Nina Seiler, rojena Fugina, z možem Richardom

Nina iz Beljaka

Tradicionalni knjižni dar za leto 2019 je izdala tudi Slovenska prosvetna zveza. Obsega Koroški koledar 2019, pesniško zbirko Simone Rovšek Pesmi potujejo, zbornik Otoki spomina – Gedenkinsel avtorja Andreja Moharja, ki pripoveduje o partizanskih obeležjih na Koroškem, in revijo Rastje 12.

Pretekli teden sem bil dvakrat v Beljaku. Ko sem po cesti z imenom Ossiacher Zeile hodil proti praznično okrašenemu središču tega drugega največjega koroškega mesta, sem zavil v lekarno z imenom Drau Apotheke. Kakšno naključje. Lastnica te beljaške lekarne, v mestu je 14 lekarn, na celotni Koroški pa 98, je kranjska rojakinja Nina Seiler, rojena Fugina. Njen oče je bil Janez Fugina iz Kranja, ki je šel v svet in se naselil v Torontu v Kanadi, mama pa je bila Jezerjanka, Dragica Virnik. Še posebej mami Dragici Kanada ni bila všeč. Želela je v Evropo, bližje domu. Naselili so se na Dunaju, kjer je Nina študirala farmacijo, jo uspešno končala in spoznala moža Richarda Seilerja, strokovnjaka za petrokemijo. Nina je med študijem pogosto pomagala teti, ki je imela lekarno v Beljaku. In prav teta Alma je Nini predlagala, da bi prevzela vodenje njene lekarne. Mlada farmacevtka je sprejela ponudbo. Najprej je bila v Beljaku sama z otrokoma, saj je ostal mož na Dunaju, potem pa je tudi on prišel v Beljak in zadnja leta skupaj vodita med Beljačani kar priljubljeno lekarno. Prav zanimivo je, da Dravska lekarna sodeluje z lekarnami na Gorenjskem in da gospa Nina vsa sporočila piše v slovenščini. Neverjetno tekoča je njena slovenščina, čeprav dejansko nikoli ni živela v domovini svojih staršev, ampak prihaja vanjo samo na obisk. Vredno spoštovanja in posnemanja!

Zadnji dnevi letošnjega leta so tudi za Slovence na Koroškem in povsod, kjer živijo, praznični. Za koroške dvojezične kraje so značilni adventni glasbeni in pevski koncerti. Drevi ob 19. uri bo tak koncert v Selah, na njem pa bosta pela tudi Oto Pestner in Tomaž Kozlevčar, v Wernbergu, po slovensko Vernberku, ob državni cesti med Vrbskim jezerom in Beljakom pa je bil tudi letos dobro obiskan koncert Alpskega kvinteta. V večjih krajih so običaj adventni oziroma božični sejmi, ki so vselej dobro obiskani.

V sredo, 19. decembra, je bil v generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu Cankarjev večer v spomin na 100. obletnico smrti tega velikega slovenskega umetnika. Brali so Cankarjeva literarna dela in predstavili monografijo ddr. Marije Stanonik z naslovom Čebela na cvetu in v svetu. Začetek januarja pa je tradicionalno rezerviran za največjo in najstarejšo družabno prireditev Slovencev na Koroškem Slovenski ples. Letošnji bo že 67. po vrsti in bo potekal v petek, 4. januarja prihodnje leto, v Casineumu v Vrbi / Veldnu ob Vrbskem jezeru. Za ples bodo igrali gorenjski glasbeniki Veseli Begunjčani iz Begunj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

zmerno oblačno
vlažnost: 44 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

12/28

sobota

12/31

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

DELAVNICE / Radovljica, 17. avgust 2019

Delavnica mokrega polstenja

PRIREDITVE / Ljubelj, 17. avgust 2019

Ples brez meja

IZLETI / Gozd - Martuljek, 17. avgust 2019

Na Špik

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

 

 
 

 

 
 
 

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:19, 15. avgust

Umestitev še enega campa pa res ni potrebna. Bi se pa z njo strinjal, samo za avtodome, in če bi na Bled prepovedali z avtodomi. Zdi se mi p...

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 18:19, 15. avgust

In glej, tu ni volka!!!

Enainšestdeseti planšarski pečat jezerske doline / 15:46, 15. avgust

Če pomislim, da nas država striže na vsakem vogalu , bi reku, da smo večje ovce od ovc.

Tako hudo kot letos še ni bilo / 15:38, 15. avgust

Težave z zvermi?
Ni hujše zveri kot je pa čvouk!