Creta dal Cronz, kot se nam pokaže s ceste proti Pontebbi / Foto: Jelena Justin

Zapostavljen razglednik

Creta dal Cronz / Cronc (1664 n. m.) – Dve imeni. Italijansko in furlansko. Na zemljevidih je prvo, na smerokazih drugo. Skromen, razgleden vrh, pogosto zapostavljen, skoraj neviden.

Vrh s skromno višino, ki ga verjetno le redko pozna. Ko stojimo na njegovem temenu, ugotovimo, da gora ni tako nepomembna, predvsem zaradi svojega razgleda. Tokrat bomo obiskali Creta dal Cronz, kot mu pravijo Italijani, Furlani pa uporabljajo ime Cronc, ki nas bo spremljalo tudi na smerokazih.

Predlagam, da se zapeljemo mimo Trbiža v Mužac / Moggio Udinese, kjer zavijemo desno v dolino Val Aupa. Peljemo mimo odcepa za dolino Val Alba, mimo vasice Dordolla in se začnemo vzpenjati proti sedlu Cereschiatis, 1066 n. m., ki se prevesi na drugo stran proti Tablji / Pontebbi. S sedla startamo po širokem kolovozu do razpotja; desno je cesta privatna in zaprta za promet, mi pa nadaljujemo levo, po poti 453, po gozdnem kolovozu naprej. Strmo. Res strmo. Kolovoz se kmalu spremeni v udobno stezico, ki pelje pod prepadnimi skalami, nato pa zavije desno in se strmo vzpne do razgledne točke proti Konjskemu špiku. Nadaljujemo levo, še nekaj strmine, nato pa prečimo po pobočju grape potoka Rio Glazzat. Potok prečimo in na drugi strani strmo nadaljujemo naprej skozi gozd. Na gozdnem sedlu nas smerokaz usmeri levo, pot 453. Nadaljujemo zmerno strmo do vršnega pobočja, ko se steza spet strmo dvigne. Pot je speljana po grušču, ob skalah in skozi ruševje. Strmina je neusmiljena. Tik pod vrhom dosežemo del, kjer je bil pred leti požar. Ostanki so še vedno dobro vidni. Ko dosežemo rob grebena, pred seboj zagledamo vrh, ki ga označuje majcen rdeč križ.

Z vrha je čudovit razgled na okoliške gore: Crete di Gleris na jugu, Creta Grauzaria in Monte Sernio na zahodu, Monte Zermula, planina Pradulina in nad njo Monte Salinchiet, na severu izstopa Konjski Špik (Monte Cavallo) pa Creta di Pricot, ter oba Malvuericha.

Z vrha sestopimo do gozdnega sedla, kjer nas je prej smerokaz usmeril levo. Nadaljujemo kar naravnost, proti planini Casera Glazzat Alta. Sledimo gozdnemu kolovozu, ki nas pripelje do makadamske poti. Strmo se spuščamo in pridemo do križišča poti, kjer je klop za počitek. Nadaljujemo naravnost, proti planini, kjer je poleti zelo živahno. Na planini nas smerokaz usmeri levo po travniku navzdol. Smo na poti številka 434. Strmo se spuščamo in prečimo prvo asfaltirano cesto. Nadaljujemo še kar naravnost, skozi gozd, steza zavije v levo in nas pripelje na travnike pod planino Casera Glazzat Bassa. Ko dosežemo cesto, zavijemo desno in po cesti nadaljujemo sestop do jeklenega konjička na sedlu Cereschiatis.

Če bi nadaljevali sestop po poti 434, bi prišli nižje pod sedlo, v vas Frattis, nato pa bi nas čakal dolgočasen in odvečen vzpon nazaj v klanec, po cesti, do avtomobila. Za vožnjo nazaj domov predlagam, da s sedla peljemo proti vzhodu, proti Pontebbi, skozi vasici Frattis in Studena Bassa.

Nadmorska višina: 1664 n. m.
Višinska razlika: 700 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

2/3

petek

-5/2

sobota

-5/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

GLASBA / Poljane, 18. januar 2019

Koncert učencev glasbene šole

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

OBVESTILA / Radovljica, 19. januar 2019

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 19. januar 2019

Skupaj se mamo fletno

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 19. januar 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.