Pred kratkim so v zavetišču za brezdomce na Sejmišču 4 ob desetletnici pripravili priložnostno slovesnost. / Foto: Tina Dokl

Brezdomci imajo eno najlepših zavetišč

V desetih letih je zavetišče za brezdomce, ki je v Kranju na Sejmišču 4, ponudilo streho nad glavo okoli sto petdesetim brezdomcem, v hiši pa pomoč in toplo besedo najdejo tudi odvisniki.

Pomoč s hrano zadnjih pet let na pobudo Lions kluba Brnik in Župnijske karitas Kranj Šmartin zagotavljajo tudi s programom Viški hrane, saj na Vodopivčevi ulici razdeljujejo donirano hrano iz trgovskih centrov za okoli petdeset družin oziroma okoli sto trideset posameznikov.

Kranj – Pred kratkim so na Sejmišču 4 v Kranju zabeležili desetletnico delovanja Zavetišča za brezdomce Kranj. Hkrati je decembra minilo tudi deset let od selitve programov razdelilnice hrane, Centra za pomoč, terapijo, socialno rehabilitacijo in reintegracijo zasvojenih ter stanovanjske skupine Katapult v prostore na Sejmišču.

»Pred desetimi leti je padla odločitev, da hiši, ki je bila potrebna obnove, damo nov program. V Kranju in na Gorenjskem takrat ni bilo zavetišča za brezdomce, zato smo se odločili, da del tega objekta namenimo brezdomcem, del pa Centru za odvisnost. Oba programa sedaj tukaj uspešno delujeta in mislim, da imamo enega najlepših zavetišč za brezdomce, prav tako pa tudi zelo dobro vodstvo, ki skrbi za dom. Prepričana sem, da bo tako tudi naprej,« je ob priložnostni slovesnosti, ko so upihnili deset svečk na torti, povedala vodja Urada za družbene dejavnosti Nada Bogataj Kržan. Zbrane na priložnostni prireditvi je pozdravila tudi v. d. direktorice Centra za socialno delo Gorenjske Urška Repar Justin in povedala, da je ponosna, da so se pogumno lotili različnih programov, ki jih izvajajo na Sejmišču 4, tudi za prihodnost je idej za programe še zadosti.

V desetih letih okoli sto petdeset uporabnikov

Začetkov delovanja zavetišča se je spomnil tudi pomočnik direktorice Marjan Podbevšek. »Mineva deset let, odkar smo se z Mestno občino Kranj dogovorili glede zavetišča, nato pa smo tudi na državnem razpisu uspeli dobiti sredstva za delovanje zavetišča. Najprej smo v naše zavetišče nastanili prve štiri uporabnike, trenutno jih je med dvajset in 22. Kapaciteta zavetišča je 24 ležišč, največ uporabnikov pa je bilo na vrhuncu krize, in sicer kar 31. Takrat smo uporabili vsa pomožna ležišča in tudi dnevno sobo. V vseh desetih letih se je zvrstilo okoli sto petdeset uporabnikov. Nekateri so bili tukaj nekaj dni, drugi pa več let,« je povedal Podbevšek ter poudaril, da so težave uporabnikov navadno kompleksne. Tako se težko spet postavijo na noge in si uredijo streho nad glavo. »Mislim, da finančne težave niso osnovni problem naših uporabnikov. Težave so navadno tudi glede sorodnikov in prijateljev, tem se pridružijo še težave z legalnimi in ilegalnimi drogami, psihične težave, starostne težave ...« našteva Marjan Podbevšek in pravi, da jim pri vsem tem pomagajo v zavetišču, ki ga vodi Romina Purič.

V hiši na Sejmišču 4 namreč že deset let izvajajo različne programe za odvisnike, poleg tega pa je v zgornjih prostorih tudi tako imenovana stanovanjska skupina. Prav tako je del stavbe razdelilnica hrane, ki jo v celoti financira Mestna občina Kranj, dnevno pa razdelijo okoli devetdeset toplih obrokov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...