Predstavili so nekatere novosti in dve tretjini festivalskega programa letošnjega Tedna slovenske drame: ob selektorju Marku Sosiču umetniška vodja in direktorica Prešernovega gledališča Marinka Poštrak in Mirjam Drnovšček. / Foto: Igor Kavčič

Lani največ uprizarjali Cankarja

V Prešernovem gledališču se že pripravljajo na 49. Teden slovenske drame, ki se bo v Kranju tradicionalno začel na svetovni dan gledališča, to je 27. marca, in bo predvidoma trajal do 8. aprila. Selektor Marko Sosič je predstavil svoj izbor predstav v tekmovalni in spremljevalni program.

Kranj – Do odprtja Tedna slovenske drame, našega osrednjega festivala uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, je sicer še dobra dva meseca, organizator Prešernovo gledališče pa je na novinarski konferenci že predstavil za širši krog gledalcev zagotovo najbolj interesantni del festivala – selektorjev izbor predstav, ki si jih bomo lahko ogledali v letošnjem tekmovalnem in spremljevalnem programu.

Selektor, pisatelj, režiser in publicist Marko Sosič si je v preteklem letu ogledal 57 predstav, med njimi so jih 38 prijavila gledališča, druge pa je, preden je sestavil program, spremljal po lastni presoji. Kot je povedal, je bil njegov osnovni kriterij pri izboru vsebinska in estetska slojevitost ter celovitost izvedbe posameznih predstav, hkrati pa tudi, ali se je uprizoritev dotaknila določenih registrov, ki izrazito vzpostavljajo dialog s sodobno civilno zavestjo. »Dramska besedila so leta 2018 zaznamovali večja navzočnost del Ivana Cankarja ter besedila in performansi Simone Semenič, lanskoletne nagrajenke Prešernovega sklada. Ob tem bi poudaril še zastopanost tekstov in priredb slovenskih avtorjev v domala vseh institucionalnih gledališčih, ki so krstila marsikatero novost tako uveljavljenih piscev kot tistih, ki šele prihajajo v gledališko javno zavest. Opazen je še velik delež režiserjev mlade in najmlajše generacije, ki z izostreno idejno zasnovo močno prispevajo k rasti in razvoju sodobnega slovenskega teatra,« je ob izboru povedal Marko Sosič, ki si je ogledal tako predstave institucionalnih gledališč kot drugih profesionalnih skupin in tudi ljubiteljskih gledališč.

Pri tem se v program ni odločil vključiti performativnih in gibalnih predstav ter predstav brez besedila. Pojasnjuje, da čeprav so te lahko kvalitetne in na visokem nivoju, niso zasnovane na dramskih besedilih in nekako ne sodijo na festival. Za glavno festivalsko nagrado se bo v tekmovalnem programu po selektorjevem izboru potegovalo sedem predstav: še ni naslova Simone Semenič v režiji Tomija Janežiča in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana; V imenu matere Iva Svetine v režiji Ivice Buljana in produkciji SNG Drama Ljubljana; Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja v režiji Mateje Kokol in produkciji Drame SNG Maribor; avtorski projekt Ob zori Ivana Cankarja v režiji Žige Divjaka in produkciji Prešernovega gledališča Kranj; Ta veseli dan ali Matiček se ženi Antona Tomaža Linharta v režiji Janusza Kice in produkciji SNG Drama Ljubljana; Visoška kronika Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija in produkciji SNG Drama Ljubljana in avtorski projekt 6 v režiji Žige Divjaka in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana (v okviru projekta Nova pošta).

Kot je v veljavi, je selektor izbral tudi predstave v spremljevalni program. Vanj je uvrstil pet predstav: Realisti, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Jureta Karasa v režiji Tijane Zinajić in produkciji SNG Nova Gorica, predstavo Heroj 2.0 Uroša Kaurina in Vita Weisa v produkciji KUD Moment in Zavoda EN-KNAP, Tih vdih avtorja in režiserja Nejca Gazvode v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega, Pohujšanje v dolini šentflorjanski Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja ter koprodukciji SNG Drame Ljubljana, Mestnega gledališkega ljubljanskega in Cankarjevega doma ter Kralja na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Maše Pelko in produkciji študentov šestega semestra dramske igre in gledališke režije AGRFT.

Da so lani zabeležili porast uprizoritev slovenskih besedil v tujini, je povedala direktorica gledališča Mirjam Drnovšček, koliko predstav pa bodo povabili na Teden slovenske drame, bo odvisno od sredstev, ki jih bodo kot organizatorji imeli na voljo. Festivalsko dogajanje bo tudi letos spremljal bogat dodatni program z okroglimi mizami in predstavitvami knjig. Umetniška vodja Prešernovega gledališča Mirjam Poštrak je najavila letošnjo delavnico dramskega pisanja. Ta naj bi pod vodstvom Kim Komljanec potekala v okviru rezidence za štiri mlade dramatike ali dramatičarke ter v sodelovanju z Layerjevo hišo in Festivalom Vzkrik, ki ga organizirata Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in KUD Krik. »Več let smo si želeli vzpostaviti rezidenčni način dramskih delavnic, ki je v svetu že uveljavljen, in zdaj se nam je z Layerjevo hišo v Kranju uspelo dogovoriti o tem,« je povedala Poštrakova.

Zaključena sta tudi natečaja za nagrado Slavka Gruma, ki jo vsako leto podelijo najboljšemu novemu slovenskemu dramskemu besedilu, ter nagrado za mladega dramatika, za katero se potegujejo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do trideset let, organizatorji pa so prejeli tudi predloge za Grün-Filipičevo priznanje 2019, ki ga bienalno podeljujejo posameznikom, gledališčem ali skupinam za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji v zadnjih desetih letih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

0/14

petek

-5/6

sobota

-8/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Jamnik, 22. februar 2019

Slovesnost ob spomeniku in poklon talcem

PRIREDITVE / Jesenice, 22. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Šenčur, 22. februar 2019

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Stražišče, 22. februar 2019

Štirje letni časi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

RAZSTAVE / Koroška Bela, 22. februar 2019

Spominska fotografska razstava Adija Finka

OBVESTILA / Radovljica, 22. februar 2019

Igriva arhitektura

 

 
 

 

 
 
 

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 17:36, 22. februar

Ob spolnih zlorabah duhovnikov resno dvomim v obstoj boga.
Po mojem gre za največjo svetovno prevaro.
Amen.

Pogovor z evropskim poslancem / 17:32, 22. februar

Bolj pametno bi blo, če bi šli k Laknarju na pir.

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 14:45, 22. februar

Banda pedofilska smrdljiva...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 11:11, 22. februar

Poleg njih pa vsi, ki hite domov ali na šiht iz naselij Žagarjeva/Gradnikova/Triglavska! Morda, če bi šli lohk na kopališče plavat, bi se pa Ciril zganil?

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 10:06, 22. februar

Po cesti Spar-Filipič se sprehajajo upokojenvi in mamice z vozički. Občina je "rešila" varnost s postavitvijo znaka z omejitvijo hitrosti 40...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 09:21, 22. februar

Tko da bo razumljivo, to je samo 300m! Mene bi blo sram, da mam tako pot v trgovino , še bolj pomembno v šolo!

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 20:44, 21. februar

Da bi pa nekaj deset tisoč € namenili za prepotreben pločnik in ureditev luknjaste ceste od špara pa do Žagarjeve! Mislim takoj! Čudim se, ž...