Nekdanjemu odvetniku Kristijanu Gnilšaku, ki je vztrajno zavračal vse očitke tožilstva, optimizem ni pomagal. / Foto: Simon Šubic

Potrjeno: Teran in Gnilšak v zapor

Višje sodišče je potrdilo sodbo kranjskega sodišča, ki je nekdanjega predsednika Stanovanjske zadruge Gorenjske Franca Terana in nekdanjega odvetnika Kristijana Gnilšaka obsodilo na poltretje leto zapora.

Kranj – Višje sodišče v Ljub­ljani je potrdilo sodbo kranjskega okrožnega sodišča, ki je septembra 2017 nekdanjega predsednika Stanovanjske zadruge Gorenjske (SZG) Franca Terana in nekdanjega odvetnika Kristijana Gnilšaka obsodilo zaradi oškodovanja Zadruge. S tem je sodba kranjskega sodišča, ki je obtožencema zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti (Teran) ter pomoči pri kaznivem dejanju (Gnilšak) izreklo zaporni kazni v trajanju dveh let in pol ter stranski denarni kazni v višini okoli 4500 evrov, postala pravnomočna. Teranu je sodišče izreklo tudi varnostni ukrep triletne prepovedi opravljanja dolžnosti predsednika Zadruge, Gnilšaku pa odvzelo 353 tisoč evrov premoženjske koristi, ki jo je protipravno pridobil s poravnavo med SZG in Mes­tno občino Kranj.

Na kranjskem tožilstvu so razložili, da so sodbo višjega sodišča prejeli 8. januarja. Z njo so bile pritožbe obeh obtoženih, njunih zagovornikov in tudi tožilstva zavrnjene z obrazložitvijo, da sodba prvostopenjskega sodišča nima napak, ki so jih zatrjevali. Prav tako niso bile podane kršitve, na katere mora pritožbeno sodišče paziti po uradni dolžnosti, je še ugotovilo višje sodišče v sodbi, ki je bila izdana 6. decembra lani.

Odvetnik Bojan Župevec, ki je v sodnem procesu zagovarjal Franca Terana, je za Gorenjski glas napovedal, da bo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, o čemer se bo v prihodnjem tednu sestal tudi s svojo stranko. »Glede same sodbe bi želel poudariti, da menim, da elementi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti niso podani, tudi ni prišlo do oškodovanja nobenega izmed upnikov niti Stanovanjske zadruge Gorenjske,« je pojasnil Župevec. Odziv na sodbo višjega sodišča smo iskali tudi pri Gnilšakovem zagovorniku Mateju Sršenu, a ga do včeraj nismo prejeli.

Teran in Gnilšak sta bila zaradi oškodovanja SZG pri poravnavi z Mestno občino Kranj na kranjskem sodišču obsojena že januarja 2016. Že tedaj je sodnica Marjeta Dvornik presodila, da Teran s premoženjem Zadruge ni ravnal v njeno dobro, ker se je z Gnilšakom leta 2010 dogovoril, da bo denar iz poravnave z Mestno občino Kranj v višini 620.000 evrov namesto na račun Zadruge nakazan na račun Gnilšaka, ki je bil istočasno tudi svetovalec tedanjega kranjskega župana Mohorja Bogataja in je odkupoval terjatve upnikov Zadruge. V dokaznem postopku se je izkazalo, da je bila slaba polovica denarja iz poravnave uporabljena za poplačilo dolgov Zadruge, preostanek v višini 353 tisoč evrov pa si je Gnilšak prisvojil. Sodišče je zato oba obsodilo na dve leti in pol zapora, Gnilšaku pa tudi odvzelo protipravno pridobljeno premoženjsko korist. Po vloženih pritožbah je ljubljansko višje sodišče novembra 2016 prvo sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču, ki je tudi v drugo izdalo obsodilno sodbo.

Do sodne poravnave med Stanovanjsko zadrugo Gorenjske in Mestno občino Kranj je prišlo po tem, ko je Zadruga leta 2007 tožila Občino zaradi neupravičene obogatitve, ker je leta 2002 gradbenemu podjetju prodala nekaj več kot 6000 kvadratnih metrov zemljišča na Drulovki. Za to je po mnenju Zadruge kljub spornemu lastništvu Občina neupravičeno prejela del kupnine, pri tem pa tudi spregledala stroške Zadruge za komunalno opremo. Tedanja občinska uprava pod vodstvom župana Damijana Perneta je na podlagi pridobljenih pravnih mnenj zavračala kakršnokoli poravnavo z Zadrugo, Pernetov naslednik Mohor Bogataj pa se je že v prvih dneh po ustoličenju za župana odločil drugače in odobril poravnavo z Zadrugo v višini 620 tisoč evrov, kar je kasneje, ko je zadeva prišla v javnost, povzročilo tudi precejšen vihar v kranjski politiki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/3

petek

-5/2

sobota

-5/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

GLASBA / Poljane, 18. januar 2019

Koncert učencev glasbene šole

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

OBVESTILA / Radovljica, 19. januar 2019

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 19. januar 2019

Skupaj se mamo fletno

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 19. januar 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.