Poslušalci legende o potopljenem zvonu na Bledu so temu zagotovo zaupali številne želje, za katere upajo, da se jim uresničijo v prihajajočem letu. / Foto: Miro Zalokar

Božična potopa na Bledu in v Preddvoru

Na Bledu so v jezero tradicionalno potopili zvon, o katerem govori legenda iz 16. stoletja. V preddvorsko jezero Črnava so tokrat že devetnajstič potopili božično drevo, ki bo pod gladino svetilo vse do šestega januarja.

Bled, Preddvor – Le osem stopinj je kazal termometer v vodi na blejskem grajskem kopališču, ko so se gledalci zbirali, da bi na božični dan podoživeli tradicionalno legendo o potopljenem zvonu. Dogodek so tradicionalno pripravili člani Društva za podvodne dejavnosti Bled, blejski pletnarji in Turizem Bled.

Legenda pravi, da je nekoč na blejskem gradu živela vdova, katere moža so ubili razbojniki, njegovo truplo pa odvrgli v jezero. Takrat je zbrala vse svoje zlato in srebro ter dala uliti zvonček, ki naj bi zvonil v kapeli na otoku. Ta tja nikoli ni prispel, saj ga je s čolnarji in ladjico vred na poti potopil hud vihar. Še danes naj bi se ob tihih večerih slišalo, kako odzvanja z jezerskega dna. Vdova je po nesreči prodala vse svoje imetje in se preselila v samostan v Rimu, kjer je živela do smrti. Kasneje so na otoku dobili nov zvon, za katerega velja, da izpolni željo vsakomur, ki pozvoni z njim.

Več sto domačih pa tudi tujih obiskovalcev je spremljalo ognjeni in svetlobni šov, ki so ga pripravili člani skupine Čupakabra, božično vzdušje pa je pričarala operna pevka Andreja Geržina, ki je Sveto noč zapela v treh jezikih. Ob koncu so srečno novo leto zaželeli potapljači z Bleda, pridružili pa so se jim tudi potapljači iz drugih koncev Slovenije. Njihova voščilnica je bil ples z baklami okoli zvona in božičnega drevesca na jezeru, kljub opremi pa dolgo v mrzli vodi niso vztrajali. Zvonček se je nato počasi spustil na jezersko dno, kjer bo izpolnjeval želje v naslednjem letu.

Obiskovalci so na stojnicah lahko našli čaj in kuhano vino, s katerima so se pogreli, za lačne pa so poskrbeli člani Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki so postregli s – čim drugim kot praženim krompirjem ...

Potop – za odhod starega in prihod novega leta

»Potop osvetljenega božičnega drevesa simbolizira odhod starega leta in prihod novega, preganja temo in prinaša svetlobo v naša življenja,« pove Ernesta Koprivc, direktorica Zavoda za turizem Preddvor. Ta skupaj s Hotelom Alma Preddvor, člani potapljaškega društva Som in Gasilsko reševalno službo Kranj tradicionalno pripravi ter uprizori božično zgodbo o potopljenem drevesu, ki je po zgodovinskih podatkih stara že več kot dva tisoč let.

Predsednik Turističnega društva Preddvor Jože Ekar pojasni, da legenda pripoveduje o dveh preddvorskih kmetih, ki sta se trmasto prepirala za lastništvo nad gozdom. »Eden od njiju je v jezi vzkliknil, naj ga hudič vzame – in besede so se v trenutku uresničile, peklenšček je z borštom na hrbtu oddirjal proti goram,« pripoveduje Ekar in nadaljuje: »Ko je v cerkvi na Svetem Jakobu zazvonilo, je hudič izgubil moč in spustil breme na sosednji hrib. Naslednji dan je šel preverit svoj izplen in ugotovil, da v gozdu manjkata dve drevesci. Vrnil se je v dolino, da bi ju našel. Prvo je našel sam, drugo pa je izsledil s pomočjo ljudi, saj je to zasvetilo, ko se ga je dotaknila človeška roka.« Izgubljeno hudičevo drevesce so na dan božiča potapljači, tokrat se jih je v štiri stopinje hladno vodo podalo 17, potopili na dno jezera Črnava, kjer bo svetilo vse do svetih treh kraljev.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/17

petek

-1/20

sobota

1/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 22. marec 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Visoko, 22. marec 2019

Mamina ljubezen

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Cerklje, 23. marec 2019

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Ni svobode brez varnosti / 17:22, 21. marec

Večna slava herojem !!

Heta terja pol milijona evrov / 10:32, 21. marec

"Nikakor se ne želi okoriščati na račun pacientov......"
______________

Bumbarji lažnivi!!!

Heta terja pol milijona evrov / 22:10, 20. marec

Only in Slowenia !!

Od stenske slike do predpražnika / 12:09, 20. marec

g. Pintar, te laži ponavljate v nedogled..
Sicer pa to samo kaže na to kakšen frajer je bil Tito ! :)

Blagoslovili Tomosove mopede / 12:07, 20. marec

Tovarna Tomos v Kopru pa je propadla, a je bila blagoslovljena?

Od stenske slike do predpražnika / 10:41, 20. marec

+Oktobra 1940 v Zagrebu je Kardelj napovedal, 'da bodo šli komunisti v oborožen upor samo, če bodo imeli možnost za revolucijo in če bo to v...

Od stenske slike do predpražnika / 09:20, 20. marec

Slike človeka, ki je razumel balkanskega človeka. Razumel, da samo palica drži balkanca v mejah civilizacijskih norm. Vendar do te palice je...