Andraž Šifrer, poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj / Foto: Simon Šubic

Zadnja noč mirnejša od leta

Kranjski poklicni gasilci so v preteklem letu izvedli sto intervencij več kot v letu 2017. Po številu so prednjačile tehnične intervencije, po zahtevnosti pa je izstopalo posredovanje ob eksploziji plina v stanovanjskih hiši na Mlaki. Letos bo gasilsko operativo okrepilo šest novih sodelavcev.

Kranj – Kranjskim poklicnim gasilcem je silvestrska noč, v kateri so sicer držali požarno stražo na javnem silvestrovanju v Kranju, minila razmeroma mirno, saj so v novo leto vstopili le z dvema manjšima intervencijama. Okoli pol enih zjutraj so v Kranju odpirali vrata dvigala, v katerem je ostalo ujetih pet oseb, slabe pol ure kasneje pa so v Struževem pogasili požar na treh zabojnikih za smeti. Napornejše je bilo zanje leto 2018, v katerem so našteli 882 intervencij, 102 več kot predlani. Število intervencij sicer zadnja leta počasi, a vztrajno narašča, saj so jih na primer pred desetimi leti imeli 660. V zadnjem desetletju so sicer v letih 2014 in 2016 presegli tudi magično mejo tisoč intervencij na leto.

Glavnino intervencij, približno tri četrtine, so kranjski gasilci lani izvedli na območju mestne občine Kranj, ostale v občinah Naklo, Šenčur, Preddvor in Jezersko, kjer posredujejo ob prometnih nesrečah in požarih, v Škofji Loki ob požarih z avtolestvijo, v prometnih nesrečah pa posredujejo tudi v Radovljici, Tržiču in Cerkljah. »Tehnično je bila zagotovo najzahtevnejša intervencija zaradi eksplozije plina v stanovanjski hiši na Mlaki, ki je bila za nas tudi fizično in psihično največji zalogaj, saj smo morali reševati tudi osebo, ujeto v porušeni hiši. Med večje intervencije lahko uvrstimo še požar v livarni sredi Kranja v novembru, požar stanovanjske hiše v Kokri v septembru in požar stanovanjskega bloka v Kranju v juniju,« se spominja Andraž Šifrer, poveljnik operative v Gasilsko reševalni službi Kranj.

Gasilci postajajo deklice za vse

»Od lanskih 882 intervencij so več kot polovico predstavljale tehnične intervencije, kot so odpiranja stanovanj in dvigal, črpanje vode iz prostorov ter odstranjevanje osjih in sršenjih gnezd, ki jih je bilo v preteklem letu precej več kot običajno. Okoli dvajset odstotkov je bilo prometnih nesreč, skoraj toliko tudi požarov, sledile so nesreče z nevarnimi snovmi in požarni alarmi. Slednji se sicer kar pogosto sprožijo brez razloga, a se na vsakega odzovemo z vso resnostjo, saj se nikoli ne ve. Lani smo tako z zelo hitrim odzivom na požarni alarm ujeli požar v Domu upokojencev Kranj še na samem začetku in ga tako zatrli že v kali,« je razložil Šifrer in dodal, da se že iz statistike intervencij vidi, da mora gasilec danes znati še marsikaj drugega kot le pogasiti požar in iz zveriženega vozila rešiti ponesrečenca. »Opažamo, zlasti ob iztekanjih vode v stanovanjih, da ljudje praktično ne znajo več sami opraviti hišnih popravil in že za vsako tegobo pokličejo gasilce. Na vse klice se sicer odzovemo in z veseljem pomagamo občanom. Ob poplavah je sicer veliko število intervencij in objektov, kjer občani resnično potrebujejo naše posredovanje, so pa tudi primeri, ko bi raje videli, če bi lastniki sami počistili poplavljeno kopalnico ali klet,« je dejal.

V Gasilsko reševalni službi Kranj, ki je tretja največja v državi, je trenutno 59 zaposlenih, od tega 46 operativnih gasilcev. Slednjim se bo letos pridružilo šest novih sodelavcev, ki so ravno včeraj začeli usposabljanje v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig. V letu 2019 se nadejajo tudi razširitve voznega parka, saj so v proračunu kranjske občine že zagotovljena sredstva za nakup večje avtocisterne za 14 tisoč litrov vode in vozila za vodenje velikih intervencij. »Radi bi kupili tudi novo 42-metrsko avtolestev, za kar se že pogovarjamo z župani spodnjih gorenjskih občin. Trenutno razpolagamo z dvema 32-metrskima lestvama, ena je stara že 39 let in je nezanesljiva ter nujno potrebna zamenjave, z njima pa ne dosežemo vseh visokih stavb. Z novo avtolestvijo bi pokrili vse visoke stavbe z izjemo kranjskega nebotičnika,« je pojasnil Šifrer in dodal, da imajo letos v načrtu tudi gradnjo novih skladiščnih prostorov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/21

nedelja

4/14

ponedeljek

3/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Bled, 24. marec 2019

Izlet v Maribor in ogled operne predstave

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

GLEDALIŠČE / Lom, 24. marec 2019

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Adergas, Poženik, 24. marec 2019

Za materinski dan

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

 

 
 

 

 
 
 

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,

Domen Prevc drugi na finalni tekmi sezone v Planici, Kobayashi veliki globus potrdil z zmago / 16:10, 24. marec

No ja ni švoh a vse eno doma bi moral zmagati.

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:32, 24. marec

Fraport se koplje v plusu, Adria, ki mu prinese največ, pa v minusu!

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.