Soba pobega je resničnostna igra, v kateri morajo tekmovalci v omejenem času s sodelovanjem in logičnim razmišljanjem najti rešitev (fotografija je simbolična). / Foto: Tina Dokl

Sobe pobega so varne

Slovenske sobe pobega so varne, zagotavljajo v Gospodarskem interesnem združenju »escape room« dejavnosti. Hitro rastoča panoga pa privablja tudi vse več turistov.

Kranj – V začetku leta je v medijih odmevala vest o smrti petih deklet, ki so se zastrupila z ogljikovim monoksidom ob obisku sobe pobega v mestu Koszalin. Dogodek je sprožil tudi vprašanje, kako varne so sobe pobega pri nas.

Kot zatrjujejo pri Gospodarskem interesnem združenju »escape room« dejavnosti GIZ ER.SI, v katerem so združeni slovenski ponudniki tovrstnih storitev, je za varnost obiskovalcev pri nas dobro poskrbljeno.

»V Sloveniji smo lastniki escape roomov (Enigmarium, MindMaze, The Key, Zmajev tempelj) prvi na svetu leta 2016 ustanovili gospodarsko interesno združenje escape room dejavnosti GIZ ER.SI s ciljem, da se v sobah pobega dosledno upoštevajo varnostni standardi. Od odprtja prve sobe pobega leta 2014 do danes ni prišlo do nobene nesreče, kar potrjuje tisoče navdušenih igralcev,« pravijo na združenju, kjer dodajajo, da člani združenja dosledno upoštevajo tudi varnostne napotke.

Igralci morajo tako vedno imeti možnost zapustiti igro in oditi iz sobe, zato je pri vratih na vidnem mestu vedno nameščen kljub ali stikalo, s katerim lahko vrata odprejo. Vse, kar ni del igre, je ustrezno označeno, v primeru, da so v prostoru nameščene male kurilne naprave, odvisne od zraka, pa so sobe opremljene tudi z javljalniki ogljikovega monoksida. Igralce in prostor ves čas nadzoruje tudi eden od zaposlenih, ki lahko posreduje v primeru, da gre kaj narobe.

Sobe pobega vedno bolj priljubljene

Soba pobega (angleško escape room) je resničnostna igra, v kateri mora ekipa igralcev v omejenem času in z medsebojnim sodelovanjem ter logičnim razmišljanjem preko različnih nalog poiskati rešitev.

Tovrstne igre privabljajo vse več zabave željnih ljudi. V Escaperoom Carniola, edini sobi pobega v Kranju, ki jo vodita zakonca Lea in Luka Bidovec, beležijo porast obiskovalcev. Kot pravi Lea Bidovec, je največ obiska v zimskih mesecih, medtem ko poleti k njim zaide tudi vse več turistov. »Sobe pobega so kot zasvojenost. Ko enkrat preizkusiš kakšno, si želiš obiskati tudi druge. Kranj ima omejeno količino turističnih atrakcij, zato turisti zaidejo tudi k nam,« dodaja sogovornica, ki opaža, da stranke v njihovih sobah pobega vse večkrat organizirajo tudi rojstnodnevne zabave.

Tudi v kranjski sobi pobega zagotavljajo, da je za varnost dobro poskrbljeno. »V vsaki sobi je ključ, s katerim sobo lahko odpremo kadarkoli, če pa stranke izrazijo željo, pa je niti ne zaklenemo,« pravi Lea Bidovec, ki dodaja, da nad dogajanjem v sobi ves čas bdi tudi vodja igre, ki lahko v primeru kakršnih koli težav tudi posreduje in konča igro, čeprav v več kot dveh letih, odkar delujejo, niso imeli nikakršnih težav.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/23

sobota

11/23

nedelja

13/18

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Selca, 25. maj 2019

Šestdeset let rokometa v Selški dolini

IZLETI / Kranj, 25. maj 2019

Na Vrtaško Sleme

IZLETI / Šenčur, 25. maj 2019

Kostelski pohod na Kapič – najvišji vrh Kostela

IZLETI / Gozd Martuljek, 25. maj 2019

Na ogled gozdne učne poti Rute

PREDAVANJA / Kranj, 25. maj 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Tržič, 25. maj 2019

Koncert Pihalnega orkestra Tržič

RAZSTAVE / Škofja Loka, 25. maj 2019

Pravljica v Galeriji: Kamišibajke

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci