Patrik Solinger

Abraham v slogu barvite in zabavne disko vročice

Patrik Solinger je konec decembra praznoval petdeseti rojstni dan. Zadnjo lanskoletno soboto je povabil na zanimivo rojstnodnevno zabavo, ki jo je gostila ena od dvoran Kongresnega centra Brdo pri Kranju. Zabava je bila tematska, v slogu disko vročice sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Še vedno je zaljubl­jen v Slovenijo, če­p­rav s soprogo Kar­men živita v Švici; blizu Lihtenštajna, v kraju Sevelen. »Pet minutk, čez most in si v Lihtenštajnu,« razlaga Patrik, ki je bil sicer rojen v Švici, a ker je njegova mama zelo veliko delala kot natakarica v gostilni, je svoja prva leta preživel na Gorenjskem: pri stari mami Ani na Olševku. »Pr’ Mohorju se je reklo po domače. Stara mama se je pisala Štempihar,« razloži.

Mama ga je obiskovala takrat, ko ga je lahko; ko je imela dopust. Spominja se, kako je kasneje – po kakšnih štirih, petih letih bivanja pri stari mami – prišla ponj, a je potreboval kar nekaj časa, da se je je navadil. »Mislim, da še nisem bil star leto dni, ko sem prišel na Olševek …,« pripoveduje.

Začutimo, da je spomin še zelo živ.

Potem se je njegova ma­ma v Švici poročila z gostilničarjem (pri katerem je delala) in tako se je Patrik že v zgodnjih letih srečal s strežbo in jo vzljubil. Čeprav je danes zaposlen v Lihtenštajnu, kjer dela v marketingu pri precej velikem grosistu s pijačo, še vedno rad pomaga v strežbi. »Največ na eni bližnjih turističnih kmetij, kjer ob nedeljah dopoldne pripravljajo zanimive ''brunche''. Šefica je namreč iz Brazilije, zato pripravijo pravi brazilski mesni žar v obliki samopostrežnega bifeja,« razloži soproga Karmen.

Patrik ima tudi brata, ki živi v Kanadi in se je letos vabilu na rojstnodnevno zabavo odzval. »Mislim, da je bila vsa družina po dolgem času zbrana na enem mestu,« z nostalgijo v očeh pove Patrik.

Počitnice je preživljal v Sloveniji

Svojo soprogo je Patrik spoznal na Olševku, prvič pa jo je videl v šolskih klopeh osnovne šole v Preddvoru. Počitnice je preživljal v Sloveniji, kjer je imel tudi prijatelje. Razloži, kako se je Olševek delil na »zgornjega« in »spodnjega«. Rad je igral nogomet. Na Stagnah je bilo nogometno igrišče, Karmen pa je živela tik ob njem. Takrat sta bila Solingerjeva sicer še osnovnošolca, Karmen se je pisala Jurančič, a z leti so se njune poti tesneje prepletle.

Po končani srednji šoli je Karmen pomagala doma, kjer so ravno tako imeli gostilno Pr’ Štiroh. Sledilo je povabilo, naj dopust preživi v Švici. Karmen se je odzvala, ga obiskala in … ostala.

Civilno sta se Solingerjeva poročila v Švici, cerkveno na Olševku. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, hči in sin, ki pa sta tudi že odrasla.

Trenutno se zakonca vračata v Slovenijo ob večjih praznikih in na dopust – vedno kakšen dan preživita v Portorožu, obiščeta bližnji hrib, se odpravita v gore. Namigneta, da razmišljata o tem, da bi se nekega dne vrnila nazaj v Slovenijo, na Olševek.

Zabavo je načrtoval vse leto

S Patrikom smo na Gorenjskem glasu prišli v stik že kakšen mesec pred načrtovanim praznovanjem, ker ga je zanimal časopisni arhiv naše hiše. V Švici je namreč navada, da si ob tovrstnih jubilejih ob vhodu v prostor, kjer se praznovanje odvija, povabljenci lahko pogledajo kopije ali morda celo ohranjene stare izdaje časopisov, ki so izšle na isti dan ali v mesecu, ko se je tisti, ki praznuje, rodil. »Tako lahko vidijo, kaj se je takrat aktualnega dogajalo,« razloži Patrik.

Patrik se je odločil, da bo rojstnodnevno zabavo organiziral na Brdu, ker je bil v preteklosti tja na eno praznovanje že povabljen in je bilo odlično. Šel je pa še korak dlje: zaželel si je tematske zabave. Tako je za svoje praznovanje abrahama izbral temo, ki mu je pri srcu: disko vročico sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Velika večina je tudi spoštovala njegovo željo, si nabavila kostume in že tako prijetno vzdušje je bilo tudi zabavno.

Petdeset let je Patrik dopolnil 27. decembra lani, zabava je bila dva dni kasneje, seveda na vasi brez mlaja tudi ni šlo – zanj so poskrbeli njegovi kolegi, prišli pa so tudi prijatelji iz Švice. Nekateri od njih so svoj obisk v Sloveniji podaljšali še s silvestrovanjem.

Gramofonske plošče

Ko ga povprašamo, kako je bilo s pripravami na tovrstno rojstnodnevno zabavo, se soproga samo nasmehne. Patrik je zabavo za osebni praznik namreč načrtoval vse leto, ničesar ni prepustil naključju. Najprej je goste pričakala pijača dobrodošlice. Sledilo je fotografiranje s slavljencem, ki je za en večer postal Elvis Presley. Dvorano so spremenili v pravo disko jedilnico, kjer so na mizah pritegnili pozornost posebni meniji na manjših vinilkah, med njimi pa so bile tudi take gramofonske plošče, na katerih je bil nalepljen obraz ljubkega dečka – Patrika, ko je bil še otrok.

Ta večer ni manjkalo besed niti napitnica, za glasbo in ples pa je skrbel ansambel Jurčki.

In kaj si je slavljenec zaželel za rojstnodnevno darilo? Bil je vesel, da so se povabljeni odzvali v takem številu, v bližnji prihodnosti pa načrtuje obisk Liverpoola oziroma ogled nogometne tekme. »Rad imam nogomet in to sem si vedno želel.«

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-6/0

ponedeljek

-7/3

torek

-1/0

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Škofja Loka, 24. januar 2019

Vadba za možgane

 

 
 

 

 
 
 

Sedem let za smrt brezdomca / 20:56, 20. januar

Jagru, ki je ubil zaščiteno sovo uharico pa grozi tri leta aresta... Adijo pamet !

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.

Gora ni nora / 12:54, 20. januar

Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«************Lepo se sliši...

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...