Pred kratkim so v zavetišču za brezdomce na Sejmišču 4 ob desetletnici pripravili priložnostno slovesnost. / Foto: Tina Dokl

Brezdomci imajo eno najlepših zavetišč

V desetih letih je zavetišče za brezdomce, ki je v Kranju na Sejmišču 4, ponudilo streho nad glavo okoli sto petdesetim brezdomcem, v hiši pa pomoč in toplo besedo najdejo tudi odvisniki.

Pomoč s hrano zadnjih pet let na pobudo Lions kluba Brnik in Župnijske karitas Kranj Šmartin zagotavljajo tudi s programom Viški hrane, saj na Vodopivčevi ulici razdeljujejo donirano hrano iz trgovskih centrov za okoli petdeset družin oziroma okoli sto trideset posameznikov.

Kranj – Pred kratkim so na Sejmišču 4 v Kranju zabeležili desetletnico delovanja Zavetišča za brezdomce Kranj. Hkrati je decembra minilo tudi deset let od selitve programov razdelilnice hrane, Centra za pomoč, terapijo, socialno rehabilitacijo in reintegracijo zasvojenih ter stanovanjske skupine Katapult v prostore na Sejmišču.

»Pred desetimi leti je padla odločitev, da hiši, ki je bila potrebna obnove, damo nov program. V Kranju in na Gorenjskem takrat ni bilo zavetišča za brezdomce, zato smo se odločili, da del tega objekta namenimo brezdomcem, del pa Centru za odvisnost. Oba programa sedaj tukaj uspešno delujeta in mislim, da imamo enega najlepših zavetišč za brezdomce, prav tako pa tudi zelo dobro vodstvo, ki skrbi za dom. Prepričana sem, da bo tako tudi naprej,« je ob priložnostni slovesnosti, ko so upihnili deset svečk na torti, povedala vodja Urada za družbene dejavnosti Nada Bogataj Kržan. Zbrane na priložnostni prireditvi je pozdravila tudi v. d. direktorice Centra za socialno delo Gorenjske Urška Repar Justin in povedala, da je ponosna, da so se pogumno lotili različnih programov, ki jih izvajajo na Sejmišču 4, tudi za prihodnost je idej za programe še zadosti.

V desetih letih okoli sto petdeset uporabnikov

Začetkov delovanja zavetišča se je spomnil tudi pomočnik direktorice Marjan Podbevšek. »Mineva deset let, odkar smo se z Mestno občino Kranj dogovorili glede zavetišča, nato pa smo tudi na državnem razpisu uspeli dobiti sredstva za delovanje zavetišča. Najprej smo v naše zavetišče nastanili prve štiri uporabnike, trenutno jih je med dvajset in 22. Kapaciteta zavetišča je 24 ležišč, največ uporabnikov pa je bilo na vrhuncu krize, in sicer kar 31. Takrat smo uporabili vsa pomožna ležišča in tudi dnevno sobo. V vseh desetih letih se je zvrstilo okoli sto petdeset uporabnikov. Nekateri so bili tukaj nekaj dni, drugi pa več let,« je povedal Podbevšek ter poudaril, da so težave uporabnikov navadno kompleksne. Tako se težko spet postavijo na noge in si uredijo streho nad glavo. »Mislim, da finančne težave niso osnovni problem naših uporabnikov. Težave so navadno tudi glede sorodnikov in prijateljev, tem se pridružijo še težave z legalnimi in ilegalnimi drogami, psihične težave, starostne težave ...« našteva Marjan Podbevšek in pravi, da jim pri vsem tem pomagajo v zavetišču, ki ga vodi Romina Purič.

V hiši na Sejmišču 4 namreč že deset let izvajajo različne programe za odvisnike, poleg tega pa je v zgornjih prostorih tudi tako imenovana stanovanjska skupina. Prav tako je del stavbe razdelilnica hrane, ki jo v celoti financira Mestna občina Kranj, dnevno pa razdelijo okoli devetdeset toplih obrokov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 0 km/h

-1/21

nedelja

6/14

ponedeljek

2/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Bled, 24. marec 2019

Izlet v Maribor in ogled operne predstave

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

GLEDALIŠČE / Lom, 24. marec 2019

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Adergas, Poženik, 24. marec 2019

Za materinski dan

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

 

 
 

 

 
 
 

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...