Creta dal Cronz, kot se nam pokaže s ceste proti Pontebbi / Foto: Jelena Justin

Zapostavljen razglednik

Creta dal Cronz / Cronc (1664 n. m.) – Dve imeni. Italijansko in furlansko. Na zemljevidih je prvo, na smerokazih drugo. Skromen, razgleden vrh, pogosto zapostavljen, skoraj neviden.

Vrh s skromno višino, ki ga verjetno le redko pozna. Ko stojimo na njegovem temenu, ugotovimo, da gora ni tako nepomembna, predvsem zaradi svojega razgleda. Tokrat bomo obiskali Creta dal Cronz, kot mu pravijo Italijani, Furlani pa uporabljajo ime Cronc, ki nas bo spremljalo tudi na smerokazih.

Predlagam, da se zapeljemo mimo Trbiža v Mužac / Moggio Udinese, kjer zavijemo desno v dolino Val Aupa. Peljemo mimo odcepa za dolino Val Alba, mimo vasice Dordolla in se začnemo vzpenjati proti sedlu Cereschiatis, 1066 n. m., ki se prevesi na drugo stran proti Tablji / Pontebbi. S sedla startamo po širokem kolovozu do razpotja; desno je cesta privatna in zaprta za promet, mi pa nadaljujemo levo, po poti 453, po gozdnem kolovozu naprej. Strmo. Res strmo. Kolovoz se kmalu spremeni v udobno stezico, ki pelje pod prepadnimi skalami, nato pa zavije desno in se strmo vzpne do razgledne točke proti Konjskemu špiku. Nadaljujemo levo, še nekaj strmine, nato pa prečimo po pobočju grape potoka Rio Glazzat. Potok prečimo in na drugi strani strmo nadaljujemo naprej skozi gozd. Na gozdnem sedlu nas smerokaz usmeri levo, pot 453. Nadaljujemo zmerno strmo do vršnega pobočja, ko se steza spet strmo dvigne. Pot je speljana po grušču, ob skalah in skozi ruševje. Strmina je neusmiljena. Tik pod vrhom dosežemo del, kjer je bil pred leti požar. Ostanki so še vedno dobro vidni. Ko dosežemo rob grebena, pred seboj zagledamo vrh, ki ga označuje majcen rdeč križ.

Z vrha je čudovit razgled na okoliške gore: Crete di Gleris na jugu, Creta Grauzaria in Monte Sernio na zahodu, Monte Zermula, planina Pradulina in nad njo Monte Salinchiet, na severu izstopa Konjski Špik (Monte Cavallo) pa Creta di Pricot, ter oba Malvuericha.

Z vrha sestopimo do gozdnega sedla, kjer nas je prej smerokaz usmeril levo. Nadaljujemo kar naravnost, proti planini Casera Glazzat Alta. Sledimo gozdnemu kolovozu, ki nas pripelje do makadamske poti. Strmo se spuščamo in pridemo do križišča poti, kjer je klop za počitek. Nadaljujemo naravnost, proti planini, kjer je poleti zelo živahno. Na planini nas smerokaz usmeri levo po travniku navzdol. Smo na poti številka 434. Strmo se spuščamo in prečimo prvo asfaltirano cesto. Nadaljujemo še kar naravnost, skozi gozd, steza zavije v levo in nas pripelje na travnike pod planino Casera Glazzat Bassa. Ko dosežemo cesto, zavijemo desno in po cesti nadaljujemo sestop do jeklenega konjička na sedlu Cereschiatis.

Če bi nadaljevali sestop po poti 434, bi prišli nižje pod sedlo, v vas Frattis, nato pa bi nas čakal dolgočasen in odvečen vzpon nazaj v klanec, po cesti, do avtomobila. Za vožnjo nazaj domov predlagam, da s sedla peljemo proti vzhodu, proti Pontebbi, skozi vasici Frattis in Studena Bassa.

Nadmorska višina: 1664 n. m.
Višinska razlika: 700 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 70 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/29

nedelja

17/25

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLEDALIŠČE / Križe, 25. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLASBA / Lom pod Storžičem, 25. avgust 2019

Koncert mladih glasbenikov

OBVESTILA / Predoslje, Struževo, 25. avgust 2019

Prikaza oživljanja

PRIREDITVE / Soriška planina, 25. avgust 2019

Spust z gorskimi kolesi

PRIREDITVE / Kranj, 26. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 26. avgust 2019

Mesečno srečanje Prerojenih

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2019

Pohod na Piz Boe

PRIREDITVE / Kranj, 27. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha