Pri cerkvi v Stari Loki so trinajsto leto pripravili blagoslov konj in oslov. / Foto: Tina Dokl

Na štefanovo za srečo živali in ljudi

V sredo, ko je godoval sv. Štefan, zavetnik živine in konj, so tudi v številnih krajih na Gorenjskem potekale blagoslovitve konj.

Stara Loka – Blagoslov konj že po tradiciji pripravljajo v Nevljah, Zgornjem Tuhinju, Žireh, Dolenji vasi, Žirovnici, Naklem, Volčjem Potoku, Hrašah, Blejski Dobravi, Kupljeniku, Križu pri Komendi, Srednji vasi pri Šenčurju, na Štefanji Gori ...

Poleg konj tudi osli

Na parkirišču pod cerkvijo v Stari Loki so lastniki in ljubitelji konj v sodelovanju z domačim župnikom dr. Alojzom Snojem pripravili tradicionalno »žegnanje« konj. Župnik Snoj je tudi letos blagoslov podelil okrog tridesetim konjem in njihovim lastnikom – pa tudi trem oslom. Konjeniki so se začeli zbirati že v jutranjih urah v Moškrinu, do koder so prijahali s Križne gore in iz bližnjih vasi, nato pa skupaj krenili proti Pevnemu in v Papirnico, kjer so se jim pridružili še konjeniki iz širše okolice. Konje so okrasili z nageljčki in nato krenili proti Fari, kot domačini še vedno imenujejo središče Stare Loke, je razložil predsednik Kulturno-zgodovinskega društva Lonka Stara Loka Klemen Karlin. Obiskovalci so si v Stari Loki lahko ogledali sprevod vseh zbranih konjenikov, župnik Snoj pa jim je podelil blagoslov, da bi jih skozi vse leto obvaroval bolezni in nesreč ter da bi dobro služili svojim skrbnikom, skrbniki pa bi jim bili dobri gospodarji. Obenem je blagoslovil tudi sol, kar naj bi jih prav tako obvarovalo bolezni in nesreč, zemlji pa prineslo obilno rast, ter kruh, da bi vsi ljudje in živali imeli vse, kar potrebujejo za življenje. Ob koncu je župnik Alojz Snoj zbranim voščil tudi ob dnevu samostojnosti in enotnosti in dodal, da moramo biti ponosni na svojo domovino.

V Naklem je potekal blagoslov konj, ki ga v vasi prirejajo že vrsto let. Po blagoslovu so konjeniki ponosno odjahali še krog skozi vas.

Blagoslovili tudi otroške »konjiče«

Svetnik Štefan je bil prvi krščanski mučenec, zavetnik konj in živine, večkrat pa je upodobljen tako, da konji vlečejo njegovo krsto. S štefanovim so povezani različni običaji, kot je na primer ježa na konjih skozi vas ali okoli cerkve. Teh običajev se radi spominjajo tudi v Naklem, kjer že vrsto let poteka »žegen konj« in tudi letos so ga opravili na igrišču pri Domu Janeza Filipiča. Zbralo se je nekaj več kot deset konjenikov, ki so prijezdili iz Naklega in okoliških vasi. Blagoslov konj je opravil naklanski župnik Janez Zupanc, ki je jahačem zaželel varno ježo, predvsem pa, naj bodo konji in vsa živina varovani pred boleznimi, lakoto in drugimi nezgodami. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Naklo Ivan Meglič, ki je v svojem govoru zaželel predvsem obilo užitkov ob ježi in varno leto, ki prihaja. Blagoslov je tudi priložnost, da se konjeniki srečajo med seboj, ljubitelji konj in otroci pa si jih lahko ogledajo od blizu in kakšnega tudi pobožajo. V Naklem pripravijo tudi blagoslov otroških igrač, ki spominjajo na konje ali konjeništvo, obenem pa so organizirali tudi tekmovanje v ugibanju, kateri poni, ki se je udeležil blagoslova, je težji. Konjeniško društvo Naklo je vsem zbranim postreglo s sendviči, sladicami in toplim čajem, konjeniki pa so po končanem blagoslovu odjezdili še manjši krog po Naklem.

Lepo vreme privabilo veliko konjenikov

Blagoslov konj in soli je bil letos že sedemindvajsetič tudi pri podružnični cerkvi sv. Štefana na Štefanji Gori. V lepem, sončnem vremenu ga je pripravilo Konjeniško društvo Krvavec Cerklje s prizadevnim predsednikom Tonetom Gubancem, udeležilo pa se ga je kar štirideset konjenikov iz vasi pod Krvavcem in sosednjih občin. Najmlajši udeleženci, stari do deset let, ki so se s konji povzpeli do cerkvice na Štefanji Gori, so bili Miha in Karin Kepic, Lovro Kuhar, Ožbej Frantar, Jaš in Urh Jagodic. Konje je za varstvo pred boleznimi in nesrečami blagoslovil cerkljanski in šenčurski kaplan Marko Mrlak, vsi udeleženci so prejeli spominska darila konjeniškega društva, za vse udeležence pa so pripravili pogostitev.

V Srednji vasi jubilejni blagoslov konj

V Srednji vasi pri Šenčurju se je 25. jubilejne blagoslovitve pri podružnični cerkvi sv. Radegunde udeležilo 78 konj in dve konjski vpregi z zapravljivčkoma, blagoslovil jih je šenčurski župnik in dekan Urban Kokalj. V Srednji vasi pa tudi na Križu pri Komendi lastniki živine prinesejo k blagoslovu tudi lesene figurice svojih konj in druge živine. V cerkvi so ponesli okoli glavnega oltarja ročno izrezljane figurice konj in krav, ki so jih položili na oltar, ter molili za zdravje živine. Bogoslužje so polepšali pevci župnijskega mešanega pevskega zbora iz Šenčurja. Vsi konjeniki so ob jubileju prejeli tudi spominsko darilo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/33

torek

17/33

sreda

18/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

GLEDALIŠČE / Škofja Loka, 23. julij 2019

Orientalske zgodbe

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???