Dr. Valentin Inzko in dr. Marjan Šturm; slednji ne bo več kandidiral za predsednika Zveze slovenskih organizacij

Leto velikih pričakovanj

Poiskali smo mnenja treh najodgovornejših političnih predstavnikov Slovencev na Koroškem o preteklem 2018. letu – gledano s stališča Slovencev na Koroškem: dr. Marjana Šturma, predsednika Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, dr. Valentina Inzka, predsednika Narodnega sveta koroških Slovencev, in Bernarda Sadovnika, predsednika Skupnosti koroških Slovenk in Slovencev. Njihova skupna ocena je, da so se razmere v deželi umirile in da so ustvarjeni pogoji za dialog. Leta 2019 se lahko marsikaj obrne na bolje, zato je prihajajoče leto tudi leto velikih pričakovanj. Morda bo letos narejen korak k izdatnejšemu financiranju dejavnosti slovenskih organizacij s strani avstrijske države. Pomoč je že nekaj let nespremenjena. Predsednik Zveze slovenskih organizacij dr. Marjan Šturm poudarja, da so tudi zaradi prizadevanj za sožitje med različno govorečimi na zadnjih volitvah tako prepričljivo zmagali socialni demokrati. Sestava deželnega zbora je naklonjena Slovencem, žal pa v njem ni več zastopnika Zelenih. Javna podoba koroških Slovencev se je izboljšala, k čemur morajo s svojim ravnanjem prispevati tudi sami. Dialog, tudi s tistimi, ki so bili nekdaj sovražniki Slovencev, je nujen, če želimo stvari spremeniti, je povedal dr. Marjan Šturm. Ta je v pogovoru za slovenski spored ORF povedal, da na občnem zboru Zveze slovenskih organizacij v začetku leta ne bo več kandidiral za predsednika te organizacije. Predsednik Skupnosti koroških Slovenk in Slovencev Bernard Sadovnik, ki je tudi župan dvojezične občine Globasnica, obžaluje, da v letu 2018 ni bil rešen problem financiranja slovenskih medijev na Koroškem, še posebej tednika Novice. Ugotavlja, da je bilo vprašanje slovenske manjšine premalo prisotno v deželni in tudi v zvezni politiki. Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko je zmeren optimist. Ugotavlja, da lani v manjšinski politiki ni bilo večjih premikov. Še največ pozitivnih sprememb je bilo v kulturi in športu, poudarja znani koroški slovenski politik.

Koroški Slovenci načrtujejo januarja kar nekaj prireditev. Že drevi ob 20. uri se bo v veliki dvorani Casineuma oziroma igralnice v Vrbi/Veldnu ob Vrbskem jezeru začel 67. Slovenski ples, prireditev z najdaljšo tradicijo. Med glasbeniki, ki bodo skrbeli za ples in veselo razpoloženje, bo tudi ansambel Veseli Begunjčani iz Begunj. V ponedeljek, 14. januarja, ob 19. uri pa se bo v dvorani farovža v Šentjakobu v Rožu začel občni zbor Slovenske prosvetne zveze, ene najstarejših organizacij Slovencev na Koroškem. Na vabilo sta se podpisala predsednik Gustav Brumnik in vodja Janko Malle.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/1

torek

-1/-2

sreda

-2/2

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Naklo, 22. januar 2019

Najlepše doma

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 22. januar 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 22. januar 2019

Zakaj je narava tako kruta

IZLETI / Preddvor, 22. januar 2019

V Tamar

 

 
 

 

 
 
 

Več kot le ena duša je v njej / 07:35, 22. januar

Nauk te zgodbe:
za uspeh v biznisu je dobro, če vidiš mamo kako spolno občuje s tvojim fantom in obratno.

Gora ni nora / 07:02, 22. januar

Primoz,jaz, da nisem ljubitelj gora? Ta je pa dobra.Resnična zgodba.Avgusta lani sem se vračal s Triglava. V dolini Vrata naletim na skupino...

Gora ni nora / 21:44, 21. januar

Smeti je tudi v dolinah ogromno..

Gora ni nora / 21:43, 21. januar

Wojciechowski, pač nisi ljubitelj gora, ni problema...

Gora ni nora / 18:36, 21. januar

Druga plat o "ljubiteljih" gora:

Mount Everest je najvišje ležeče smetišče.

https://www.youtube.com/watch?v=6jCmYUQ1Q88

Sedem let za smrt brezdomca / 20:56, 20. januar

Jagru, ki je ubil zaščiteno sovo uharico pa grozi tri leta aresta... Adijo pamet !

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.