Medtem ko je Alen Lović (levo) včeraj priznal, da je kriv za smrt 36-letnega Matevža Potočnika Muzge, pa je soobtoženi Franc Kleindienst (desno), tako kot prejšnji teden njegova žena Gloria, očitke tožilstva zavrnil. / Foto: Gorazd Kavčič

Sedem let za smrt brezdomca

Jeseničana Alena Lovića so včeraj na kranjskem sodišču po priznanju krivde za nasilno smrt jeseniškega brezdomca Matevža Potočnika Muzge obsodili na sedem let zapora.

Kranj – »Rad bi se opravičil vsem svojcem. Kaznivo dejanje močno obžalujem in ga bom obžaloval do konca življenja. Trezen kaj takega ne bi storil. Zelo mi je težko in obljubim, da se bom spremenil in postal boljši človek,« je na včerajšnjem predobravnavnem naroku na kranjskem sodišču povedal 47-letni Jeseničan Alen Lović, ki je priznal, da je skupaj z zakoncema Glorio in Francem Kleindienst 8. septembra lani v bivalniku jeseniškega zavetišča za brezdomce 36-letnemu Matevžu Potočniku Muzgi povzročil posebne hude telesne poškodbe, ki so povzročile smrt brezdomca. Obsodili so ga na sedem let zapora, kakor je zaradi takojšnjega priznanja krivde tudi predlagala okrajna državna tožilka Lea Martinjak. Na tožilkin predlog je sodnica Andrijana Ahačič obtoženemu tudi podaljšala pripor do pravnomočnosti sodbe. Za očitano kaznivo dejanje je sicer zagrožena kazen od treh do petnajst let zapora.

Tožilka je v končni besedi poudarila, da mora sodišče pri izreku kazenske sankcije upoštevati, da je obtoženi Lović sodeloval pri izredno brutalnem pretepu oškodovanca, ki mu za to ni dal nobenega povoda. »Vse tri soobtožene je gostil v svojem bivalniku, pili so njegovo pijačo, kljub temu pa je obtoženec sodeloval pri brutalnem pretepanju. Brcal ga je s svojo težko obutvijo, večkrat ga je brcnil v glavo, brcal ga je tudi po drugih delih telesa. Močno krvavečega oškodovanca, ki je bil po vsej verjetnosti v nezavesti, je zapustil, ne da bi mu nudil pomoč,« je izpostavila in dodala, da tudi ni poiskal zdravniške pomoči za pretepenega prijatelja, s katerim se je vsakodnevno srečeval in nista bila nikdar v sporu.

Lovićeva zagovornica Špela Voršič je predlagala izrek milejše kazni od predloga tožilke. Kot olajševalne okoliščine je naštela Lovićevo priznanje krivde, iskreno obžalovanje kaznivega dejanja, opravičilo pokojnikovim svojcem, ki so spremljali včerajšnji narok, in precejšnjo alkoholiziranost obtoženega v času storitve kaznivega dejanja, saj sta z žrtvijo pred tem ves dan popivala. Dodala je še, da je obtoženi odvisnik od alkohola, da je sodni izvedenec klinični psiholog Emil Benedik ugotovil, da zloraba alkohola pri obtožencu bistveno poslabšuje možnost nadzora nad svojimi čustvi in ravnanjem in da zato lahko odreagira impulzivno, za kar pa mu je kasneje žal. Poudarila je še, da je obiskoval Osnovno šolo Poldeta Stražišarja na Jesenicah, ki je namenjena otrokom s posebnimi potrebami. »V takem stanju je bil močno pod vplivom dejanj in izjav Glorie in Franca Kleindienst, sam od sebe takega kaznivega dejanja zagotovo ne bi mogel storiti,« je dejala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/22

sreda

9/22

četrtek

8/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 22. maj 2019

En godec nam gode, en pevec pa poje 2019

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 22. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. maj 2019

Pa vi ste za v muzej!

PRIREDITVE / Jesenice, 22. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Kranj, 22. maj 2019

Paralelni svet Tamare Ćetković

 

 
 

 

 
 
 

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,