Creta dal Cronz, kot se nam pokaže s ceste proti Pontebbi / Foto: Jelena Justin

Zapostavljen razglednik

Creta dal Cronz / Cronc (1664 n. m.) – Dve imeni. Italijansko in furlansko. Na zemljevidih je prvo, na smerokazih drugo. Skromen, razgleden vrh, pogosto zapostavljen, skoraj neviden.

Vrh s skromno višino, ki ga verjetno le redko pozna. Ko stojimo na njegovem temenu, ugotovimo, da gora ni tako nepomembna, predvsem zaradi svojega razgleda. Tokrat bomo obiskali Creta dal Cronz, kot mu pravijo Italijani, Furlani pa uporabljajo ime Cronc, ki nas bo spremljalo tudi na smerokazih.

Predlagam, da se zapeljemo mimo Trbiža v Mužac / Moggio Udinese, kjer zavijemo desno v dolino Val Aupa. Peljemo mimo odcepa za dolino Val Alba, mimo vasice Dordolla in se začnemo vzpenjati proti sedlu Cereschiatis, 1066 n. m., ki se prevesi na drugo stran proti Tablji / Pontebbi. S sedla startamo po širokem kolovozu do razpotja; desno je cesta privatna in zaprta za promet, mi pa nadaljujemo levo, po poti 453, po gozdnem kolovozu naprej. Strmo. Res strmo. Kolovoz se kmalu spremeni v udobno stezico, ki pelje pod prepadnimi skalami, nato pa zavije desno in se strmo vzpne do razgledne točke proti Konjskemu špiku. Nadaljujemo levo, še nekaj strmine, nato pa prečimo po pobočju grape potoka Rio Glazzat. Potok prečimo in na drugi strani strmo nadaljujemo naprej skozi gozd. Na gozdnem sedlu nas smerokaz usmeri levo, pot 453. Nadaljujemo zmerno strmo do vršnega pobočja, ko se steza spet strmo dvigne. Pot je speljana po grušču, ob skalah in skozi ruševje. Strmina je neusmiljena. Tik pod vrhom dosežemo del, kjer je bil pred leti požar. Ostanki so še vedno dobro vidni. Ko dosežemo rob grebena, pred seboj zagledamo vrh, ki ga označuje majcen rdeč križ.

Z vrha je čudovit razgled na okoliške gore: Crete di Gleris na jugu, Creta Grauzaria in Monte Sernio na zahodu, Monte Zermula, planina Pradulina in nad njo Monte Salinchiet, na severu izstopa Konjski Špik (Monte Cavallo) pa Creta di Pricot, ter oba Malvuericha.

Z vrha sestopimo do gozdnega sedla, kjer nas je prej smerokaz usmeril levo. Nadaljujemo kar naravnost, proti planini Casera Glazzat Alta. Sledimo gozdnemu kolovozu, ki nas pripelje do makadamske poti. Strmo se spuščamo in pridemo do križišča poti, kjer je klop za počitek. Nadaljujemo naravnost, proti planini, kjer je poleti zelo živahno. Na planini nas smerokaz usmeri levo po travniku navzdol. Smo na poti številka 434. Strmo se spuščamo in prečimo prvo asfaltirano cesto. Nadaljujemo še kar naravnost, skozi gozd, steza zavije v levo in nas pripelje na travnike pod planino Casera Glazzat Bassa. Ko dosežemo cesto, zavijemo desno in po cesti nadaljujemo sestop do jeklenega konjička na sedlu Cereschiatis.

Če bi nadaljevali sestop po poti 434, bi prišli nižje pod sedlo, v vas Frattis, nato pa bi nas čakal dolgočasen in odvečen vzpon nazaj v klanec, po cesti, do avtomobila. Za vožnjo nazaj domov predlagam, da s sedla peljemo proti vzhodu, proti Pontebbi, skozi vasici Frattis in Studena Bassa.

Nadmorska višina: 1664 n. m.
Višinska razlika: 700 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno jasno
vlažnost: 70 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

-1/11

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,