Po 1. aprilu bodo morali lastniki odjavljenih vozil, ki v enem letu niso poskrbeli za njihovo razgradnjo ali ponovno registracijo, plačati posebno dajatev. / Foto: Gorazd Kavčič

Davek na odjavljena vozila

Država bo s 1. aprilom začela pobirati davek na odjavljena vozila. Plačevali ga bodo tisti, ki v letu dni po odjavi vozila iz prometa ne bodo poskrbeli za njegovo ponovno registracijo ali legalno razgradnjo.

Kranj – Lastniki neregistriranih vozil imajo po novem od odjave vozila iz prometa leto dni časa, da svoje vozilo ponovno registrirajo ali pa poskrbijo za njegovo razgradnjo pri pooblaščenem izvajalcu, sicer bodo morali plačati dajatev za odjavljeno vozilo, ki znaša najmanj 25 evrov letno. Glede na to, da novi zakon o dajatvah za motorna vozila velja že od 1. aprila lani, bo država začela omenjeno dajatev zaračunavati z letošnjim aprilom.

Ob sprejemanju novega zakona o dajatvah za motorna vozila so na infrastrukturnem ministrstvu razložili, da se v Sloveniji letno iz prometa izloči okrog 80 tisoč vozil. Od tega se v državi vsako leto izrabi najmanj 30 tisoč vozil, vendar pa na uradnih avtoodpadih po državi konča le okoli šest tisoč vozil, preostala pa končajo v nezakoniti razgradnji, naravi, na zasebnih zemljiščih, javnih parkiriščih, v tujini … Cilj uvedbe nove dajatve je torej preprečiti divja odlagališča odsluženih avtomobilov in s tem dodatno onesnaževanje okolja. Razgradnja starega vozila je sicer za lastnika brezplačna.

Po določilih zakona o dajatvah za motorna vozila bo po novem vsak lastnik, ki v enem letu od odjave vozila ne poskrbi za prenos lastništva, na svoje vozilo plačal davek. Ta bo znašal 25 odstotkov letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu, vendar najmanj 25 evrov. Za vozila, ki imajo vgrajen samo električni pogonski motor, se plača dajatev za odjavljeno vozilo po kategorijah, in sicer za vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg voznikovega sedeža M1 in vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone N1 25 evrov, za trikolesna vozila L2e pa 20 evrov.

Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da bo obveznost plačila dajatve prvič nastala po preteku enega leta od odjave vozila, in nato vsako leto na datum odjave. Dajatev za odjavljeno vozilo bodo morali lastniki plačevati deset let od zadnje odjave vozila. V primeru, da bodo lastniki vozilo v tem času znova registrirali, pa bo rok začel znova teči ob naslednji odjavi vozila.

Dajatev bodo morali plačati lastniki vozil, ki so od 1. aprila letos odjavili vozilo in bodo lastniki takega odjavljenega vozila več kot eno leto. Če bo lastnik odjavljenega vozila v tem času prenesel lastništvo na drugo osebo, bo novi lastnik postal zavezanec za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo v istih rokih kot prejšnji.

Dajatve za odjavljeno vozilo pa ne bodo plačevali lastniki vozil s statusom starodobnega vozila, prav tako ne tisti lastniki odjavljenih vozil, ki bodo vozilo predali v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja ali ga znova registrirali. Plačali je tudi ne bodo lastniki, ki bodo upravni enoti ali nosilcu javnega pooblastila predložili potrdilo o uničenju vozila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja, policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo odjavljeno vozilo ukradeno, dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi, ali izvozno carinsko deklaracijo s potrditvijo izstopa vozila iz carinskega območja unije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 49 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-1/21

nedelja

3/13

ponedeljek

1/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Bled, 24. marec 2019

Izlet v Maribor in ogled operne predstave

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

GLEDALIŠČE / Lom, 24. marec 2019

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Adergas, Poženik, 24. marec 2019

Za materinski dan

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

 

 
 

 

 
 
 

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:32, 24. marec

Fraport se koplje v plusu, Adria, ki mu prinese največ, pa v minusu!

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?