Obramba Glorie Kleindienst zatrjuje, da se je obdolžena na prizorišču nasilne smrti jeseniškega brezdomca Matevža Potočnika Muzge znašla po naključju. / Foto: Tina Dokl

Zanikala vpletenost v smrt jeseniškega brezdomca

Na kranjskem okrožnem sodišču se je s predobravnavnim narokom zoper Jeseničanko Glorio Kleindienst začel kazenski proces zaradi nasilne smrti jeseniškega brezdomca Matevža Potočnika Muzge. Za njegovo smrt naj bi bila sokriva še Gloriin mož Franc Kleindienst in njun znanec Alen Jović.

Kranj – Jeseničanka Gloria Kleindienst, ena od treh obtoženih za nasilno smrt 36-letnega brezdomca Matevža Potočnika Muzge septembra lani na Jesenicah, v petek na predobravnavnem naroku na kranjskem okrožnem sodišču ni priznala krivde za očitano kaznivo dejanje povzročitve posebno hudih telesnih poškodb, ki so imele za posledico smrt Muzge. Dejanje naj bi storila v sostorilstvu z možem Francem Kleindienstom in znancem Alenom Jovićem, za katera bodo predobravnavni narok opravili 14. januarja.

Mrtvega brezdomca našli naslednje jutro

Jeseničane, stare od 34 do 48 let, so obtožili, da naj bi 8. septembra lani v jeseniškem zavetišču za brezdomce brutalno pretepli Matevža Potočnika Muzgo, ki je pri tem prejel tako hude poškodbe, da je zaradi njih umrl. Kranjsko tožilstvo je po naših informacijah sprva razmišljalo, da bi zakonca Kleindienst in Jovića obtožilo storitve uboja v sostorilstvu, a se je na koncu odločilo za blažjo obliko kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe s posledico smrti, za kar je zagrožena kazen od treh do petnajst let zapora. Okrajna državna tožilka Lea Martinjak je sicer na petkovem obravnavnem naroku Glorii Kleindienst za takojšnje priznanje krivde ponudila sedemletno zaporno kazen, česar pa obtožena ni sprejela.

Muzgo so mrtvega našli v bivalniku jeseniškega zavetišča za brezdomce naslednje jutro po obravnavanem dogodku. Gorenjski kriminalisti so trojico osumljenih, ki naj bi bili dobri znanci pokojnega, prijeli še isti dan. Kriminalistična preiskava je pokazala, da naj bi 8. septembra lani zvečer v prostorih bivalnega zabojnika med četverico prišlo do hudega spora, ki je kmalu prerasel v pretep, v katerem je bil pokojni zelo hudo poškodovan, usodne pa naj bi bile poškodbe glave, zadane z brcami in udarci. Zavarovane sledi na kraju so tudi pokazale, da naj bi bili v pretepu aktivni vsi trije osumljenci, je lansko jesen razložil šef gorenjskih kriminalistov Primož Donoša. Ob tem je dodal, da so bili tako osumljenci kot žrtev v preteklosti že v policijskih postopkih, tudi zaradi dejanj z elementi nasilja, nikoli pa ne tako hudih. Motiv za napad so bila po ugotovitvah kriminalistov pretekla dejanja med udeleženimi in posledično maščevanje.

Obtoženo k pokojnemu pripeljala policista

Obramba Glorie Kleindienst, vodi jo odvetnica Barbara Nastran, je sicer ugovarjala vloženi obtožbi, v kateri po njenem mnenju vloge obtoženih pri očitanem kaznivem dejanju niso konkretizirane, pri obtoženi Kleindienstovi pa naj tudi ne bi bil podan subjektivni element. »Obramba poudarja, da oškodovanka nikoli ni imela ne motiva ne naklepa storiti očitano kaznivo dejanje. Zgolj njena prisotnost na kraju dogodka ne more predstavljati danih očitkov,« je poudarila Nastranova. »Glede na okoliščine takratnega dogajanja, ki izhajajo tudi iz zagovorov vseh treh obdolžencev, še zlasti o namenu in načinu njihovega prihoda k oškodovancu oz. v njegovo bivališče, je očitno, da v nobenem primeru ni šlo za njihovo skupno ravnanje, ki bi ga bilo mogoče opredeliti kot enotno ravnanje sostorilcev. Pri oškodovancu se je po vnaprejšnjem dogovoru zadrževal le obtoženi Lović, obdolžena Gloria Kleindienst pa je k oškodovancu prišla izključno zaradi dogovora z Lovičem, in to zaradi težav z možem Francem Kleindienstom,« je nadaljevala odvetnica in ob tem opozorila, da so Kleindienstovo v zavetišče za brezdomce pravzaprav pripeljali jeseniški policisti, pri katerih se je obtožena pred tem oglasila zaradi težav s svojim možem. Iz tega razloga je Nastranova tudi predlagala sodišču, da na glavni obravnavi zasliši policista, da pojasnita, zakaj sta obtoženo pripeljala do Muzgovega bivališča.

O odpravi pripora izvenobravnavni senat

Tožilka Martinjakova je zaslišanju jeseniških policistov ugovarjala, ker da se obtoženi ne očita, da je imela naklep storiti očitano kaznivo dejanje že pred prihodom na kraj dogodka. Nasprotovala je tudi predlogu zagovornice po odpravi pripora za Glorio Kleindienst, ker je pri obtoženi še vedno podana ponovitvena nevarnost, kakor sta ugotovila tudi Okrožno sodišče v Kranju in Višje sodišče v Ljubljani. O odpravi pripora bo, je napovedala sodnica Andrijana Ahačič, odločal izvenobravnavni senat kranjskega sodišča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/3

petek

-5/2

sobota

-5/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

GLASBA / Poljane, 18. januar 2019

Koncert učencev glasbene šole

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

OBVESTILA / Radovljica, 19. januar 2019

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 19. januar 2019

Skupaj se mamo fletno

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 19. januar 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.