Soba pobega je resničnostna igra, v kateri morajo tekmovalci v omejenem času s sodelovanjem in logičnim razmišljanjem najti rešitev (fotografija je simbolična). / Foto: Tina Dokl

Sobe pobega so varne

Slovenske sobe pobega so varne, zagotavljajo v Gospodarskem interesnem združenju »escape room« dejavnosti. Hitro rastoča panoga pa privablja tudi vse več turistov.

Kranj – V začetku leta je v medijih odmevala vest o smrti petih deklet, ki so se zastrupila z ogljikovim monoksidom ob obisku sobe pobega v mestu Koszalin. Dogodek je sprožil tudi vprašanje, kako varne so sobe pobega pri nas.

Kot zatrjujejo pri Gospodarskem interesnem združenju »escape room« dejavnosti GIZ ER.SI, v katerem so združeni slovenski ponudniki tovrstnih storitev, je za varnost obiskovalcev pri nas dobro poskrbljeno.

»V Sloveniji smo lastniki escape roomov (Enigmarium, MindMaze, The Key, Zmajev tempelj) prvi na svetu leta 2016 ustanovili gospodarsko interesno združenje escape room dejavnosti GIZ ER.SI s ciljem, da se v sobah pobega dosledno upoštevajo varnostni standardi. Od odprtja prve sobe pobega leta 2014 do danes ni prišlo do nobene nesreče, kar potrjuje tisoče navdušenih igralcev,« pravijo na združenju, kjer dodajajo, da člani združenja dosledno upoštevajo tudi varnostne napotke.

Igralci morajo tako vedno imeti možnost zapustiti igro in oditi iz sobe, zato je pri vratih na vidnem mestu vedno nameščen kljub ali stikalo, s katerim lahko vrata odprejo. Vse, kar ni del igre, je ustrezno označeno, v primeru, da so v prostoru nameščene male kurilne naprave, odvisne od zraka, pa so sobe opremljene tudi z javljalniki ogljikovega monoksida. Igralce in prostor ves čas nadzoruje tudi eden od zaposlenih, ki lahko posreduje v primeru, da gre kaj narobe.

Sobe pobega vedno bolj priljubljene

Soba pobega (angleško escape room) je resničnostna igra, v kateri mora ekipa igralcev v omejenem času in z medsebojnim sodelovanjem ter logičnim razmišljanjem preko različnih nalog poiskati rešitev.

Tovrstne igre privabljajo vse več zabave željnih ljudi. V Escaperoom Carniola, edini sobi pobega v Kranju, ki jo vodita zakonca Lea in Luka Bidovec, beležijo porast obiskovalcev. Kot pravi Lea Bidovec, je največ obiska v zimskih mesecih, medtem ko poleti k njim zaide tudi vse več turistov. »Sobe pobega so kot zasvojenost. Ko enkrat preizkusiš kakšno, si želiš obiskati tudi druge. Kranj ima omejeno količino turističnih atrakcij, zato turisti zaidejo tudi k nam,« dodaja sogovornica, ki opaža, da stranke v njihovih sobah pobega vse večkrat organizirajo tudi rojstnodnevne zabave.

Tudi v kranjski sobi pobega zagotavljajo, da je za varnost dobro poskrbljeno. »V vsaki sobi je ključ, s katerim sobo lahko odpremo kadarkoli, če pa stranke izrazijo željo, pa je niti ne zaklenemo,« pravi Lea Bidovec, ki dodaja, da nad dogajanjem v sobi ves čas bdi tudi vodja igre, ki lahko v primeru kakršnih koli težav tudi posreduje in konča igro, čeprav v več kot dveh letih, odkar delujejo, niso imeli nikakršnih težav.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/14

petek

-6/6

sobota

-8/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Jamnik, 22. februar 2019

Slovesnost ob spomeniku in poklon talcem

PRIREDITVE / Jesenice, 22. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Šenčur, 22. februar 2019

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Stražišče, 22. februar 2019

Štirje letni časi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Radovljica, 22. februar 2019

Igriva arhitektura

RAZSTAVE / Koroška Bela, 22. februar 2019

Spominska fotografska razstava Adija Finka

 

 
 

 

 
 
 

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 20:44, 21. februar

Da bi pa nekaj deset tisoč € namenili za prepotreben pločnik in ureditev luknjaste ceste od špara pa do Žagarjeve! Mislim takoj! Čudim se, ž...

Za ceste bi potrebovali več / 16:27, 21. februar

Bazen je obnovljev - zelo slabo! Na okna so nalimali tapete. Ki onemogočajo pogled ven in si kot v eni kletki.Zakaj niso dali na okna ob c...

Potrebne bodo tudi rušitve hiš / 16:02, 21. februar

Se da kje videt komplet načrt?
Kako je z domom starostnikov?
Vse se vleče in vleče...……………………. na koncu pa vse 3 x dražje!

Pritekel je nazaj v življenje / 15:40, 21. februar

Kje se lahko kupi vašo knjigo? Vse dobro vam želim.

Bratuškova ostaja predsednica / 13:02, 21. februar

Kako pa gre posel s preprogami?

Žrtve za svobodo / 09:35, 21. februar

Ob spoštljivem spominu, pogosto zlorabljenemu, na te in mnoge druge žrtve ne smemo pozabiti na razloge za napovedano maščevanje okupatorja.

Urejajo križišče pred trgovskima centroma / 19:51, 20. februar

Kot je še pojasnil, se temeljite obnove Gradnikove ceste občina za zdaj še ne bo lotila, saj bo treba za nadaljevanje rekonstrukcije ceste d...