Onesnažen zrak kot hud zdravstveni problem

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na povišano onesnaženost zraka med kurilno sezono. Onesnaženi zrak škodljivo vpliva na naše zdravje.

Kranj – Eden najbolj razširjenih problemov onesnaženosti okolja je zagotovo onesnažen zrak, ki je po poročanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razlog za nastanek številnih bolezni, obenem pa skrajšuje življenjsko dobo ljudi. V času kurilne sezone je zrak še posebno onesnažen, pri čemer so najbolj problematični delci PM – mešanica trdnih in tekočih snovi, razpršenih v zraku. Glavna sestavina delcev je ogljik, na katerega so vezane različne škodljive snovi, kot so denimo strupene kovine, organske spojine in podobno. Delci so različno veliki, večkrat nevidni prostemu očesu – in prav od njihove velikosti je odvisno, ali bodo prodrli v naša dihala in nato naprej v kri. Dlje kot prodrejo v naše telo, večjo škodo lahko povzročijo. Najpogosteje povzročajo vnetja. Z vdihavanjem pridejo v pljuča in povzročajo draženje, poškodbe tkiva in vnetje. Najmanjši delci iz pljuč vstopajo v kri, s krvjo pa tudi v srce, jetra, ledvice in celo v možgane. Povzročajo tudi vnetja dihalnih poti in pospešujejo nastanek astme, pri dolgotrajnem delovanju pa lahko vodijo do sprememb v krvi in ožilju, kar poveča možnost za nastanek krvnih strdkov in infarkta. Delci so tudi rakotvorni, saj je njihov nastanek posledica gorenja fosilnih goriv (nafta, premog, les, naftni derivati), ki sodijo v prvo skupino rakotvornih snovi in dokazano povzročajo raka. V zadnjem času odkrivajo tudi povezavo med delci in nekaterimi nevrološkimi boleznimi, celo sladkorno boleznijo. Škodljivo vplivajo na celotno telo, najbolj pa ogrožajo bolnike s srčno-žilnimi in pljučnimi boleznimi, starejše ljudi, majhne otroke, sladkorne bolnike ter zdrave odrasle, ki so intenzivno fizično aktivni na prostem zaradi poklica in športa.

Kaj lahko storimo v času povišanja ravni delcev PM v zraku? NIJZ svetuje zmanjšano fizično aktivnost na prostem, še posebej pri osebah, ki že imajo težave z dihali, srcem in ožiljem. Skupaj z Agencijo Republike Slovenije za okolje sta pripravila stopenjske napovedi onesnaženosti zraka, pri čemer so za vsako stopnjo onesnaženosti zapisana navodila za ravnanje in zdravstveni ukrepi.

V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da smo za boljši zrak odgovorni vsi – država pa tudi njeni prebivalci, ki z odgovornim ravnanjem lahko veliko prispevajo k zmanjšanju onesnaženosti zraka. Med takšna ravnanja sodijo uporaba javnega prometa, dobra izolacija stavb, ogrevanje s centralnim daljinskim sistemom, na plin in s pomočjo toplotne črpalke ter vzdrževanje kurilnih naprav. Če uporabljamo les, priporočajo uporabo kakovostnih, čistih in pravilno posušenih drv ali druge oblike lesne mase. Kurjenje onesnaženega, lakiranega in barvnega odpadnega lesa, plastike, tekstila in smeti je zelo škodljivo, saj se s tem sproščajo v zrak tudi strupene snovi.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/17

petek

-1/20

sobota

1/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 22. marec 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Visoko, 22. marec 2019

Mamina ljubezen

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Cerklje, 23. marec 2019

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Ni svobode brez varnosti / 17:22, 21. marec

Večna slava herojem !!

Heta terja pol milijona evrov / 10:32, 21. marec

"Nikakor se ne želi okoriščati na račun pacientov......"
______________

Bumbarji lažnivi!!!

Heta terja pol milijona evrov / 22:10, 20. marec

Only in Slowenia !!

Od stenske slike do predpražnika / 12:09, 20. marec

g. Pintar, te laži ponavljate v nedogled..
Sicer pa to samo kaže na to kakšen frajer je bil Tito ! :)

Blagoslovili Tomosove mopede / 12:07, 20. marec

Tovarna Tomos v Kopru pa je propadla, a je bila blagoslovljena?

Od stenske slike do predpražnika / 10:41, 20. marec

+Oktobra 1940 v Zagrebu je Kardelj napovedal, 'da bodo šli komunisti v oborožen upor samo, če bodo imeli možnost za revolucijo in če bo to v...

Od stenske slike do predpražnika / 09:20, 20. marec

Slike človeka, ki je razumel balkanskega človeka. Razumel, da samo palica drži balkanca v mejah civilizacijskih norm. Vendar do te palice je...