V Sumidi Slovenija, ki izdeluje dele za avtomobilsko industrijo, že opažajo delni upad naročil iz Nemčije, a za letos ostajajo optimisti. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

O vplivu nemške ohladitve

Iz Nemčije, največjega evropskega gospodarstva, prihaja vse več signalov, da se njeno gospodarstvo ohlaja. Ker gre hkrati tudi za največjo slovensko gospodarsko partnerico, se postavlja logično vprašanje, kako lahko upad nemške gospodarske rasti vpliva na poslovanje gorenjskih podjetij.

Kranj – Iz Sumide Slovenija z Blejske Dobrave so sporočili, da so njihovi obeti za leto 2019 (za zdaj) še dobri, saj pričakujejo približno 15-odstotno povečanje prihodkov. »Vsekakor bodo na poslovanje vplivali oz. že vplivajo problemi v trgovinskih odnosih med ZDA in EU ter ZDA in Kitajsko, brexit ... Vse to po eni strani upočasnjuje gospodarstvo in tudi naše podjetje. Škandal z dizelskimi emisijami prav tako upočasnjuje prodajo vozil, po drugi strani daje pospešek prehodu na hibridna oz. električna vozila in s tem prodaji komponent za hibridna oz. električna vozila. V tem segmentu je Sumida močno prisotna. V lanskem letu smo na ta račun pridobili tri nove produkte, ki se trenutno vpeljujejo in nadomeščajo upad naročil na drugih produktih in povečujejo prodajo. Dodaten vpliv na rezultat ima tudi dvig minimalne plače, kar nas sili v še intenzivnejše vlaganje v optimizacijo procesov,« je razložil direktor Primož Egart. Upočasnitev gospodarske rasti v Nemčiji že občutijo, kar se najbolj odraža v delnem upadu naročil njihovih klasičnih produktov. »Že omenjena pridobitev novih produktov pa nas navdaja z optimizmom,« dodaja.

V Niku Železniki, ki je sicer najbolj znan po mehanizmih za registratorje, a se vse bolj usmerja tudi v avtomobilske posle, želijo letos poslovati na ravni lanskega leta, ko so ustvarili približno 35 milijonov evrov prodaje in štiri milijone evrov dobička. Direktor Rado Čulibrk ocenjuje, da bodo na poslovanje najbolj vplivali digitalizacija poslovanja ter upad porabe papirja in registratorjev v pisarnah, tečajno razmerje med evrom in dolarjem ter gospodarska situacija na njihovih najmočnejših izvoznih trgih, kot sta Nemčija in Turčija. »Količinska napoved nemške avtoindustrije po naših izdelkih za leto 2019 je manjša za 15–20 odstotkov glede na prvotno dogovorjene količine. Tudi za vse ostale izdelke Niko opažamo upad napovedi količin za 2019 v Nemčiji,« je povedal Čulibrk, ki vseeno ostaja optimist, tudi zaradi nenehnega iskanja novih trgov za zagotovitev nadaljnje rasti. »Trenutno našo energijo usmerjamo v Rusijo in države severne Afrike,« je razložil.

Prilagajajo strukturo kupcev

Podjetja v kranjski skupini Iskra ISD so po nekajletnem obdobju rasti lansko leto končala z nekaj nižjimi prihodki kot v letu 2017, saj so opustili nedonosne posle, pri čemer so ohranili ciljno stopnjo dobičkonosnosti poslovanja, je dejal generalni direktor Iskre ISD Igor Hafnar. »Ob koncu lanskega leta smo tudi pri nas že zaznali manjši upad naročil, ki so vezana na avtomobilsko industrijo, tudi vezano na nemški trg,« je pojasnil, a dodal, da vseeno ostajajo zmerni optimisti: »Glede na razmere na trgu načrtujemo, da bomo imeli v letošnjem letu približno toliko prihodkov kot v lanskem letu. Že v preteklih nekaj letih smo se več ukvarjali s strukturo naših kupcev, tako da nismo vezani le na avtomobilsko industrijo in tudi Nemčija za nas predstavlja le enega od naših tujih trgov. Precej poslov na primer opravimo tudi s kupci iz Skandinavije. Vedno več je tudi poslov na trgu e-mobilnosti.«

