Predsednik republike Borut Pahor je za novega guvernerja centralne banke najprej neuspešno predlagal Primoža Dolenca, njegovega drugega kandidata Boštjana Vasleta (na sliki desno) pa so poslanci decembra vendarle potrdili. / Foto: UPRS

Koprska soba pobega

Pobeg dveh srbskih zapornikov iz koprskega zapora še vedno močno odmeva. Eden od pobeglih zapornikov je celo javno spregovoril o poteku pobega, po katerem je celo poklical direktorja zapora.

Vasle peti guverner Banke Slovenije

Boštjan Vasle, ki ga je državni zbor decembra imenoval za novega guvernerja Banke Slovenije, je v sredo prevzel svoje dolžnosti. Pred njim je centralno banko začasno vodil Primož Dolenc, ki je »vskočil« po tem, ko je aprila lani dotedanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec predčasno odšel s položaja in prevzel vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje v okviru bančne unije v Bruslju. Vasle, ki je bil pred tem direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj, je peti guverner Banke Slovenije, katerega mandat traja šest let. Pred njim so osrednjo finančno ustanovo v državi vodili France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjc in Boštjan Jazbec.

Prejeli hrvaški odgovor

Slovenija je pred tednom dni od Sodišča EU prejela hrvaški odgovor na tožbo zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Urad vlade za komuniciranje je sporočil, da Hrvaška v ugovoru zavrača pristojnost Sodišča EU v tej zadevi, kakor je sicer že decembra lani navedlo hrvaško zunanje ministrstvo. Hrvaška v ugovoru pravi, da zavrača veljavnost arbitražne razsodbe in dejstvo, da je bila z njo določena meja med Slovenijo in Hrvaško, zavrača tudi stališče Slovenije, da zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe prihaja do kršitve prava EU. Slovenija mora odgovor na hrvaški ugovor pripraviti do 13. februarja.

Zdravstveni domovi tožijo državo

Zdravstveni domovi, skupaj jih je 41, tožijo državo za 3,4 milijona evrov, ker jim je z zvišanjem plač v javnem sektorju leta 2017 za toliko povečala stroške, ni pa priskrbela denarja za pokritje, saj sta ministrstvo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije cene zdravstvenih storitev dvignila šele v letu 2018. Na ZZZS pravijo, da lahko zaplete, ki se lahko ponovijo zaradi decembrskega dviga plač, prepreči sprememba sistema, tako kot ministrstvo za zdravje pa tudi menijo, da je tožba neutemeljena in nepotrebna. Minister za zdravje Samo Fakin je sicer pred dnevi zagotovil, da so sredstva za decembra dogovorjen dvig plač zagotovljena in jih bodo izvajalci zdravstvenih storitev dobili v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Če bo treba, pa jih bodo dobili tudi za nazaj, je še dejal.

Na novo opredeliti posilstvo

V javnosti zadnje dni zelo odmeva sodba koprskega višjega sodišča, ki je moškega zaradi spolnega občevanja z družinsko prijateljico proti njeni volji spoznalo za krivega kaznivega dejanja prisiljenja, in ne posilstva. Zaradi tega je že prišlo do pozivov k spremembi opredelitve posilstva v kazenskem zakoniku po vzoru nekaterih drugih evropskih držav, ki posilstvo opredeljujejo vsak spolni odnos brez privolitve. Dogodek se je zgodil 11. oktobra 2015 v zgodnjih jutranjih urah, ko je moški v svojem stanovanju spolno napadel vinjeno družinsko prijateljico. Koprsko višje sodišče je presodilo, da moški ni zagrešil posilstva, ker je dejanje začel, ko je še spala, silo pa je uporabil šele, ko se je zbudila, in je s pomočjo prisile dejanje »zgolj dokončal«, navajajo mediji. »Kadar storilec uporabi silo šele po tistem, ko že pride do spolnega odnosa, oziroma zato, da spolni odnos dokonča, kot je to v obravnavani zadevi, potem kaznivo dejanje posilstva ni podano,« so odločili sodniki, ki so zato moškega obsodili za blažje kaznivo dejanje prisiljenja.

Pobegli zapornik spregovoril

Še vedno odmeva tudi pobeg dveh srbskih zapornikov iz koprskega zapora 29. decembra lani. Eden od njiju, Damjan Mitrović, je namreč srbskim medijem razkril, da je pobeg načrtoval skoraj tri mesece in da je žago, s katero sta prerezala rešetke, dobil prek ograje in jo skrival v tetrapaku za mleko. Pojasnil je, da je pobeg načrtoval, odkar je izvedel, da ga namerava Slovenija izročiti Srbiji. Tedaj se je lotil natančnega proučevanja gibanja in delovanja stražarjev. Pri pobegu prek zidu sta si zapornika pomagala tudi z eno od odsluženih žimnic, ki so že več tednov ležale ob smetnjakih pod oknom. S taksijem se je nato peljal v Trst, od koder je poklical upravnika koprskega zapora in mu pojasnil, kako sta pobegnila iz zapora, da ne bi mislil, da je kriv kdo od varnostnikov. Oglasili so se tudi pravosodni policisti iz koprskega zapora, ki so kritični predvsem do direktorja zapora Dušana Valentinčiča, ki med drugim ni dovolil podrobnega pregleda sobe pobeglih pripornikov, kar je pred časom predlagal eden od paznikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

2/3

petek

-5/2

sobota

-5/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

GLASBA / Poljane, 18. januar 2019

Koncert učencev glasbene šole

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

OBVESTILA / Radovljica, 19. januar 2019

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 19. januar 2019

Skupaj se mamo fletno

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 19. januar 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.