Patrik Solinger

Abraham v slogu barvite in zabavne disko vročice

Patrik Solinger je konec decembra praznoval petdeseti rojstni dan. Zadnjo lanskoletno soboto je povabil na zanimivo rojstnodnevno zabavo, ki jo je gostila ena od dvoran Kongresnega centra Brdo pri Kranju. Zabava je bila tematska, v slogu disko vročice sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Še vedno je zaljubl­jen v Slovenijo, če­p­rav s soprogo Kar­men živita v Švici; blizu Lihtenštajna, v kraju Sevelen. »Pet minutk, čez most in si v Lihtenštajnu,« razlaga Patrik, ki je bil sicer rojen v Švici, a ker je njegova mama zelo veliko delala kot natakarica v gostilni, je svoja prva leta preživel na Gorenjskem: pri stari mami Ani na Olševku. »Pr’ Mohorju se je reklo po domače. Stara mama se je pisala Štempihar,« razloži.

Mama ga je obiskovala takrat, ko ga je lahko; ko je imela dopust. Spominja se, kako je kasneje – po kakšnih štirih, petih letih bivanja pri stari mami – prišla ponj, a je potreboval kar nekaj časa, da se je je navadil. »Mislim, da še nisem bil star leto dni, ko sem prišel na Olševek …,« pripoveduje.

Začutimo, da je spomin še zelo živ.

Potem se je njegova ma­ma v Švici poročila z gostilničarjem (pri katerem je delala) in tako se je Patrik že v zgodnjih letih srečal s strežbo in jo vzljubil. Čeprav je danes zaposlen v Lihtenštajnu, kjer dela v marketingu pri precej velikem grosistu s pijačo, še vedno rad pomaga v strežbi. »Največ na eni bližnjih turističnih kmetij, kjer ob nedeljah dopoldne pripravljajo zanimive ''brunche''. Šefica je namreč iz Brazilije, zato pripravijo pravi brazilski mesni žar v obliki samopostrežnega bifeja,« razloži soproga Karmen.

Patrik ima tudi brata, ki živi v Kanadi in se je letos vabilu na rojstnodnevno zabavo odzval. »Mislim, da je bila vsa družina po dolgem času zbrana na enem mestu,« z nostalgijo v očeh pove Patrik.

Počitnice je preživljal v Sloveniji

Svojo soprogo je Patrik spoznal na Olševku, prvič pa jo je videl v šolskih klopeh osnovne šole v Preddvoru. Počitnice je preživljal v Sloveniji, kjer je imel tudi prijatelje. Razloži, kako se je Olševek delil na »zgornjega« in »spodnjega«. Rad je igral nogomet. Na Stagnah je bilo nogometno igrišče, Karmen pa je živela tik ob njem. Takrat sta bila Solingerjeva sicer še osnovnošolca, Karmen se je pisala Jurančič, a z leti so se njune poti tesneje prepletle.

Po končani srednji šoli je Karmen pomagala doma, kjer so ravno tako imeli gostilno Pr’ Štiroh. Sledilo je povabilo, naj dopust preživi v Švici. Karmen se je odzvala, ga obiskala in … ostala.

Civilno sta se Solingerjeva poročila v Švici, cerkveno na Olševku. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, hči in sin, ki pa sta tudi že odrasla.

Trenutno se zakonca vračata v Slovenijo ob večjih praznikih in na dopust – vedno kakšen dan preživita v Portorožu, obiščeta bližnji hrib, se odpravita v gore. Namigneta, da razmišljata o tem, da bi se nekega dne vrnila nazaj v Slovenijo, na Olševek.

Zabavo je načrtoval vse leto

S Patrikom smo na Gorenjskem glasu prišli v stik že kakšen mesec pred načrtovanim praznovanjem, ker ga je zanimal časopisni arhiv naše hiše. V Švici je namreč navada, da si ob tovrstnih jubilejih ob vhodu v prostor, kjer se praznovanje odvija, povabljenci lahko pogledajo kopije ali morda celo ohranjene stare izdaje časopisov, ki so izšle na isti dan ali v mesecu, ko se je tisti, ki praznuje, rodil. »Tako lahko vidijo, kaj se je takrat aktualnega dogajalo,« razloži Patrik.

Patrik se je odločil, da bo rojstnodnevno zabavo organiziral na Brdu, ker je bil v preteklosti tja na eno praznovanje že povabljen in je bilo odlično. Šel je pa še korak dlje: zaželel si je tematske zabave. Tako je za svoje praznovanje abrahama izbral temo, ki mu je pri srcu: disko vročico sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Velika večina je tudi spoštovala njegovo željo, si nabavila kostume in že tako prijetno vzdušje je bilo tudi zabavno.

Petdeset let je Patrik dopolnil 27. decembra lani, zabava je bila dva dni kasneje, seveda na vasi brez mlaja tudi ni šlo – zanj so poskrbeli njegovi kolegi, prišli pa so tudi prijatelji iz Švice. Nekateri od njih so svoj obisk v Sloveniji podaljšali še s silvestrovanjem.

Gramofonske plošče

Ko ga povprašamo, kako je bilo s pripravami na tovrstno rojstnodnevno zabavo, se soproga samo nasmehne. Patrik je zabavo za osebni praznik namreč načrtoval vse leto, ničesar ni prepustil naključju. Najprej je goste pričakala pijača dobrodošlice. Sledilo je fotografiranje s slavljencem, ki je za en večer postal Elvis Presley. Dvorano so spremenili v pravo disko jedilnico, kjer so na mizah pritegnili pozornost posebni meniji na manjših vinilkah, med njimi pa so bile tudi take gramofonske plošče, na katerih je bil nalepljen obraz ljubkega dečka – Patrika, ko je bil še otrok.

Ta večer ni manjkalo besed niti napitnica, za glasbo in ples pa je skrbel ansambel Jurčki.

In kaj si je slavljenec zaželel za rojstnodnevno darilo? Bil je vesel, da so se povabljeni odzvali v takem številu, v bližnji prihodnosti pa načrtuje obisk Liverpoola oziroma ogled nogometne tekme. »Rad imam nogomet in to sem si vedno želel.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/24

petek

16/28

sobota

17/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLASBA / Tržič, 23. avgust 2019

Koncert skupine Katrinas

GLEDALIŠČE / Križe, 23. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

RAZSTAVE / Jesenice, 23. avgust 2019

Fotografije iz tematskih delavnic

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2019

Izlet za delavce in člane društva na Primorsko

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

PRIREDITVE / Tržič, 24. avgust 2019

Festival Paradiž

IZLETI / Preddvor, 24. avgust 2019

Družinski pohod k partizanski bolnici Košuta

PRIREDITVE / Draga pri Igu, 24. avgust 2019

Koliščarski dan – Po sledeh Jalnovih Bobrov

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha