22. februar

Poleg njih pa vsi, ki hite domov ali na šiht iz naselij Žagarjeva/Gradnikova/Triglavska! Morda, če bi šli lohk na kopališče plavat, bi se pa Ciril zganil?

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 10:06, 22. februar

Po cesti Spar-Filipič se sprehajajo upokojenvi in mamice z vozički. Občina je "rešila" varnost s postavitvijo znaka z omejitvijo hitrosti 40...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 09:21, 22. februar

Tko da bo razumljivo, to je samo 300m! Mene bi blo sram, da mam tako pot v trgovino , še bolj pomembno v šolo!