Na fasadi, ki je obrnjena proti cesti, so našli dve baročni freski, ki so ju do konca obnove hiše zaščitili, nato pa ju bodo restavrirali. / Foto: Gorazd Kavčič

Odkrili dragoceni freski

Ko so se lastniki hiše na vstopu v staro mestno jedro Radovljice odločili, da se lotijo obnove, so ob pripravi kulturnovarstvenih pogojev obnove strokovnjaki pod površjem našli starejše baročne omete z bogato poslikavo.

Radovljica – Lastniki hiše ob vstopu v staro mestno jedro Radovljice so se odločili, da bodo obnovili fasado. Ker je staro mestno jedro Radovljice razglašeno za kulturni spomenik in ima tak status tudi hiša na vstopu v mesto, v kateri je v zadnjih letih trgovina z ekološko prehrano, je moralo osem solastnikov – med njimi je tudi Občina Radovljica – pred začetkom obnove pridobiti kulturnovarstvene pogoje od Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območne enote Kranj. Ta je izvedel tudi sondiranje, ob čemer je naletel na starejše baročne omete z bogato poslikavo in šivanimi slikovitimi zelenimi robovi z rdečo obrobo, fasadi s pogledom na cesto pa na dve baročni freski.

Ko so strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine freske odprli, so ugotovili, da ena upodablja svetega Florjana, druga pa Žalostno Mater božjo oziroma Sočutno. »Freski sta v srednjem delu poškodovani, ker ju je presekal delilni venec mlajše fasade, vendar sta oba svetniška lika, tako Marija z mrtvim Jezusom v naročju kot sveti Florjan, skoraj nepoškodovani,« je povedala dr. Nika Leben, umetnostna zgodovinarka in konservatorka iz kranjske območne enote zavoda. »Slikovit je zlasti lik svetega Florjana, ki je upodobljen v viteški opremi s čelado, na kateri čepi lev. V desnici drži prapor, v levici pa drži golido, s katero gasi gorečo cerkev.« Kot pravi, gre za sedaj sicer še neznanega, a že na prvi pogled kakovostnega avtorja.

Jedro hiše, na kateri so našli freski, je po besedah Lebnove baročno. Po predvidevanjih strokovnjakov verjetno sega v sredino 18. stoletja, prvič pa je bilo dokumentirano v grafiki v zbirki načrtov Tok reke Save iz leta okoli 1807, ki jih hrani Arhiv Slovenije. Hiša je bila dozidana tako v dolžino kot v višino med leti 1826 in 1868, navaja Lebnova. Pričakuje, da bo freski mogoče predstaviti v celoti, ker sta dobro ohranjeni. Upa tudi, da ju ob restavriranju ne bo treba sneti s hiše.

Radovljica je sicer bogata s poslikanimi pročelji hiš, samo v starem mestnem jedru in ožji okolici so jih našteli kar trinajst. Ker je kar deset poslikav, med njimi tudi poslikave na Šivčevi hiši, ki je spomenik državnega pomena, potrebnih obnove, je Lebnova že pripravila konservatorski program za restavriranje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 79 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/32

ponedeljek

16/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...