Po 1. aprilu bodo morali lastniki odjavljenih vozil, ki v enem letu niso poskrbeli za njihovo razgradnjo ali ponovno registracijo, plačati posebno dajatev. / Foto: Gorazd Kavčič

Davek na odjavljena vozila

Država bo s 1. aprilom začela pobirati davek na odjavljena vozila. Plačevali ga bodo tisti, ki v letu dni po odjavi vozila iz prometa ne bodo poskrbeli za njegovo ponovno registracijo ali legalno razgradnjo.

Kranj – Lastniki neregistriranih vozil imajo po novem od odjave vozila iz prometa leto dni časa, da svoje vozilo ponovno registrirajo ali pa poskrbijo za njegovo razgradnjo pri pooblaščenem izvajalcu, sicer bodo morali plačati dajatev za odjavljeno vozilo, ki znaša najmanj 25 evrov letno. Glede na to, da novi zakon o dajatvah za motorna vozila velja že od 1. aprila lani, bo država začela omenjeno dajatev zaračunavati z letošnjim aprilom.

Ob sprejemanju novega zakona o dajatvah za motorna vozila so na infrastrukturnem ministrstvu razložili, da se v Sloveniji letno iz prometa izloči okrog 80 tisoč vozil. Od tega se v državi vsako leto izrabi najmanj 30 tisoč vozil, vendar pa na uradnih avtoodpadih po državi konča le okoli šest tisoč vozil, preostala pa končajo v nezakoniti razgradnji, naravi, na zasebnih zemljiščih, javnih parkiriščih, v tujini … Cilj uvedbe nove dajatve je torej preprečiti divja odlagališča odsluženih avtomobilov in s tem dodatno onesnaževanje okolja. Razgradnja starega vozila je sicer za lastnika brezplačna.

Po določilih zakona o dajatvah za motorna vozila bo po novem vsak lastnik, ki v enem letu od odjave vozila ne poskrbi za prenos lastništva, na svoje vozilo plačal davek. Ta bo znašal 25 odstotkov letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu, vendar najmanj 25 evrov. Za vozila, ki imajo vgrajen samo električni pogonski motor, se plača dajatev za odjavljeno vozilo po kategorijah, in sicer za vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg voznikovega sedeža M1 in vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone N1 25 evrov, za trikolesna vozila L2e pa 20 evrov.

Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da bo obveznost plačila dajatve prvič nastala po preteku enega leta od odjave vozila, in nato vsako leto na datum odjave. Dajatev za odjavljeno vozilo bodo morali lastniki plačevati deset let od zadnje odjave vozila. V primeru, da bodo lastniki vozilo v tem času znova registrirali, pa bo rok začel znova teči ob naslednji odjavi vozila.

Dajatev bodo morali plačati lastniki vozil, ki so od 1. aprila letos odjavili vozilo in bodo lastniki takega odjavljenega vozila več kot eno leto. Če bo lastnik odjavljenega vozila v tem času prenesel lastništvo na drugo osebo, bo novi lastnik postal zavezanec za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo v istih rokih kot prejšnji.

Dajatve za odjavljeno vozilo pa ne bodo plačevali lastniki vozil s statusom starodobnega vozila, prav tako ne tisti lastniki odjavljenih vozil, ki bodo vozilo predali v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja ali ga znova registrirali. Plačali je tudi ne bodo lastniki, ki bodo upravni enoti ali nosilcu javnega pooblastila predložili potrdilo o uničenju vozila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja, policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo odjavljeno vozilo ukradeno, dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi, ali izvozno carinsko deklaracijo s potrditvijo izstopa vozila iz carinskega območja unije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/1

torek

-1/-2

sreda

-2/2

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Naklo, 22. januar 2019

Najlepše doma

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 22. januar 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 22. januar 2019

Zakaj je narava tako kruta

IZLETI / Preddvor, 22. januar 2019

V Tamar

 

 
 

 

 
 
 

Več kot le ena duša je v njej / 07:35, 22. januar

Nauk te zgodbe:
za uspeh v biznisu je dobro, če vidiš mamo kako spolno občuje s tvojim fantom in obratno.

Gora ni nora / 07:02, 22. januar

Primoz,jaz, da nisem ljubitelj gora? Ta je pa dobra.Resnična zgodba.Avgusta lani sem se vračal s Triglava. V dolini Vrata naletim na skupino...

Gora ni nora / 21:44, 21. januar

Smeti je tudi v dolinah ogromno..

Gora ni nora / 21:43, 21. januar

Wojciechowski, pač nisi ljubitelj gora, ni problema...

Gora ni nora / 18:36, 21. januar

Druga plat o "ljubiteljih" gora:

Mount Everest je najvišje ležeče smetišče.

https://www.youtube.com/watch?v=6jCmYUQ1Q88

Sedem let za smrt brezdomca / 20:56, 20. januar

Jagru, ki je ubil zaščiteno sovo uharico pa grozi tri leta aresta... Adijo pamet !

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.