Poslušalci legende o potopljenem zvonu na Bledu so temu zagotovo zaupali številne želje, za katere upajo, da se jim uresničijo v prihajajočem letu. / Foto: Miro Zalokar

Božična potopa na Bledu in v Preddvoru

Na Bledu so v jezero tradicionalno potopili zvon, o katerem govori legenda iz 16. stoletja. V preddvorsko jezero Črnava so tokrat že devetnajstič potopili božično drevo, ki bo pod gladino svetilo vse do šestega januarja.

Bled, Preddvor – Le osem stopinj je kazal termometer v vodi na blejskem grajskem kopališču, ko so se gledalci zbirali, da bi na božični dan podoživeli tradicionalno legendo o potopljenem zvonu. Dogodek so tradicionalno pripravili člani Društva za podvodne dejavnosti Bled, blejski pletnarji in Turizem Bled.

Legenda pravi, da je nekoč na blejskem gradu živela vdova, katere moža so ubili razbojniki, njegovo truplo pa odvrgli v jezero. Takrat je zbrala vse svoje zlato in srebro ter dala uliti zvonček, ki naj bi zvonil v kapeli na otoku. Ta tja nikoli ni prispel, saj ga je s čolnarji in ladjico vred na poti potopil hud vihar. Še danes naj bi se ob tihih večerih slišalo, kako odzvanja z jezerskega dna. Vdova je po nesreči prodala vse svoje imetje in se preselila v samostan v Rimu, kjer je živela do smrti. Kasneje so na otoku dobili nov zvon, za katerega velja, da izpolni željo vsakomur, ki pozvoni z njim.

Več sto domačih pa tudi tujih obiskovalcev je spremljalo ognjeni in svetlobni šov, ki so ga pripravili člani skupine Čupakabra, božično vzdušje pa je pričarala operna pevka Andreja Geržina, ki je Sveto noč zapela v treh jezikih. Ob koncu so srečno novo leto zaželeli potapljači z Bleda, pridružili pa so se jim tudi potapljači iz drugih koncev Slovenije. Njihova voščilnica je bil ples z baklami okoli zvona in božičnega drevesca na jezeru, kljub opremi pa dolgo v mrzli vodi niso vztrajali. Zvonček se je nato počasi spustil na jezersko dno, kjer bo izpolnjeval želje v naslednjem letu.

Obiskovalci so na stojnicah lahko našli čaj in kuhano vino, s katerima so se pogreli, za lačne pa so poskrbeli člani Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki so postregli s – čim drugim kot praženim krompirjem ...

Potop – za odhod starega in prihod novega leta

»Potop osvetljenega božičnega drevesa simbolizira odhod starega leta in prihod novega, preganja temo in prinaša svetlobo v naša življenja,« pove Ernesta Koprivc, direktorica Zavoda za turizem Preddvor. Ta skupaj s Hotelom Alma Preddvor, člani potapljaškega društva Som in Gasilsko reševalno službo Kranj tradicionalno pripravi ter uprizori božično zgodbo o potopljenem drevesu, ki je po zgodovinskih podatkih stara že več kot dva tisoč let.

Predsednik Turističnega društva Preddvor Jože Ekar pojasni, da legenda pripoveduje o dveh preddvorskih kmetih, ki sta se trmasto prepirala za lastništvo nad gozdom. »Eden od njiju je v jezi vzkliknil, naj ga hudič vzame – in besede so se v trenutku uresničile, peklenšček je z borštom na hrbtu oddirjal proti goram,« pripoveduje Ekar in nadaljuje: »Ko je v cerkvi na Svetem Jakobu zazvonilo, je hudič izgubil moč in spustil breme na sosednji hrib. Naslednji dan je šel preverit svoj izplen in ugotovil, da v gozdu manjkata dve drevesci. Vrnil se je v dolino, da bi ju našel. Prvo je našel sam, drugo pa je izsledil s pomočjo ljudi, saj je to zasvetilo, ko se ga je dotaknila človeška roka.« Izgubljeno hudičevo drevesce so na dan božiča potapljači, tokrat se jih je v štiri stopinje hladno vodo podalo 17, potopili na dno jezera Črnava, kjer bo svetilo vse do svetih treh kraljev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

14/30

sobota

16/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam