Nagrade na natečaju Vesela pomlad so za mlade literate nekaj posebnega.

Kultura, hrbtenica naroda

Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev bosta v petek, 25. januarja, ob 19. uri v Mohorjevi hiši podelila letošnjo Tišlerjevo nagrado. Za delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju jo bo prejel dr. Janko Zerzer.

Čeprav se bo komu zdel ta naslov kot oguljena fraza, je za Slovence, pa naj živijo v Avstriji, v Italiji, na Madžarskem in drugje po svetu, resničen in stvaren. Kultura je način, s katerim je mogoče najbolj učinkovito ohranjati narodovo identiteto, vključno z jezikom. V Italiji prav kulturne prireditve najbolj združujejo Slovence. Za primer vzemimo samo vsakoletni pevski prireditvi Primorska poje in Koroška in Primorska pojeta, ko so dvorane polne, na odrih pa se zvrsti na desetine pevskih zborov. Ko sta ob zaključku lanskega leta tajnica Krščanske kulturne zveze v Celovcu Zalka Kelih Olip in poslovodja Slovenske prosvetne zveze dr. Janko Malle ocenjevala kulturno bero preteklega leta, sta povedala veliko spodbudnih besed in izrekla globoko spoštovanje ljudem, ki delujejo v slovenskih društvih, in mladim, ki jim je treba omogočiti svobodo kulturnega delovanja, v katerem pa literatura in jezikovna vzgoja ne smeta biti zapostavljeni.

Januar bo za Slovence na Koroškem v znamenju kulture in kulturnega ustvarjanja. V torek, 15. januarja, bodo na Pedagoški visoki šoli v Celovcu predstavili letošnji literarni natečaj Pisana pomlad ali Na dan z besedilom, na katerem bo več sto mladih različnih starosti pisalo v najrazličnejših literarnih zvrsteh. Pisana pomlad je vsakoletna akcija Volbankove ustanove, ki pomaga pri širjenju slovenske besede med mladimi. Dr. Jože Volbank, rojen v Podjuni na Koroškem, je do smrti živel in deloval kot zdravnik v Kranjski Gori in del svojega premoženja že takrat namenjal pomoči nadarjenim otrokom iz slovenskih družin na Koroškem. Volbankovo ustanovo vodi Združenje staršev slovenske gimnazije v Celovcu, v njen program pa so poleg literarnega ustvarjanja vključeni tudi glasba, film in govorništvo.

Kulturno bo zvenel tudi ponedeljkov občni zbor Slovenske prosvetne zveze, ki je najstarejša kulturna organizacija Slovencev na Koroškem. Kot Slovenska krščansko socialna zveza je bila ustanovljena oktobra leta 1907, leta 1934 pa se je preimenovala v Slovensko prosvetno zvezo. Leta 1941 so njeno delovanje prepovedali, izropali ali uničili 13 kulturnih domov in uničili nad 80.000 knjig. Zveza je ponovno začela delovati leta 1946. Ponedeljkov zbor se bo začel ob 19. uri v dvorani župnišča v Šentjakobu v Rožu.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/14

petek

-6/6

sobota

-8/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Jamnik, 22. februar 2019

Slovesnost ob spomeniku in poklon talcem

PRIREDITVE / Jesenice, 22. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Šenčur, 22. februar 2019

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Stražišče, 22. februar 2019

Štirje letni časi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Radovljica, 22. februar 2019

Igriva arhitektura

RAZSTAVE / Koroška Bela, 22. februar 2019

Spominska fotografska razstava Adija Finka

 

 
 

 

 
 
 

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 20:44, 21. februar

Da bi pa nekaj deset tisoč € namenili za prepotreben pločnik in ureditev luknjaste ceste od špara pa do Žagarjeve! Mislim takoj! Čudim se, ž...

Za ceste bi potrebovali več / 16:27, 21. februar

Bazen je obnovljev - zelo slabo! Na okna so nalimali tapete. Ki onemogočajo pogled ven in si kot v eni kletki.Zakaj niso dali na okna ob c...

Potrebne bodo tudi rušitve hiš / 16:02, 21. februar

Se da kje videt komplet načrt?
Kako je z domom starostnikov?
Vse se vleče in vleče...……………………. na koncu pa vse 3 x dražje!

Pritekel je nazaj v življenje / 15:40, 21. februar

Kje se lahko kupi vašo knjigo? Vse dobro vam želim.

Bratuškova ostaja predsednica / 13:02, 21. februar

Kako pa gre posel s preprogami?

Žrtve za svobodo / 09:35, 21. februar

Ob spoštljivem spominu, pogosto zlorabljenemu, na te in mnoge druge žrtve ne smemo pozabiti na razloge za napovedano maščevanje okupatorja.

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...