Dora Domajnko s kipcem za inženirko leta 2018 / Foto: Andrej Križ

Inženirka leta je Dora Domajnko

Inženirka leta je v sredo postala najmlajša med nominirankami Dora Domajnko, sicer zaposlena v komendskem podjetju RLS merilna tehnika.

Ljubljana – V sredo so v Cankarjevem domu razglasili inženirko leta. Izbor, ki so ga tokrat organizirali prvič, v središče izbora ne postavlja inženirskih dosežkov posameznic, temveč med desetimi nominirankami prepoznava njihov potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, so zapisali organizatorji.

Z nazivom se je okitila Dora Domajnko iz komendskega RLS merilna tehnika, podjetja, ki je leta 2015 prejelo naziv zlata gazela. Najmlajša med desetimi nominirankami je žirijo prepričala s pestro biografijo. Kot zlata maturantka z Gimnazije Bežigrad je študij nadaljevala na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, kjer je ob nizu obštudijskih in raziskovalnih ter tekmovalnih aktivnosti kar štirikrat prejela nagrado dekana za učni uspeh, trenutno pa piše doktorat, v katerem preučuje segment anizotropnih magnetorezistivnih senzorjev. Žirijo, ki jo je prepoznala kot izjemen navdih mladim za inženirske študije in ustvarjalce prihodnosti, je poleg vrste dosežkov prepričala tudi s strokovnostjo, vsestranskostjo in zavzetostjo.

»Odločitev za študij tehnike in za inženirski poklic je za dekleta korak v neznano. Zato smo danes tukaj, da jim to neznanko razkrijemo in olajšamo odločitev,« je ob prejemu priznanja povedala inženirka leta Dora Domajnko. V inženirskem poklicu je dovolj prostora tudi za ženske, zato to pot priporoča dekletom, ki jih naravoslovje zanima. »Če pustimo ob strani dejstvo, da po študiju nimaš težav z iskanjem službe, inženirski poklici dopuščajo dovolj prostora tudi za izražanje ustvarjalnosti. Večkrat si kdo misli, da mora študirati kaj umetniškega, če je kreativen, saj sicer ne bo mogel razviti svojega potenciala – vendar to ni nujno res. Veliko tega lahko izživiš tudi skozi inženirski poklic,« je povedala v nedavnem pogovoru za naš časopis.

Dora Domajnko pa najde čas tudi za prostočasne dejavnosti. Je športnica, tekmovalka, učiteljica kajaka na divjih vodah in smučanja, druge športne zvrsti pa umešča med svoje hobije. Je tudi glasbenica, ki ima za seboj glasbeno šolo harmonike, je članica v Folklorni skupini Emona in igra v skupini Via Entropia.

Inženirko leta sta razglasila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer ter minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 35 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-5/6

sobota

-7/7

nedelja

-5/13

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

GLEDALIŠČE / Stražišče, 23. februar 2019

Štirje letni časi

GLEDALIŠČE / Tržič, 23. februar 2019

Nune (za)pojejo

PREDAVANJA / Kranj, 23. februar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Škofja Loka, 24. februar 2019

Koncertni večer komornih skladb

PRIREDITVE / Mojstrana, 25. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Mojstrana, 26. februar 2019

Za otroke med počitnicami

PRIREDITVE / Mojstrana, 27. februar 2019

Za otroke med počitnicami

 

 
 

 

 
 
 

V »mesto smeti« prihaja minister / 07:59, 23. februar

Rešitev je toplarna/elektrarna s sežigom mehansko/biološko obdelanih odpadkov. Lep primer je Celje. Edino evropsko mesto v SLO kar se tiče o...

Odpadki problem ali priložnost? / 22:55, 22. februar

Utopija za Slovenijo. Ni mi sicer jasno, kako je uspelo Celju postaviti sežigalnico odpadkov. Sežig odpadkov je v zahodni Evropi nekaj norma...

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 17:36, 22. februar

Ob spolnih zlorabah duhovnikov resno dvomim v obstoj boga.
Po mojem gre za največjo svetovno prevaro.
Amen.

Pogovor z evropskim poslancem / 17:32, 22. februar

Bolj pametno bi blo, če bi šli k Laknarju na pir.

Spolne zlorabe otrok bremenijo Cerkev / 14:45, 22. februar

Banda pedofilska smrdljiva...

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 11:11, 22. februar

Poleg njih pa vsi, ki hite domov ali na šiht iz naselij Žagarjeva/Gradnikova/Triglavska! Morda, če bi šli lohk na kopališče plavat, bi se pa Ciril zganil?

Tri milijone evrov za kolesarske steze / 10:06, 22. februar

Po cesti Spar-Filipič se sprehajajo upokojenvi in mamice z vozički. Občina je "rešila" varnost s postavitvijo znaka z omejitvijo hitrosti 40...