Na fasadi, ki je obrnjena proti cesti, so našli dve baročni freski, ki so ju do konca obnove hiše zaščitili, nato pa ju bodo restavrirali. / Foto: Gorazd Kavčič

Odkrili dragoceni freski

Ko so se lastniki hiše na vstopu v staro mestno jedro Radovljice odločili, da se lotijo obnove, so ob pripravi kulturnovarstvenih pogojev obnove strokovnjaki pod površjem našli starejše baročne omete z bogato poslikavo.

Radovljica – Lastniki hiše ob vstopu v staro mestno jedro Radovljice so se odločili, da bodo obnovili fasado. Ker je staro mestno jedro Radovljice razglašeno za kulturni spomenik in ima tak status tudi hiša na vstopu v mesto, v kateri je v zadnjih letih trgovina z ekološko prehrano, je moralo osem solastnikov – med njimi je tudi Občina Radovljica – pred začetkom obnove pridobiti kulturnovarstvene pogoje od Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območne enote Kranj. Ta je izvedel tudi sondiranje, ob čemer je naletel na starejše baročne omete z bogato poslikavo in šivanimi slikovitimi zelenimi robovi z rdečo obrobo, fasadi s pogledom na cesto pa na dve baročni freski.

Ko so strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine freske odprli, so ugotovili, da ena upodablja svetega Florjana, druga pa Žalostno Mater božjo oziroma Sočutno. »Freski sta v srednjem delu poškodovani, ker ju je presekal delilni venec mlajše fasade, vendar sta oba svetniška lika, tako Marija z mrtvim Jezusom v naročju kot sveti Florjan, skoraj nepoškodovani,« je povedala dr. Nika Leben, umetnostna zgodovinarka in konservatorka iz kranjske območne enote zavoda. »Slikovit je zlasti lik svetega Florjana, ki je upodobljen v viteški opremi s čelado, na kateri čepi lev. V desnici drži prapor, v levici pa drži golido, s katero gasi gorečo cerkev.« Kot pravi, gre za sedaj sicer še neznanega, a že na prvi pogled kakovostnega avtorja.

Jedro hiše, na kateri so našli freski, je po besedah Lebnove baročno. Po predvidevanjih strokovnjakov verjetno sega v sredino 18. stoletja, prvič pa je bilo dokumentirano v grafiki v zbirki načrtov Tok reke Save iz leta okoli 1807, ki jih hrani Arhiv Slovenije. Hiša je bila dozidana tako v dolžino kot v višino med leti 1826 in 1868, navaja Lebnova. Pričakuje, da bo freski mogoče predstaviti v celoti, ker sta dobro ohranjeni. Upa tudi, da ju ob restavriranju ne bo treba sneti s hiše.

Radovljica je sicer bogata s poslikanimi pročelji hiš, samo v starem mestnem jedru in ožji okolici so jih našteli kar trinajst. Ker je kar deset poslikav, med njimi tudi poslikave na Šivčevi hiši, ki je spomenik državnega pomena, potrebnih obnove, je Lebnova že pripravila konservatorski program za restavriranje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

14/30

sobota

16/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam