Manj je več

Vsako leto smo pred prazničnimi dnevi priča enakim prizorom nepopisne gneče v okolici nakupovalnih središč. Vlada paničen strah pred tem, da kakšen dan ne bomo mogli v trgovino, zato se kupci prerivajo med nakupovalnimi policami s polnimi vozički kot v pričakovanju naravne katastrofe, ki nas bo vsaj za kakšen teden odrezala od preostalega sveta in si je zato treba ustvariti zaloge hrane in pijače, saj je samo od tega odvisno naše preživetje.

A v tej predpraznični nakupovalni evforiji se vsakič znova resnično izkaže le to, da nam manjka predvsem ene stvari, ki pa je ni mogoče kupiti v trgovini – zmernosti. To se potem pokaže tudi ob bogato obloženih prazničnih mizah, ko se je tudi najtrdnejšim značajem težko upreti skušnjavam v obliki vseh vrst dobrot, ki nas vabijo s krožnikov. Posledica vsega tega ni samo kilogram in pol več, ki ga po raziskavah v povprečju pridobimo med prazniki, ampak tudi povečan obisk na urgenci, ugotavljajo strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Zato so pred prazniki izdali svarilo, da ne le pri alkoholu, temveč tudi pri prazničnih pojedinah velja pravilo zmernosti oziroma načelo »manj je več«. Kot opozarjajo, se zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in nasploh težko prebavljive praznične hrane lahko pojavijo prebavne težave in se poslabšajo kronične bolezni. Podobno opozorilo, v katerem prav tako opozarjajo na zmernost pri prehranjevalnih navadah med prazniki, je izdal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pomembno se je zavedati, svarijo, da ni vsak dan praznik in da nekatera živila neugodno vplivajo na zdravje. Mednje sodijo predvsem energijsko bogata živila z veliko maščob, sladkorja in soli, po načinu priprave pa predvsem ocvrta. In prav s tako hrano najpogosteje obložimo praznično mizo, zato mogoče velja upoštevati vsaj njihov nasvet, naj izbiramo manjše porcije, pri čemer so nam lahko v pomoč manjši krožniki, pred vsakim obrokom pa popijmo kozarec vode ali nesladkanega čaja, kar nas vsaj malo nasiti in odvrne od pretiranega uživanja hrane.

Prav ta opozorila pa so mogoče lahko tudi priložnost, da se spomnimo na pravi pomen in obudimo pravi čar teh praznikov, ki ni le v množici daril, ki jih nihče ne potrebuje, in obilici hrane, ki neprebavljena obleži v želodcu ali celo smeteh. To naj bo predvsem priložnost, da si vzamemo čas zase in za bližnje in se mogoče namesto po prenapolnjenih in hrupnih trgovskih središčih sprehodimo po praznično okrašenih ulicah. To nas skoraj nič ne stane, bodo pa zato spomini na praznike toliko bogatejši.

Oddaj svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/17

petek

-1/20

sobota

1/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 22. marec 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Visoko, 22. marec 2019

Mamina ljubezen

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Cerklje, 23. marec 2019

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Ni svobode brez varnosti / 17:22, 21. marec

Večna slava herojem !!

Heta terja pol milijona evrov / 10:32, 21. marec

"Nikakor se ne želi okoriščati na račun pacientov......"
______________

Bumbarji lažnivi!!!

Heta terja pol milijona evrov / 22:10, 20. marec

Only in Slowenia !!

Od stenske slike do predpražnika / 12:09, 20. marec

g. Pintar, te laži ponavljate v nedogled..
Sicer pa to samo kaže na to kakšen frajer je bil Tito ! :)

Blagoslovili Tomosove mopede / 12:07, 20. marec

Tovarna Tomos v Kopru pa je propadla, a je bila blagoslovljena?

Od stenske slike do predpražnika / 10:41, 20. marec

+Oktobra 1940 v Zagrebu je Kardelj napovedal, 'da bodo šli komunisti v oborožen upor samo, če bodo imeli možnost za revolucijo in če bo to v...

Od stenske slike do predpražnika / 09:20, 20. marec

Slike človeka, ki je razumel balkanskega človeka. Razumel, da samo palica drži balkanca v mejah civilizacijskih norm. Vendar do te palice je...