Po 1. aprilu bodo morali lastniki odjavljenih vozil, ki v enem letu niso poskrbeli za njihovo razgradnjo ali ponovno registracijo, plačati posebno dajatev. / Foto: Gorazd Kavčič

Davek na odjavljena vozila

Država bo s 1. aprilom začela pobirati davek na odjavljena vozila. Plačevali ga bodo tisti, ki v letu dni po odjavi vozila iz prometa ne bodo poskrbeli za njegovo ponovno registracijo ali legalno razgradnjo.

Kranj – Lastniki neregistriranih vozil imajo po novem od odjave vozila iz prometa leto dni časa, da svoje vozilo ponovno registrirajo ali pa poskrbijo za njegovo razgradnjo pri pooblaščenem izvajalcu, sicer bodo morali plačati dajatev za odjavljeno vozilo, ki znaša najmanj 25 evrov letno. Glede na to, da novi zakon o dajatvah za motorna vozila velja že od 1. aprila lani, bo država začela omenjeno dajatev zaračunavati z letošnjim aprilom.

Ob sprejemanju novega zakona o dajatvah za motorna vozila so na infrastrukturnem ministrstvu razložili, da se v Sloveniji letno iz prometa izloči okrog 80 tisoč vozil. Od tega se v državi vsako leto izrabi najmanj 30 tisoč vozil, vendar pa na uradnih avtoodpadih po državi konča le okoli šest tisoč vozil, preostala pa končajo v nezakoniti razgradnji, naravi, na zasebnih zemljiščih, javnih parkiriščih, v tujini … Cilj uvedbe nove dajatve je torej preprečiti divja odlagališča odsluženih avtomobilov in s tem dodatno onesnaževanje okolja. Razgradnja starega vozila je sicer za lastnika brezplačna.

Po določilih zakona o dajatvah za motorna vozila bo po novem vsak lastnik, ki v enem letu od odjave vozila ne poskrbi za prenos lastništva, na svoje vozilo plačal davek. Ta bo znašal 25 odstotkov letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu, vendar najmanj 25 evrov. Za vozila, ki imajo vgrajen samo električni pogonski motor, se plača dajatev za odjavljeno vozilo po kategorijah, in sicer za vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg voznikovega sedeža M1 in vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone N1 25 evrov, za trikolesna vozila L2e pa 20 evrov.

Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da bo obveznost plačila dajatve prvič nastala po preteku enega leta od odjave vozila, in nato vsako leto na datum odjave. Dajatev za odjavljeno vozilo bodo morali lastniki plačevati deset let od zadnje odjave vozila. V primeru, da bodo lastniki vozilo v tem času znova registrirali, pa bo rok začel znova teči ob naslednji odjavi vozila.

Dajatev bodo morali plačati lastniki vozil, ki so od 1. aprila letos odjavili vozilo in bodo lastniki takega odjavljenega vozila več kot eno leto. Če bo lastnik odjavljenega vozila v tem času prenesel lastništvo na drugo osebo, bo novi lastnik postal zavezanec za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo v istih rokih kot prejšnji.

Dajatve za odjavljeno vozilo pa ne bodo plačevali lastniki vozil s statusom starodobnega vozila, prav tako ne tisti lastniki odjavljenih vozil, ki bodo vozilo predali v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja ali ga znova registrirali. Plačali je tudi ne bodo lastniki, ki bodo upravni enoti ali nosilcu javnega pooblastila predložili potrdilo o uničenju vozila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja, policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo odjavljeno vozilo ukradeno, dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi, ali izvozno carinsko deklaracijo s potrditvijo izstopa vozila iz carinskega območja unije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...