Nina Seiler, rojena Fugina, z možem Richardom

Nina iz Beljaka

Tradicionalni knjižni dar za leto 2019 je izdala tudi Slovenska prosvetna zveza. Obsega Koroški koledar 2019, pesniško zbirko Simone Rovšek Pesmi potujejo, zbornik Otoki spomina – Gedenkinsel avtorja Andreja Moharja, ki pripoveduje o partizanskih obeležjih na Koroškem, in revijo Rastje 12.

Pretekli teden sem bil dvakrat v Beljaku. Ko sem po cesti z imenom Ossiacher Zeile hodil proti praznično okrašenemu središču tega drugega največjega koroškega mesta, sem zavil v lekarno z imenom Drau Apotheke. Kakšno naključje. Lastnica te beljaške lekarne, v mestu je 14 lekarn, na celotni Koroški pa 98, je kranjska rojakinja Nina Seiler, rojena Fugina. Njen oče je bil Janez Fugina iz Kranja, ki je šel v svet in se naselil v Torontu v Kanadi, mama pa je bila Jezerjanka, Dragica Virnik. Še posebej mami Dragici Kanada ni bila všeč. Želela je v Evropo, bližje domu. Naselili so se na Dunaju, kjer je Nina študirala farmacijo, jo uspešno končala in spoznala moža Richarda Seilerja, strokovnjaka za petrokemijo. Nina je med študijem pogosto pomagala teti, ki je imela lekarno v Beljaku. In prav teta Alma je Nini predlagala, da bi prevzela vodenje njene lekarne. Mlada farmacevtka je sprejela ponudbo. Najprej je bila v Beljaku sama z otrokoma, saj je ostal mož na Dunaju, potem pa je tudi on prišel v Beljak in zadnja leta skupaj vodita med Beljačani kar priljubljeno lekarno. Prav zanimivo je, da Dravska lekarna sodeluje z lekarnami na Gorenjskem in da gospa Nina vsa sporočila piše v slovenščini. Neverjetno tekoča je njena slovenščina, čeprav dejansko nikoli ni živela v domovini svojih staršev, ampak prihaja vanjo samo na obisk. Vredno spoštovanja in posnemanja!

Zadnji dnevi letošnjega leta so tudi za Slovence na Koroškem in povsod, kjer živijo, praznični. Za koroške dvojezične kraje so značilni adventni glasbeni in pevski koncerti. Drevi ob 19. uri bo tak koncert v Selah, na njem pa bosta pela tudi Oto Pestner in Tomaž Kozlevčar, v Wernbergu, po slovensko Vernberku, ob državni cesti med Vrbskim jezerom in Beljakom pa je bil tudi letos dobro obiskan koncert Alpskega kvinteta. V večjih krajih so običaj adventni oziroma božični sejmi, ki so vselej dobro obiskani.

V sredo, 19. decembra, je bil v generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu Cankarjev večer v spomin na 100. obletnico smrti tega velikega slovenskega umetnika. Brali so Cankarjeva literarna dela in predstavili monografijo ddr. Marije Stanonik z naslovom Čebela na cvetu in v svetu. Začetek januarja pa je tradicionalno rezerviran za največjo in najstarejšo družabno prireditev Slovencev na Koroškem Slovenski ples. Letošnji bo že 67. po vrsti in bo potekal v petek, 4. januarja prihodnje leto, v Casineumu v Vrbi / Veldnu ob Vrbskem jezeru. Za ples bodo igrali gorenjski glasbeniki Veseli Begunjčani iz Begunj.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/10

sreda

-2/14

četrtek

2/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 27. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 27. marec 2019

Kako iz depresije, anksioznosti in tesnobe

PREDAVANJA / Škofja Loka, 27. marec 2019

Značilnosti, potek in zdravljenje demence

OBVESTILA / Škofja Loka, 28. marec 2019

Občni zbor

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Po Orionovi poti

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2019

Brezplačne delavnice o naravnem vrtnarjenju

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Pohodniški izlet po Orionovi poti

 

 
 

 

 
 
 

Letalnici so voščili z rekordom / 22:18, 26. marec

Planic je pojem, v vseh pogledih ! Naj tako tudi ostane !

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!