Kadil Bašić je nesrečno umrl med izkopavanjem kanalizacijskega jarka na Zgornji Beli 16. februarja 2015. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa

Nista poskrbela za varnost

Okrožno sodišče v Kranju je na pogojni zaporni kazni obsodilo Vinka Grubana in Damjana Megliča iz Gorenjske gradbene družbe, ker pred slabimi štirimi leti iz malomarnosti nista poskrbela za zaščito brežin dvometrskega jarka, kar je bilo usodno za delavca Kadila Bašića, ki je jarek kopal.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so prejšnji teden na pogojni zaporni kazni obsodili Vinka Grubana in Damjana Megliča iz Gorenjske gradbene družbe, ker sta po odločitvi sodnega senata odgovorna za delovno nesrečo 16. februarja 2015 na Zgornji Beli, v kateri je umrl gradbeni delavec Kadil Bašić. Med kopanjem jarka za fekalno kanalizacijo ga je na globini približno dveh metrov zasula zemlja. Po mnenju sodišča se je tragična nesreča zgodila, ker Gruban kot delovodja in Meglič kot vodja gradnje iz malomarnosti nista poskrbela za izvedbo predpisanih varnostnih ukrepov pri kopanju globokih jarkov, zato je oba obsodilo na pogojno kazen leta dni zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodba ni pravnomočna, njuni obrambi sta tudi že napovedali pritožbi.

Okrožna državna tožilka Nadja Gasser je v končni besedi poudarila, da obdolženca nista odredila predpisanih varnostnih ukrepov pri kopanju jarkov v globini nad enim metrom, kot so zagatne stene, razpiranje ali ureditev brežin pod določenim kotom, kar bi preprečilo zrušitev zemeljskih plasti z bočnih strani dvometrskega jarka in osip izkopanega materiala. To je ugotovil tudi izvedenec za varstvo pri delu, ki je v izvedenskem mnenju zapisal, da bi morala obdolžena izkopavanje v takšni globini ustaviti, če sta videla, da se izkopavanje ne izvaja v skladu s predpisi s področja zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu na gradbiščih. Upoštevana niso bila niti navodila iz varnostnega načrta, po katerih bi morali jarke v globini 1,5 metra varovati s podpiranjem bočnih strani, globlje jarke pa razpirati. Nasprotno, je dejala tožilka, priče so povedale, da je Gruban kot delovodja celo odredil, naj se izkopavanje kanala nadaljuje brez sprotnega zasipanja, Meglič kot vodja gradbišča pa naj bi še uro pred delovno nesrečo dejal, da je material v redu in da se nič ne posipa. »Glede na navedeno ocenjujem, da je bilo kaznivo dejanje obema obdolženima dokazano. Res je, da je šlo v konkretnem primeru za način dela, ki se je že leta in leta izvajal na podoben način, o čemer so izpovedale tudi vse priče. K sreči se v vseh teh letih ni zgodilo nič hujšega, takšne sreče pa ni bil deležen Kadil Bašić, ki je v posledici malomarnega ravnanja, kot se očita obdolžencema, na kraju umrl,« je dejala tožilka, ki je predlagala izrek pogojne obsodbe, kakršno je sodišče na koncu tudi izreklo.

Zagovornika obdolženih Renato Frelih in Marija Hladin sta poudarila, da tožilstvo ni izkazalo vse znakov očitanega kaznivega dejanja, zato sta predlagala izrek oprostilne sodbe. Obramba je zatrjevala, da krivde za tragično nesrečo ne moreta nositi le obdolžena, ampak bi morala biti veriga odgovornosti precej daljša; vanjo bi morali vključiti še investitorja, projektanta, glavnega izvajalca in podizvajalca del, nadzornika, izdelovalca varnostnega načrta in tudi pokojnega Kadila Bašića. »Z zavrnitvijo dokaznih predlogov obrambe pa ni bilo ugotovljeno, ali so vsi udeleženci ravnali pravilno ali pa morda niso opustili določenih ravnanj,« je dejal odvetnik Frelih in dodal, da se je v kazenskem postopku ugotovilo, da je bila ne glede na varnostne predpise tako pri glavnem izvajalcu Gorenjski gradbeni družbi kot pri podizvajalcu Panovis stalna praksa, da se pri izkopu jarkov niso izvajali posebni varnostni ukrepi proti posipanju brežin, če so delavci ocenili, da ti niso potrebni. Odvetnik je še poudaril, da obdolženi Gruban, ki varnostnega načrta sploh ni poznal, obravnavanega dne ni mogel osebno nadzirati izkopavanja jarka, saj je tedaj nadziral izkop in opažanje nevarnega pet metrov globokega jaška na drugem delu gradbišča. Odvetnica Hladinova je ravno tako povedala, da tudi obdolženi Meglič kot vodja gradbišča ni mogel nadzirati vseh del hkrati, ob njegovem zadnjem ogledu izkopa pa ni bilo okoliščin, ki bi terjale izvedbo varnostnih ukrepov.

Predsednica sodnega senata Mateja Soklič je obsodilno sodbo utemeljila z besedami, da ne glede na preteklo prakso, da se tako globoki jarki niso vedno zavarovali, do smrti Kadila Bašića zagotovo ne bi prišlo, če bi sledili predpisom glede varnostnih ukrepov pri kopanju jarkov, ki bi jih morala odrediti ravno obdolžena Gruban in Meglič.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/17

petek

-1/20

sobota

1/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 22. marec 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Visoko, 22. marec 2019

Mamina ljubezen

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Cerklje, 23. marec 2019

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Ni svobode brez varnosti / 17:22, 21. marec

Večna slava herojem !!

Heta terja pol milijona evrov / 10:32, 21. marec

"Nikakor se ne želi okoriščati na račun pacientov......"
______________

Bumbarji lažnivi!!!

Heta terja pol milijona evrov / 22:10, 20. marec

Only in Slowenia !!

Od stenske slike do predpražnika / 12:09, 20. marec

g. Pintar, te laži ponavljate v nedogled..
Sicer pa to samo kaže na to kakšen frajer je bil Tito ! :)

Blagoslovili Tomosove mopede / 12:07, 20. marec

Tovarna Tomos v Kopru pa je propadla, a je bila blagoslovljena?

Od stenske slike do predpražnika / 10:41, 20. marec

+Oktobra 1940 v Zagrebu je Kardelj napovedal, 'da bodo šli komunisti v oborožen upor samo, če bodo imeli možnost za revolucijo in če bo to v...

Od stenske slike do predpražnika / 09:20, 20. marec

Slike človeka, ki je razumel balkanskega človeka. Razumel, da samo palica drži balkanca v mejah civilizacijskih norm. Vendar do te palice je...