Manj je več

Vsako leto smo pred prazničnimi dnevi priča enakim prizorom nepopisne gneče v okolici nakupovalnih središč. Vlada paničen strah pred tem, da kakšen dan ne bomo mogli v trgovino, zato se kupci prerivajo med nakupovalnimi policami s polnimi vozički kot v pričakovanju naravne katastrofe, ki nas bo vsaj za kakšen teden odrezala od preostalega sveta in si je zato treba ustvariti zaloge hrane in pijače, saj je samo od tega odvisno naše preživetje.

A v tej predpraznični nakupovalni evforiji se vsakič znova resnično izkaže le to, da nam manjka predvsem ene stvari, ki pa je ni mogoče kupiti v trgovini – zmernosti. To se potem pokaže tudi ob bogato obloženih prazničnih mizah, ko se je tudi najtrdnejšim značajem težko upreti skušnjavam v obliki vseh vrst dobrot, ki nas vabijo s krožnikov. Posledica vsega tega ni samo kilogram in pol več, ki ga po raziskavah v povprečju pridobimo med prazniki, ampak tudi povečan obisk na urgenci, ugotavljajo strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Zato so pred prazniki izdali svarilo, da ne le pri alkoholu, temveč tudi pri prazničnih pojedinah velja pravilo zmernosti oziroma načelo »manj je več«. Kot opozarjajo, se zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in nasploh težko prebavljive praznične hrane lahko pojavijo prebavne težave in se poslabšajo kronične bolezni. Podobno opozorilo, v katerem prav tako opozarjajo na zmernost pri prehranjevalnih navadah med prazniki, je izdal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pomembno se je zavedati, svarijo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. Mednje sodijo predvsem energijsko bogata živila z veliko maščob, sladkorja in soli, po načinu priprave pa predvsem ocvrta. In prav s tako hrano najpogosteje obložimo praznično mizo, zato mogoče velja upoštevati vsaj njihov nasvet, naj izbiramo manjše porcije, pri čemer so nam lahko v pomoč manjši krožniki, pred vsakim obrokom pa popijmo kozarec vode ali nesladkanega čaja, kar nas vsaj malo nasiti in odvrne od pretiranega uživanja hrane.

Prav ta opozorila pa so mogoče lahko tudi priložnost, da se spomnimo na pravi pomen in obudimo pravi čar teh praznikov, ki ni le v množici daril, ki jih nihče ne potrebuje, in obilici hrane, ki neprebavljena obleži v želodcu ali celo smeteh. To naj bo predvsem priložnost, da si vzamemo čas zase in za bližnje in se mogoče namesto po prenapolnjenih in hrupnih trgovskih središčih sprehodimo po praznično okrašenih ulicah. To nas skoraj nič ne stane, bodo pa zato spomini na praznike toliko bogatejši.

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

14/30

sobota

16/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam