Znani Prešernovi nagrajenci

Včeraj so v dvorani Kinodvora v Ljubljani razglasili letošnje dobitnike Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada.

Ljubljana – Upravni odbor Prešernovega sklada, v katerem je 15 članov, poznavalcev posameznih področij umetnosti, in v tej sestavi deluje zadnje tri leta, je predstavil letošnja Prešernova nagrajenca in šest nagrajencev Prešernovega sklada. Kot je v uvodu povedal predsednik odbora, režiser in pisatelj Vinko Möderndorfer, so letos prvi izbor kandidatov za nagrade opravili v šestih strokovnih komisijah. Štirim komisijam iz prejšnjih let (za književnost, glasbo, uprizoritvene umetnosti, likovne in novomedijske umetnosti) so dodali še komisiji za avdiovizualne umetnosti ter oblikovanje in arhitekturo.

Letošnji Prešernovi nagradi za življenjsko delo bosta na proslavi na predvečer slovenskega kulturnega praznika 7. februarja v Cankarjevem domu prejela kostumografka in scenografka Bjanka Adžič Ursulov (v Prešernovem gledališču je v lanski sezoni sodelovala v predstavi Pesmi živih mrtvecev Matjaža Zupančiča) in scenarist in režiser Filip Robar Dorin. Nagrade Prešernovega sklada letos prejmejo pesnik Jure Jakop za pesniško zbirko Lakota, Martina Batič za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih, skladatelj Tomaž Svete za Koncert za dve violini in godala ter za operi Ada in Antigona, igralka Maruša Majer za vlogo v filmu Ivan ter za ustvarjene vloge v zadnjih treh letih, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic za animirani film Celica in arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva za arhitekturna dela zadnjih treh let.

Kot je povedal Möderndorfer, se je upravni odbor v minulem letu trudil, da bi se nagrade Prešernovega sklada upoštevale pri dodatku k pokojninam, a pri prejšnji vladi v tem ni uspel, saj je ta predlog zakona raje umaknila iz obravnave, kot pa da bi se o tem opredelila. »Upamo, da bo nova vlada za pokojninski status nagrajencev izostrila svoj posluh,« je še dejal.

Avtorja letošnje proslave in svečane podelitve nagrad sta režiser Martin Srebotnjak in scenarist Metod Pevec. Kot je povedal Srebotnjak, bo letošnja proslava zasnovana filmsko. Da nas bo Prešeren popeljal ven iz dvorane na ulice, med ljudi, v nakupovalne centre. Zdravljico bo predstavil igralec Vlado Novak.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

2/3

petek

-5/2

sobota

-5/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

GLASBA / Poljane, 18. januar 2019

Koncert učencev glasbene šole

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

OBVESTILA / Radovljica, 19. januar 2019

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 19. januar 2019

Skupaj se mamo fletno

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 19. januar 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.