Urška Repar Justin

Sindikati napovedujejo stavko

Dva meseca po reorganizaciji v centrih za socialno delo opozarjajo na kadrovsko podhranjenost. Za deveti januar zato napovedujejo celo enourno opozorilno stavko.

Kranj – Na neustrezno kadrovsko politiko v centrih za socialno delo so pretekli teden opozorili tudi v Sindikatu centrov za socialno delo SINCE 07, pred tem pa že tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Kot opozarjajo, na centrih zaradi kritične kadrovske podhranjenosti in neoptimalnega delovanja informacijskega sistema ne morejo pravočasno obdelati vseh vlog ter strankam zagotavljati pravočasne in kakovostne obravnave. Kot opozarjajo, Slovenija močno zaostaja za povprečjem Evropske unije po deležu zaposlenih v socialnem varstvu, saj na sto tisoč prebivalcev dosegamo le 42 odstotkov povprečja EU. Na nevzdržne razmere za delo na centrih za socialno delo so se zato odločili opozoriti s stavko, ki so jo napovedali za sredo, 9. januarja. Po napovedi stavke je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer predstavnike sindikata povabila na sestanek, kjer so že podali predloge za rešitev, končna odločitev v zvezi s tem pa naj bi bila znana v teh dneh.

Posledica kadrovske podhranjenosti, so poudarili v sindikatu centrov za socialno delo, je vedno večji absentizem med delavci, dolgotrajne bolniške odsotnosti in tudi pojav težjih, kroničnih obolenj. Še resnejši problem, ki ga opažajo v zadnjem obdobju, pa je to, da delavci prihajajo na delo oboleli. »Vedo, da jih bo po vrnitvi na delovno mesto neopravljeno delo počakalo, s tem pa še večji zaostanki in še večje obremenitve.« Skupaj so letos in lani sicer na novo zaposlili 117 ljudi, navajajo v sindikatu centrov za socialno delo, a to ni občutno izboljšalo stanja na centrih za socialno delo. Po oceni sindikata bi bilo namreč treba za normalizacijo razmer v centrih za socialno delo zaposliti najmanj tristo dodatnih delavcev. »S tem bi vzpostavili minimalne pogoje, v katerih bi strokovni delavci lahko kakovostno opravljali svoje delo.« Po navedbah sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije tako v nekaterih centrih rešujejo vloge, ki na odločbo čakajo že več mesecev. Stanje zaostankov redno spremljajo tudi na ministrstvu za delo, kjer so se te težave lotili s prerazporeditvijo vlog z bolj obremenjenih na manj obremenjene centre po vsej državi.

Del teh zaostankov so že prejeli tudi na Centru za socialno delo Gorenjske. Po besedah vršilke dolžnosti direktorice Urške Repar Justin so v reševanje prejeli 410 zadev. Tako kot v preostalih centrih po državi se sicer tudi pri njih soočajo s kadrovsko podhranjenostjo, kljub temu pa se po besedah Urške Repar Justin njihovi zaposleni trudijo, da zadeve rešujejo v predpisanem šestdesetdnevnem roku. Približno tretjino vlog tako rešijo v tem roku, ta čas pa imajo 184 vlog, pri katerih je omenjeni rok že potekel. »V glavnem gre za letne pravice, kot so otroški dodatki ali štipendije, so pa to predvsem vloge, pri katerih je treba še kaj razčistiti oziroma čakamo na dopolnitev.« V okviru Centra za socialno delo Gorenjske imajo ta čas skupaj z dodatnimi programi okrog 160 zaposlenih, za kakovostno izvajanje vseh storitev pa bi po oceni Urške Repar Justin potrebovali še vsaj petnajst do dvajset novih zaposlitev. »Naše zadolžitve namreč ne obsegajo le reševanja vlog s področja uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, ampak je tu še problematika starostnikov in mladostnikov, ne moremo izvajati tudi nekaterih preventivnih programov ali dela na terenu,« opozarja. Za začetek bi jim olajšalo delo vsaj pet dodatnih delavcev. »Dolga leta so centrom nalagali vedno nove naloge, pri čemer nam je veliko kadrov 'pobral' zakon za uravnoteženje javnih financ in kljub nekaterim novim zaposlitvam nismo še niti na številki pred krizo.« Zato so tudi delavci na gorenjskih centrih prisiljeni opravljati nadure, kar vodi v utrujenost in izgorelost. »Najhuje pa je, da za zdaj niti ne vidimo luči na koncu tunela oziroma da bo v prihodnje kaj bolje,« je še dodala Urška Repar Justin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 61 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/28

sobota

12/31

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Radovljica, 17. avgust 2019

Delavnica mokrega polstenja

PRIREDITVE / Ljubelj, 17. avgust 2019

Ples brez meja

IZLETI / Gozd - Martuljek, 17. avgust 2019

Na Špik

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

 

 
 

 

 
 
 

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:19, 15. avgust

Umestitev še enega campa pa res ni potrebna. Bi se pa z njo strinjal, samo za avtodome, in če bi na Bled prepovedali z avtodomi. Zdi se mi p...

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 18:19, 15. avgust

In glej, tu ni volka!!!

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 15:46, 15. avgust

Če pomislim, da nas država striže na vsakem vogalu , bi reku, da smo večje ovce od ovc.

Tako hudo kot letos še ni bilo / 15:38, 15. avgust

Težave z zvermi?
Ni hujše zveri kot je pa čvouk!