Predstavili so nekatere novosti in dve tretjini festivalskega programa letošnjega Tedna slovenske drame: ob selektorju Marku Sosiču umetniška vodja in direktorica Prešernovega gledališča Marinka Poštrak in Mirjam Drnovšček. / Foto: Igor Kavčič

Lani največ uprizarjali Cankarja

V Prešernovem gledališču se že pripravljajo na 49. Teden slovenske drame, ki se bo v Kranju tradicionalno začel na svetovni dan gledališča, to je 27. marca, in bo predvidoma trajal do 8. aprila. Selektor Marko Sosič je predstavil svoj izbor predstav v tekmovalni in spremljevalni program.

Kranj – Do odprtja Tedna slovenske drame, našega osrednjega festivala uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, je sicer še dobra dva meseca, organizator Prešernovo gledališče pa je na novinarski konferenci že predstavil za širši krog gledalcev zagotovo najbolj interesantni del festivala – selektorjev izbor predstav, ki si jih bomo lahko ogledali v letošnjem tekmovalnem in spremljevalnem programu.

Selektor, pisatelj, režiser in publicist Marko Sosič si je v preteklem letu ogledal 57 predstav, med njimi so jih 38 prijavila gledališča, druge pa je, preden je sestavil program, spremljal po lastni presoji. Kot je povedal, je bil njegov osnovni kriterij pri izboru vsebinska in estetska slojevitost ter celovitost izvedbe posameznih predstav, hkrati pa tudi, ali se je uprizoritev dotaknila določenih registrov, ki izrazito vzpostavljajo dialog s sodobno civilno zavestjo. »Dramska besedila so leta 2018 zaznamovali večja navzočnost del Ivana Cankarja ter besedila in performansi Simone Semenič, lanskoletne nagrajenke Prešernovega sklada. Ob tem bi poudaril še zastopanost tekstov in priredb slovenskih avtorjev v domala vseh institucionalnih gledališčih, ki so krstila marsikatero novost tako uveljavljenih piscev kot tistih, ki šele prihajajo v gledališko javno zavest. Opazen je še velik delež režiserjev mlade in najmlajše generacije, ki z izostreno idejno zasnovo močno prispevajo k rasti in razvoju sodobnega slovenskega teatra,« je ob izboru povedal Marko Sosič, ki si je ogledal tako predstave institucionalnih gledališč kot drugih profesionalnih skupin in tudi ljubiteljskih gledališč.

Pri tem se v program ni odločil vključiti performativnih in gibalnih predstav ter predstav brez besedila. Pojasnjuje, da čeprav so te lahko kvalitetne in na visokem nivoju, niso zasnovane na dramskih besedilih in nekako ne sodijo na festival. Za glavno festivalsko nagrado se bo v tekmovalnem programu po selektorjevem izboru potegovalo sedem predstav: še ni naslova Simone Semenič v režiji Tomija Janežiča in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana; V imenu matere Iva Svetine v režiji Ivice Buljana in produkciji SNG Drama Ljubljana; Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja v režiji Mateje Kokol in produkciji Drame SNG Maribor; avtorski projekt Ob zori Ivana Cankarja v režiji Žige Divjaka in produkciji Prešernovega gledališča Kranj; Ta veseli dan ali Matiček se ženi Antona Tomaža Linharta v režiji Janusza Kice in produkciji SNG Drama Ljubljana; Visoška kronika Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija in produkciji SNG Drama Ljubljana in avtorski projekt 6 v režiji Žige Divjaka in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana (v okviru projekta Nova pošta).

Kot je v veljavi, je selektor izbral tudi predstave v spremljevalni program. Vanj je uvrstil pet predstav: Realisti, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Jureta Karasa v režiji Tijane Zinajić in produkciji SNG Nova Gorica, predstavo Heroj 2.0 Uroša Kaurina in Vita Weisa v produkciji KUD Moment in Zavoda EN-KNAP, Tih vdih avtorja in režiserja Nejca Gazvode v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega, Pohujšanje v dolini šentflorjanski Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja ter koprodukciji SNG Drame Ljubljana, Mestnega gledališkega ljubljanskega in Cankarjevega doma ter Kralja na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Maše Pelko in produkciji študentov šestega semestra dramske igre in gledališke režije AGRFT.

Da so lani zabeležili porast uprizoritev slovenskih besedil v tujini, je povedala direktorica gledališča Mirjam Drnovšček, koliko predstav pa bodo povabili na Teden slovenske drame, bo odvisno od sredstev, ki jih bodo kot organizatorji imeli na voljo. Festivalsko dogajanje bo tudi letos spremljal bogat dodatni program z okroglimi mizami in predstavitvami knjig. Umetniška vodja Prešernovega gledališča Mirjam Poštrak je najavila letošnjo delavnico dramskega pisanja. Ta naj bi pod vodstvom Kim Komljanec potekala v okviru rezidence za štiri mlade dramatike ali dramatičarke ter v sodelovanju z Layerjevo hišo in Festivalom Vzkrik, ki ga organizirata Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in KUD Krik. »Več let smo si želeli vzpostaviti rezidenčni način dramskih delavnic, ki je v svetu že uveljavljen, in zdaj se nam je z Layerjevo hišo v Kranju uspelo dogovoriti o tem,« je povedala Poštrakova.

Zaključena sta tudi natečaja za nagrado Slavka Gruma, ki jo vsako leto podelijo najboljšemu novemu slovenskemu dramskemu besedilu, ter nagrado za mladega dramatika, za katero se potegujejo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do trideset let, organizatorji pa so prejeli tudi predloge za Grün-Filipičevo priznanje 2019, ki ga bienalno podeljujejo posameznikom, gledališčem ali skupinam za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji v zadnjih desetih letih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/22

sreda

9/22

četrtek

8/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 22. maj 2019

En godec nam gode, en pevec pa poje 2019

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 22. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. maj 2019

Pa vi ste za v muzej!

PRIREDITVE / Jesenice, 22. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Kranj, 22. maj 2019

Paralelni svet Tamare Ćetković

 

 
 

 

 
 
 

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,