Članica krožka ročnih del Slava Karlin z enim od novorojenčkov, ki je v jeseniški porodnišnici v dar prejel kvačkano hobotnico. / Foto: arhiv krožka ročnih del

Hobotnice za male nedonošenčke

Mali borci, ki se v jeseniški porodnišnici rodijo prezgodaj in morajo prve dneve življenja ostati v inkubatorju, dobijo posebne kvačkane hobotnice, ki delujejo terapevtsko. Lovke spominjajo na popkovino in jih tako pomirjajo. Vsak otrok pa svojega prvega prijatelja odnese tudi domov, da ga spremlja – za vedno.

Hobotnice morajo biti izdelane iz stoodstotne bombažne preje in sintetičnega polnila, ki je pralno na šestdesetih stopinjah. Hobotnice naj bi bile v nežnih barvah, s prijaznimi obrazi in brez vozlov, lovke pa so lahko dolge največ 22 centimetrov. Velike so za dlan. Pred uporabo jih razkužijo.

Ena od mamic prezgodaj rojene deklice je napisala, da je hobotnica mali Emi delala družbo v inkubatorju in tudi zdaj, ko je Ema že doma, spi z njo v posteljici. »Hobotnice ne damo – bo za vedno članica naše družine,« je zapisala na Facebook strani Projekta hobotnica.

Na porodnem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice so se pridružili Projektu hobotnica, v sklopu katerega vsi novorojenčki, ki se rodijo prezgodaj oziroma morajo prve dneve življenja ostati v inkubatorju, dobijo posebne prijatelje – kvačkane hobotnice. Te delujejo terapevtsko, saj njihove lovke na otip spominjajo na popkovino. Malčke pomirjajo, tolažijo in preprečujejo, da bi si iztaknili cevke. To je tudi edina igrača, ki jo imajo lahko ob sebi v inkubatorju.

Kot je povedala glavna sestra ginekološko-porodniške in pediatrične službe v jeseniški bolnišnici Nina Trifoni, se pri njih vsako leto rodi okrog petnajst otrok, ki jih štejejo za nedonošenčke, torej so rojeni v 34., 35., 36. ali 37. tednu nosečnosti (za še mlajše poskrbijo v Ljubljani). Na njihovem oddelku tako najlažji novorojenčki tehtajo tudi samo 1600 gramov. Namestijo jih v inkubator, kjer ostanejo tako dolgo, dokler potrebujejo podporo pri dihanju. Včasih pa inkubator zaradi zdravstvenih težav potrebujejo tudi novorojenčki, ki sicer niso rojeni prezgodaj. In vsem tem malim borcem v inkubator položijo kvačkano hobotnico, ki jih spremlja ves čas, ko malčki okrevajo in odidejo domov, pa tudi hobotnice odnesejo s seboj. Tako otrok in hobotnica ostaneta prijatelja – za vedno.

Pobudnica Projekta hobotnica, ki se mu je doslej pridružilo že šest slovenskih porodnišnic, je Gorenjka Tjaša Bevc. Navdušena mlada kvačkarica je na Facebooku naletela na članek o kvačkanih terapevtskih hobotnicah v Veliki Britaniji. Projekt jo je pritegnil in ugotovila je, da poteka že v mnogih državah, začel pa se je na Danskem. Tako je sama nakvačkala prvo hobotnico in sledila danskim navodilom, ki so zelo natančna. Za projekt je kmalu navdušila tudi druge kvačkarice, ki so osnovale Facebook skupino Projekt hobotnica in hobotnice začele podarjati slovenskim porodnišnicam.

V akcijo pa so se vključile tudi nekatere gorenjske ljubiteljice ročnih del. Med njimi so tudi srčne članice krožka ročnih del pri Društvu upokojencev Javornik - Koroška Bela. Tako so lani nakvačkale kar devetdeset hobotnic in trideset meduz in ji večino podarile nedonošenčkom v ljubljanski porodnišnici. S tridesetimi hobotnicami pa so v prazničnem decembru razveselile nedonošenčke v Splošni bolnišnici Jesenice. Hobotnicam so priložile prijazno pisemce, v katerem so med drugim zapisale: »Borite se z vsemi osmimi lovkami. Ko boste pluli v mirnih vodah, pa samo stisnite hobotnice k sebi in začutite njihovo toplino ...«

Kot je dejala Tjaša Bevc, so gospe s Slovenskega Javornika oziroma Koroške Bele zares srčne, njihovi nakvačkani mehkužci pa so popolni.

Ker v jeseniški porodnišnici vsako leto potrebujejo okrog petnajst hobotnic, jih imajo za letos nakvačkanih dovolj, zato so se s članicami krožka ročnih del dogovorili, da bodo zdaj nakvačkale tudi copatke, ki bodo greli mala stopala vseh novorojenčkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/13

sreda

-1/12

četrtek

-1/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 20. februar 2019

Peka kruha z drožmi

PREDAVANJA / Preddvor, 20. februar 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Kako se spoprijeti s stresom

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Božja moč v gospodovi večerji

 

 
 

 

 
 
 

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...