Dora Domajnko s kipcem za inženirko leta 2018 / Foto: Andrej Križ

Inženirka leta je Dora Domajnko

Inženirka leta je v sredo postala najmlajša med nominirankami Dora Domajnko, sicer zaposlena v komendskem podjetju RLS merilna tehnika.

Ljubljana – V sredo so v Cankarjevem domu razglasili inženirko leta. Izbor, ki so ga tokrat organizirali prvič, v središče izbora ne postavlja inženirskih dosežkov posameznic, temveč med desetimi nominirankami prepoznava njihov potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, so zapisali organizatorji.

Z nazivom se je okitila Dora Domajnko iz komendskega RLS merilna tehnika, podjetja, ki je leta 2015 prejelo naziv zlata gazela. Najmlajša med desetimi nominirankami je žirijo prepričala s pestro biografijo. Kot zlata maturantka z Gimnazije Bežigrad je študij nadaljevala na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, kjer je ob nizu obštudijskih in raziskovalnih ter tekmovalnih aktivnosti kar štirikrat prejela nagrado dekana za učni uspeh, trenutno pa piše doktorat, v katerem preučuje segment anizotropnih magnetorezistivnih senzorjev. Žirijo, ki jo je prepoznala kot izjemen navdih mladim za inženirske študije in ustvarjalce prihodnosti, je poleg vrste dosežkov prepričala tudi s strokovnostjo, vsestranskostjo in zavzetostjo.

»Odločitev za študij tehnike in za inženirski poklic je za dekleta korak v neznano. Zato smo danes tukaj, da jim to neznanko razkrijemo in olajšamo odločitev,« je ob prejemu priznanja povedala inženirka leta Dora Domajnko. V inženirskem poklicu je dovolj prostora tudi za ženske, zato to pot priporoča dekletom, ki jih naravoslovje zanima. »Če pustimo ob strani dejstvo, da po študiju nimaš težav z iskanjem službe, inženirski poklici dopuščajo dovolj prostora tudi za izražanje ustvarjalnosti. Večkrat si kdo misli, da mora študirati kaj umetniškega, če je kreativen, saj sicer ne bo mogel razviti svojega potenciala – vendar to ni nujno res. Veliko tega lahko izživiš tudi skozi inženirski poklic,« je povedala v nedavnem pogovoru za naš časopis.

Dora Domajnko pa najde čas tudi za prostočasne dejavnosti. Je športnica, tekmovalka, učiteljica kajaka na divjih vodah in smučanja, druge športne zvrsti pa umešča med svoje hobije. Je tudi glasbenica, ki ima za seboj glasbeno šolo harmonike, je članica v Folklorni skupini Emona in igra v skupini Via Entropia.

Inženirko leta sta razglasila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer ter minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

12/20

torek

11/15

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Energijska in božanska / 09:44, 27. maj

Tole se pa strinjam, da je en velik blablabla.. bulšit !

Energijska in božanska / 09:23, 27. maj

"Kaly pa je tokrat ekskluzivno predstavila tudi novo kolekcijo personaliziranih energijskih slik za otroke."------------------------Blalblab...

Izvolili slovensko osmerico za Evropski parlament / 06:00, 27. maj

Včeraj nIsem imel časa, da bi šel na volišče.
A je mogoče še kakšen dodaten termin za zamudnike?

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...