Smučarskemu središču Krvavec zelena zima ni naklonjena, a vseeno obljubljajo sto dni smuke. / Foto: Tina Dokl

Vreme jim ni naklonjeno

Letošnja zelena zima ljubiteljem snežnih športov ni naklonjena. Mati narava skopari s snegom, s tem pa upravljavcem smučišč povzroča veliko dela in stroškov. Minulo soboto smo obiskali smučišče Krvavec.

Krvavec – Smučarsko središče Krvavec, ki je sezono začelo prvega decembra, se letos ne more pohvaliti z obilico snega. Naravnega snega nima, zapadlo ga je le dvakrat po deset centimetrov, a jim je še tega razpihal veter. Za primerjavo – lani v enakem času so beležili en meter zapadlega in utrjenega snega. Smuko trenutno omogočajo na šestdesetih centimetrih umetnega snega. Bojan Pergar, tehnični vodja smučišča Krvavec, pojasni, da jim letošnje vsesplošno slabe vremenske razmere niso naklonjene, otežujejo tudi umetno zasneževanje. »Preglavice nam povzročajo visoke temperature, gosta megla in konstanten veter. Do sedaj smo porabili že 140 tisoč kubičnih metrov vode za izdelavo snega, obenem je narasla poraba električne energije. Stroški so se povečali za približno sedemdeset odstotkov,« pravi Pergar in nadaljuje: »Obratuje le polovica prog, želimo pa si, da bi jih delovalo vsaj osemdeset odstotkov. Zasnežiti nameravamo še progi Zvoh in Kriška planina. Glede na dane pogoje je obisk smučarjev dober, a manjši kot minulo sezono. Največ je Slovencev, na drugem mestu so Hrvati, opažamo pa tudi Madžare, Poljake, Ruse in Angleže.« Letos so na smučiščih povečali tudi število nadzornikov in redarjev, ki opozarjajo smučarje na nepravilno in neprimerno vedenje. »Problematična je predvsem neprilagojena hitrost, zaradi tega hitro pride do klasičnih smučarskih poškodb. Zabeležili smo nekaj zlomov, decembra pa se je prav zaradi prehitre vožnje zgodila resnejša nesreča, smučar je bil v kritičnem stanju. Pohvale vredno je, da čezmerno alkoholiziranih smučarjev ni.«

Krvavec je letošnjo sezono doživel še eno veliko spremembo, vajeti je v roke prevzel novi lastnik Janez Janša, ki je z dosedanjim delom zadovoljen. »Z zaposlenimi smo postali ekipa, vzdušje med nami je sproščeno. Žal nam jo je prvo skupno sezono zagodla narava in nam odrekla snežne padavine. Zeleno zimo pa je v zimsko pravljico izredno težko in drago spremeniti.« Janša zaupa, da je bila tokrat predprodaja sezonskih vozovnic rekordna. »Cene vozovnic so nespremenjene, a nam vseeno peša prodaja rednih dnevnih kart, je pa na drugi strani sezonskih obiskovalcev veliko. Obljubili smo sto dni smuke in obljubo bomo držali. Želimo si, da bi obratovali vsaj do konca aprila, veseli bomo tudi prvomajske smuke,« pove Janša in doda: »Lotili smo se že nadgradnje in izboljšav. Prenovili smo hotelsko restavracijo in premestili recepcijo ter na novo opremili pralnico. Hotel Krvavec, ki je dobil tudi novega lastnika, je ves čas polno zaseden. Na plaži smo obogatili kulinarično ponudbo. Novost pa so tudi številni dogodki na prostem, za katere želimo, da postanejo tradicionalni.« Novi lastnik v naslednji sezoni napoveduje še razširitev prog, prenovo plaže, ki ji bodo dodali zaprt prostor za zabave in ureditev cest do in na smučišču.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/17

ponedeljek

13/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.