Medtem ko je Alen Lović (levo) včeraj priznal, da je kriv za smrt 36-letnega Matevža Potočnika Muzge, pa je soobtoženi Franc Kleindienst (desno), tako kot prejšnji teden njegova žena Gloria, očitke tožilstva zavrnil. / Foto: Gorazd Kavčič

Sedem let za smrt brezdomca

Jeseničana Alena Lovića so včeraj na kranjskem sodišču po priznanju krivde za nasilno smrt jeseniškega brezdomca Matevža Potočnika Muzge obsodili na sedem let zapora.

Kranj – »Rad bi se opravičil vsem svojcem. Kaznivo dejanje močno obžalujem in ga bom obžaloval do konca življenja. Trezen kaj takega ne bi storil. Zelo mi je težko in obljubim, da se bom spremenil in postal boljši človek,« je na včerajšnjem predobravnavnem naroku na kranjskem sodišču povedal 47-letni Jeseničan Alen Lović, ki je priznal, da je skupaj z zakoncema Glorio in Francem Kleindienst 8. septembra lani v bivalniku jeseniškega zavetišča za brezdomce 36-letnemu Matevžu Potočniku Muzgi povzročil posebne hude telesne poškodbe, ki so povzročile smrt brezdomca. Obsodili so ga na sedem let zapora, kakor je zaradi takojšnjega priznanja krivde tudi predlagala okrajna državna tožilka Lea Martinjak. Na tožilkin predlog je sodnica Andrijana Ahačič obtoženemu tudi podaljšala pripor do pravnomočnosti sodbe. Za očitano kaznivo dejanje je sicer zagrožena kazen od treh do petnajst let zapora.

Tožilka je v končni besedi poudarila, da mora sodišče pri izreku kazenske sankcije upoštevati, da je obtoženi Lović sodeloval pri izredno brutalnem pretepu oškodovanca, ki mu za to ni dal nobenega povoda. »Vse tri soobtožene je gostil v svojem bivalniku, pili so njegovo pijačo, kljub temu pa je obtoženec sodeloval pri brutalnem pretepanju. Brcal ga je s svojo težko obutvijo, večkrat ga je brcnil v glavo, brcal ga je tudi po drugih delih telesa. Močno krvavečega oškodovanca, ki je bil po vsej verjetnosti v nezavesti, je zapustil, ne da bi mu nudil pomoč,« je izpostavila in dodala, da tudi ni poiskal zdravniške pomoči za pretepenega prijatelja, s katerim se je vsakodnevno srečeval in nista bila nikdar v sporu.

Lovićeva zagovornica Špela Voršič je predlagala izrek milejše kazni od predloga tožilke. Kot olajševalne okoliščine je naštela Lovićevo priznanje krivde, iskreno obžalovanje kaznivega dejanja, opravičilo pokojnikovim svojcem, ki so spremljali včerajšnji narok, in precejšnjo alkoholiziranost obtoženega v času storitve kaznivega dejanja, saj sta z žrtvijo pred tem ves dan popivala. Dodala je še, da je obtoženi odvisnik od alkohola, da je sodni izvedenec klinični psiholog Emil Benedik ugotovil, da zloraba alkohola pri obtožencu bistveno poslabšuje možnost nadzora nad svojimi čustvi in ravnanjem in da zato lahko odreagira impulzivno, za kar pa mu je kasneje žal. Poudarila je še, da je obiskoval Osnovno šolo Poldeta Stražišarja na Jesenicah, ki je namenjena otrokom s posebnimi potrebami. »V takem stanju je bil močno pod vplivom dejanj in izjav Glorie in Franca Kleindienst, sam od sebe takega kaznivega dejanja zagotovo ne bi mogel storiti,« je dejala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-5/6

sobota

-8/8

nedelja

-8/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

GLEDALIŠČE / Stražišče, 23. februar 2019

Štirje letni časi

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. februar 2019

Nune (za)pojejo

PREDAVANJA / Kranj, 23. februar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Škofja Loka, 24. februar 2019

Koncertni večer komornih skladb

PRIREDITVE / Mojstrana, 25. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Mojstrana, 26. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Mojstrana, 27. februar 2019

Za otroke med počitnicami

 

 
 

 

 
 
 

Odpadki problem ali priložnost? / 22:55, 22. februar

Utopija za Slovenijo. Ni mi sicer jasno, kako je uspelo Celju postaviti sežigalnico odpadkov. Sežig odpadkov je v zahodni Evropi nekaj norma...

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 17:36, 22. februar

Ob spolnih zlorabah duhovnikov resno dvomim v obstoj boga.
Po mojem gre za največjo svetovno prevaro.
Amen.

Pogovor z evropskim poslancem / 17:32, 22. februar

Bolj pametno bi blo, če bi šli k Laknarju na pir.

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 14:45, 22. februar

Banda pedofilska smrdljiva...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 11:11, 22. februar

Poleg njih pa vsi, ki hite domov ali na šiht iz naselij Žagarjeva/Gradnikova/Triglavska! Morda, če bi šli lohk na kopališče plavat, bi se pa Ciril zganil?

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 10:06, 22. februar

Po cesti Spar-Filipič se sprehajajo upokojenvi in mamice z vozički. Občina je "rešila" varnost s postavitvijo znaka z omejitvijo hitrosti 40...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 09:21, 22. februar

Tko da bo razumljivo, to je samo 300m! Mene bi blo sram, da mam tako pot v trgovino , še bolj pomembno v šolo!