Predsednik republike Borut Pahor je za novega guvernerja centralne banke najprej neuspešno predlagal Primoža Dolenca, njegovega drugega kandidata Boštjana Vasleta (na sliki desno) pa so poslanci decembra vendarle potrdili. / Foto: UPRS

Koprska soba pobega

Pobeg dveh srbskih zapornikov iz koprskega zapora še vedno močno odmeva. Eden od pobeglih zapornikov je celo javno spregovoril o poteku pobega, po katerem je celo poklical direktorja zapora.

Vasle peti guverner Banke Slovenije

Boštjan Vasle, ki ga je državni zbor decembra imenoval za novega guvernerja Banke Slovenije, je v sredo prevzel svoje dolžnosti. Pred njim je centralno banko začasno vodil Primož Dolenc, ki je »vskočil« po tem, ko je aprila lani dotedanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec predčasno odšel s položaja in prevzel vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje v okviru bančne unije v Bruslju. Vasle, ki je bil pred tem direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj, je peti guverner Banke Slovenije, katerega mandat traja šest let. Pred njim so osrednjo finančno ustanovo v državi vodili France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjc in Boštjan Jazbec.

Prejeli hrvaški odgovor

Slovenija je pred tednom dni od Sodišča EU prejela hrvaški odgovor na tožbo zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Urad vlade za komuniciranje je sporočil, da Hrvaška v ugovoru zavrača pristojnost Sodišča EU v tej zadevi, kakor je sicer že decembra lani navedlo hrvaško zunanje ministrstvo. Hrvaška v ugovoru pravi, da zavrača veljavnost arbitražne razsodbe in dejstvo, da je bila z njo določena meja med Slovenijo in Hrvaško, zavrača tudi stališče Slovenije, da zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe prihaja do kršitve prava EU. Slovenija mora odgovor na hrvaški ugovor pripraviti do 13. februarja.

Zdravstveni domovi tožijo državo

Zdravstveni domovi, skupaj jih je 41, tožijo državo za 3,4 milijona evrov, ker jim je z zvišanjem plač v javnem sektorju leta 2017 za toliko povečala stroške, ni pa priskrbela denarja za pokritje, saj sta ministrstvo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije cene zdravstvenih storitev dvignila šele v letu 2018. Na ZZZS pravijo, da lahko zaplete, ki se lahko ponovijo zaradi decembrskega dviga plač, prepreči sprememba sistema, tako kot ministrstvo za zdravje pa tudi menijo, da je tožba neutemeljena in nepotrebna. Minister za zdravje Samo Fakin je sicer pred dnevi zagotovil, da so sredstva za decembra dogovorjen dvig plač zagotovljena in jih bodo izvajalci zdravstvenih storitev dobili v prvih dveh mesecih letošnjega leta. Če bo treba, pa jih bodo dobili tudi za nazaj, je še dejal.

Na novo opredeliti posilstvo

V javnosti zadnje dni zelo odmeva sodba koprskega višjega sodišča, ki je moškega zaradi spolnega občevanja z družinsko prijateljico proti njeni volji spoznalo za krivega kaznivega dejanja prisiljenja, in ne posilstva. Zaradi tega je že prišlo do pozivov k spremembi opredelitve posilstva v kazenskem zakoniku po vzoru nekaterih drugih evropskih držav, ki posilstvo opredeljujejo vsak spolni odnos brez privolitve. Dogodek se je zgodil 11. oktobra 2015 v zgodnjih jutranjih urah, ko je moški v svojem stanovanju spolno napadel vinjeno družinsko prijateljico. Koprsko višje sodišče je presodilo, da moški ni zagrešil posilstva, ker je dejanje začel, ko je še spala, silo pa je uporabil šele, ko se je zbudila, in je s pomočjo prisile dejanje »zgolj dokončal«, navajajo mediji. »Kadar storilec uporabi silo šele po tistem, ko že pride do spolnega odnosa, oziroma zato, da spolni odnos dokonča, kot je to v obravnavani zadevi, potem kaznivo dejanje posilstva ni podano,« so odločili sodniki, ki so zato moškega obsodili za blažje kaznivo dejanje prisiljenja.

Pobegli zapornik spregovoril

Še vedno odmeva tudi pobeg dveh srbskih zapornikov iz koprskega zapora 29. decembra lani. Eden od njiju, Damjan Mitrović, je namreč srbskim medijem razkril, da je pobeg načrtoval skoraj tri mesece in da je žago, s katero sta prerezala rešetke, dobil prek ograje in jo skrival v tetrapaku za mleko. Pojasnil je, da je pobeg načrtoval, odkar je izvedel, da ga namerava Slovenija izročiti Srbiji. Tedaj se je lotil natančnega proučevanja gibanja in delovanja stražarjev. Pri pobegu prek zidu sta si zapornika pomagala tudi z eno od odsluženih žimnic, ki so že več tednov ležale ob smetnjakih pod oknom. S taksijem se je nato peljal v Trst, od koder je poklical upravnika koprskega zapora in mu pojasnil, kako sta pobegnila iz zapora, da ne bi mislil, da je kriv kdo od varnostnikov. Oglasili so se tudi pravosodni policisti iz koprskega zapora, ki so kritični predvsem do direktorja zapora Dušana Valentinčiča, ki med drugim ni dovolil podrobnega pregleda sobe pobeglih pripornikov, kar je pred časom predlagal eden od paznikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 78 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

četrtek

15/29

petek

16/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

IZLETI / Šenčur, 22. junij 2019

Pot Slakove in Pavčkove mladosti

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.