Z avtomobilsko industrijo je zelo povezano tudi podjetje Iskra Mehanizmi iz Lipnice, ki je lani realiziralo okoli 85 milijonov evrov prodaje, dobiček pa je zaradi velikih vlaganj znašal »le« okoli milijon evrov. Glavni direktor Marjan Pogačnik pravi, da letos pričakujejo podoben obseg prihodkov s povečano donosnostjo, nadaljevali pa bodo tudi velika vlaganja v nove projekte. »Na poslovanje v 2019 bo vplivala predvsem dinamika uvajanja novih projektov, pa tudi rast stroškov dela. Morebitna upočasnitev gospodarske rasti v Nemčiji, ki je še ne zaznavamo, bi vplivala na nas, če bi se zgodila v prvem kvartalu 2019, kasneje pa bistveno manj ali sploh ne, saj naša rast in razvoj predvsem v letih 2020 in 2021 temeljita na novih projektih aplikacij, za katere so že znani končni kupci in količine,« je razložil.

Rast kljub ohlajanju

Škofjeloško podjetje Sibo G., ki je lani ustvarilo rekordnih 42 milijonov evrov prihodkov in približno 4,2 milijona evrov dobička, svoje izdelke proda v več kot 65 držav po svetu, zato nestabilnost okolja na enem izmed tržišč zanje ne predstavlja večje deviacije pri celotnem poslovanju podjetja, je dejal direktor Boštjan Šifrar. V letošnjem letu nameravajo poslovanje še širiti na nove trge. Lani so tako ustanovili podjetji Sibo USA in Sibo RUS. »V prihajajočem času bomo tako poleg evropskega trga s svojimi izdelki izdatneje zadovoljevali potrebe tudi na ameriškem in ruskem tržišču. Skladno z načrti in rastjo podjetja tako pričakujemo rast konsolidiranih prihodkov na 50 milijonov evrov z dobičkom 5,5 milijona evrov,« je napovedal. Za Sibo G. je sicer nemški trg šele šesti po velikosti, poleg tega pa delujejo v izjemno stabilni panogi, ki ni podvržena konjunkturi, še manj pa recesij, zato so tudi v recesiji rasli okoli 10-odstotno.

Kranjski Iskraemeco je lansko leto končal s približno 126 milijoni evrov prihodkov, ki naj bi se letos dvignili nad 150 milijonov, so razložili. »Iskraemeco večino poslov sklepa preko javnih naročil (tenderjev), ki so dolgoročne narave. Projekti so obsežni in trajajo več let. Za Iskraemeco je nemški trg izrednega pomena, vsekakor pa ni edini, zato kakšnih večjih vplivov na poslovanje ne pričakujemo,« so pojasnili. Letos bodo nadaljevali širjenje poslovanja na trgih izven Evrope, osredotočali se bodo predvsem na Bližnji vzhod, Latinsko Ameriko in Afriko.

Tudi v Skupini SIJ, kamor sodi tudi jeseniški Acroni, skrbno spremljajo gospodarskopolitična dogajanja, je poudaril Tibor Šimonka, član uprave Skupine SIJ. »Svetovno povpraševanje po jeklu bo v letu 2019 zmerno napredovalo, kar je dobro. Največje tveganje oziroma negotovost prinaša protekcionizem ZDA in s tem povezane trgovinske vojne,« je dejal. Različna tveganja sicer deloma obvladujejo tudi z geografsko razpršenostjo prodaje, ki je v letu 2018 zajemala več kot sedemdeset držav.

V kranjski skupini Iskratel, ki je bolj kot na EU-trge vezana na rusko, centralno azijsko in kaspijsko regijo, so pojasnili, da bosta na njihovo poslovanje v 2019 vplivala predvsem ključna tehnološka trenda virtualizacija in digitalizacija ter geopolitične in tržne razmere v regijah, kjer večinoma poslujejo. V škofjeloškem LTH Castings letos pričakujejo desetodstotno rast, torej podobno lanski, zavedajo pa se, da bo morebitna upočasnitev gospodarske rasti v Nemčiji vplivala tudi na njihovo poslovanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/20

petek

12/25

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...