Urška Repar Justin

Sindikati napovedujejo stavko

Dva meseca po reorganizaciji v centrih za socialno delo opozarjajo na kadrovsko podhranjenost. Za deveti januar zato napovedujejo celo enourno opozorilno stavko.

Kranj – Na neustrezno kadrovsko politiko v centrih za socialno delo so pretekli teden opozorili tudi v Sindikatu centrov za socialno delo SINCE 07, pred tem pa že tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Kot opozarjajo, na centrih zaradi kritične kadrovske podhranjenosti in neoptimalnega delovanja informacijskega sistema ne morejo pravočasno obdelati vseh vlog ter strankam zagotavljati pravočasne in kakovostne obravnave. Kot opozarjajo, Slovenija močno zaostaja za povprečjem Evropske unije po deležu zaposlenih v socialnem varstvu, saj na sto tisoč prebivalcev dosegamo le 42 odstotkov povprečja EU. Na nevzdržne razmere za delo na centrih za socialno delo so se zato odločili opozoriti s stavko, ki so jo napovedali za sredo, 9. januarja. Po napovedi stavke je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer predstavnike sindikata povabila na sestanek, kjer so že podali predloge za rešitev, končna odločitev v zvezi s tem pa naj bi bila znana v teh dneh.

Posledica kadrovske podhranjenosti, so poudarili v sindikatu centrov za socialno delo, je vedno večji absentizem med delavci, dolgotrajne bolniške odsotnosti in tudi pojav težjih, kroničnih obolenj. Še resnejši problem, ki ga opažajo v zadnjem obdobju, pa je to, da delavci prihajajo na delo oboleli. »Vedo, da jih bo po vrnitvi na delovno mesto neopravljeno delo počakalo, s tem pa še večji zaostanki in še večje obremenitve.« Skupaj so letos in lani sicer na novo zaposlili 117 ljudi, navajajo v sindikatu centrov za socialno delo, a to ni občutno izboljšalo stanja na centrih za socialno delo. Po oceni sindikata bi bilo namreč treba za normalizacijo razmer v centrih za socialno delo zaposliti najmanj tristo dodatnih delavcev. »S tem bi vzpostavili minimalne pogoje, v katerih bi strokovni delavci lahko kakovostno opravljali svoje delo.« Po navedbah sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije tako v nekaterih centrih rešujejo vloge, ki na odločbo čakajo že več mesecev. Stanje zaostankov redno spremljajo tudi na ministrstvu za delo, kjer so se te težave lotili s prerazporeditvijo vlog z bolj obremenjenih na manj obremenjene centre po vsej državi.

Del teh zaostankov so že prejeli tudi na Centru za socialno delo Gorenjske. Po besedah vršilke dolžnosti direktorice Urške Repar Justin so v reševanje prejeli 410 zadev. Tako kot v preostalih centrih po državi se sicer tudi pri njih soočajo s kadrovsko podhranjenostjo, kljub temu pa se po besedah Urške Repar Justin njihovi zaposleni trudijo, da zadeve rešujejo v predpisanem šestdesetdnevnem roku. Približno tretjino vlog tako rešijo v tem roku, ta čas pa imajo 184 vlog, pri katerih je omenjeni rok že potekel. »V glavnem gre za letne pravice, kot so otroški dodatki ali štipendije, so pa to predvsem vloge, pri katerih je treba še kaj razčistiti oziroma čakamo na dopolnitev.« V okviru Centra za socialno delo Gorenjske imajo ta čas skupaj z dodatnimi programi okrog 160 zaposlenih, za kakovostno izvajanje vseh storitev pa bi po oceni Urške Repar Justin potrebovali še vsaj petnajst do dvajset novih zaposlitev. »Naše zadolžitve namreč ne obsegajo le reševanja vlog s področja uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, ampak je tu še problematika starostnikov in mladostnikov, ne moremo izvajati tudi nekaterih preventivnih programov ali dela na terenu,« opozarja. Za začetek bi jim olajšalo delo vsaj pet dodatnih delavcev. »Dolga leta so centrom nalagali vedno nove naloge, pri čemer nam je veliko kadrov 'pobral' zakon za uravnoteženje javnih financ in kljub nekaterim novim zaposlitvam nismo še niti na številki pred krizo.« Zato so tudi delavci na gorenjskih centrih prisiljeni opravljati nadure, kar vodi v utrujenost in izgorelost. »Najhuje pa je, da za zdaj niti ne vidimo luči na koncu tunela oziroma da bo v prihodnje kaj bolje,« je še dodala Urška Repar Justin.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/10

sreda

-2/14

četrtek

2/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 27. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 27. marec 2019

Kako iz depresije, anksioznosti in tesnobe

PREDAVANJA / Škofja Loka, 27. marec 2019

Značilnosti, potek in zdravljenje demence

OBVESTILA / Škofja Loka, 28. marec 2019

Občni zbor

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Po Orionovi poti

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2019

Brezplačne delavnice o naravnem vrtnarjenju

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Pohodniški izlet po Orionovi poti

 

 
 

 

 
 
 

Letalnici so voščili z rekordom / 22:18, 26. marec

Planic je pojem, v vseh pogledih ! Naj tako tudi ostane !

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!