V Sumidi Slovenija, ki izdeluje dele za avtomobilsko industrijo, že opažajo delni upad naročil iz Nemčije, a za letos ostajajo optimisti. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

O vplivu nemške ohladitve

Iz Nemčije, največjega evropskega gospodarstva, prihaja vse več signalov, da se njeno gospodarstvo ohlaja. Ker gre hkrati tudi za največjo slovensko gospodarsko partnerico, se postavlja logično vprašanje, kako lahko upad nemške gospodarske rasti vpliva na poslovanje gorenjskih podjetij.

Kranj – Iz Sumide Slovenija z Blejske Dobrave so sporočili, da so njihovi obeti za leto 2019 (za zdaj) še dobri, saj pričakujejo približno 15-odstotno povečanje prihodkov. »Vsekakor bodo na poslovanje vplivali oz. že vplivajo problemi v trgovinskih odnosih med ZDA in EU ter ZDA in Kitajsko, brexit ... Vse to po eni strani upočasnjuje gospodarstvo in tudi naše podjetje. Škandal z dizelskimi emisijami prav tako upočasnjuje prodajo vozil, po drugi strani daje pospešek prehodu na hibridna oz. električna vozila in s tem prodaji komponent za hibridna oz. električna vozila. V tem segmentu je Sumida močno prisotna. V lanskem letu smo na ta račun pridobili tri nove produkte, ki se trenutno vpeljujejo in nadomeščajo upad naročil na drugih produktih in povečujejo prodajo. Dodaten vpliv na rezultat ima tudi dvig minimalne plače, kar nas sili v še intenzivnejše vlaganje v optimizacijo procesov,« je razložil direktor Primož Egart. Upočasnitev gospodarske rasti v Nemčiji že občutijo, kar se najbolj odraža v delnem upadu naročil njihovih klasičnih produktov. »Že omenjena pridobitev novih produktov pa nas navdaja z optimizmom,« dodaja.

V Niku Železniki, ki je sicer najbolj znan po mehanizmih za registratorje, a se vse bolj usmerja tudi v avtomobilske posle, želijo letos poslovati na ravni lanskega leta, ko so ustvarili približno 35 milijonov evrov prodaje in štiri milijone evrov dobička. Direktor Rado Čulibrk ocenjuje, da bodo na poslovanje najbolj vplivali digitalizacija poslovanja ter upad porabe papirja in registratorjev v pisarnah, tečajno razmerje med evrom in dolarjem ter gospodarska situacija na njihovih najmočnejših izvoznih trgih, kot sta Nemčija in Turčija. »Količinska napoved nemške avtoindustrije po naših izdelkih za leto 2019 je manjša za 15–20 odstotkov glede na prvotno dogovorjene količine. Tudi za vse ostale izdelke Niko opažamo upad napovedi količin za 2019 v Nemčiji,« je povedal Čulibrk, ki vseeno ostaja optimist, tudi zaradi nenehnega iskanja novih trgov za zagotovitev nadaljnje rasti. »Trenutno našo energijo usmerjamo v Rusijo in države severne Afrike,« je razložil.

Prilagajajo strukturo kupcev

Podjetja v kranjski skupini Iskra ISD so po nekajletnem obdobju rasti lansko leto končala z nekaj nižjimi prihodki kot v letu 2017, saj so opustili nedonosne posle, pri čemer so ohranili ciljno stopnjo dobičkonosnosti poslovanja, je dejal generalni direktor Iskre ISD Igor Hafnar. »Ob koncu lanskega leta smo tudi pri nas že zaznali manjši upad naročil, ki so vezana na avtomobilsko industrijo, tudi vezano na nemški trg,« je pojasnil, a dodal, da vseeno ostajajo zmerni optimisti: »Glede na razmere na trgu načrtujemo, da bomo imeli v letošnjem letu približno toliko prihodkov kot v lanskem letu. Že v preteklih nekaj letih smo se več ukvarjali s strukturo naših kupcev, tako da nismo vezani le na avtomobilsko industrijo in tudi Nemčija za nas predstavlja le enega od naših tujih trgov. Precej poslov na primer opravimo tudi s kupci iz Skandinavije. Vedno več je tudi poslov na trgu e-mobilnosti.«

Z avtomobilsko industrijo je zelo povezano tudi podjetje Iskra Mehanizmi iz Lipnice, ki je lani realiziralo okoli 85 milijonov evrov prodaje, dobiček pa je zaradi velikih vlaganj znašal »le« okoli milijon evrov. Glavni direktor Marjan Pogačnik pravi, da letos pričakujejo podoben obseg prihodkov s povečano donosnostjo, nadaljevali pa bodo tudi velika vlaganja v nove projekte. »Na poslovanje v 2019 bo vplivala predvsem dinamika uvajanja novih projektov, pa tudi rast stroškov dela. Morebitna upočasnitev gospodarske rasti v Nemčiji, ki je še ne zaznavamo, bi vplivala na nas, če bi se zgodila v prvem kvartalu 2019, kasneje pa bistveno manj ali sploh ne, saj naša rast in razvoj predvsem v letih 2020 in 2021 temeljita na novih projektih aplikacij, za katere so že znani končni kupci in količine,« je razložil.

Rast kljub ohlajanju

Škofjeloško podjetje Sibo G., ki je lani ustvarilo rekordnih 42 milijonov evrov prihodkov in približno 4,2 milijona evrov dobička, svoje izdelke proda v več kot 65 držav po svetu, zato nestabilnost okolja na enem izmed tržišč zanje ne predstavlja večje deviacije pri celotnem poslovanju podjetja, je dejal direktor Boštjan Šifrar. V letošnjem letu nameravajo poslovanje še širiti na nove trge. Lani so tako ustanovili podjetji Sibo USA in Sibo RUS. »V prihajajočem času bomo tako poleg evropskega trga s svojimi izdelki izdatneje zadovoljevali potrebe tudi na ameriškem in ruskem tržišču. Skladno z načrti in rastjo podjetja tako pričakujemo rast konsolidiranih prihodkov na 50 milijonov evrov z dobičkom 5,5 milijona evrov,« je napovedal. Za Sibo G. je sicer nemški trg šele šesti po velikosti, poleg tega pa delujejo v izjemno stabilni panogi, ki ni podvržena konjunkturi, še manj pa recesij, zato so tudi v recesiji rasli okoli 10-odstotno.

Kranjski Iskraemeco je lansko leto končal s približno 126 milijoni evrov prihodkov, ki naj bi se letos dvignili nad 150 milijonov, so razložili. »Iskraemeco večino poslov sklepa preko javnih naročil (tenderjev), ki so dolgoročne narave. Projekti so obsežni in trajajo več let. Za Iskraemeco je nemški trg izrednega pomena, vsekakor pa ni edini, zato kakšnih večjih vplivov na poslovanje ne pričakujemo,« so pojasnili. Letos bodo nadaljevali širjenje poslovanja na trgih izven Evrope, osredotočali se bodo predvsem na Bližnji vzhod, Latinsko Ameriko in Afriko.

Tudi v Skupini SIJ, kamor sodi tudi jeseniški Acroni, skrbno spremljajo gospodarskopolitična dogajanja, je poudaril Tibor Šimonka, član uprave Skupine SIJ. »Svetovno povpraševanje po jeklu bo v letu 2019 zmerno napredovalo, kar je dobro. Največje tveganje oziroma negotovost prinaša protekcionizem ZDA in s tem povezane trgovinske vojne,« je dejal. Različna tveganja sicer deloma obvladujejo tudi z geografsko razpršenostjo prodaje, ki je v letu 2018 zajemala več kot sedemdeset držav.

V kranjski skupini Iskratel, ki je bolj kot na EU-trge vezana na rusko, centralno azijsko in kaspijsko regijo, so pojasnili, da bosta na njihovo poslovanje v 2019 vplivala predvsem ključna tehnološka trenda virtualizacija in digitalizacija ter geopolitične in tržne razmere v regijah, kjer večinoma poslujejo. V škofjeloškem LTH Castings letos pričakujejo desetodstotno rast, torej podobno lanski, zavedajo pa se, da bo morebitna upočasnitev gospodarske rasti v Nemčiji vplivala tudi na njihovo poslovanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.