Štefan Gorjanc

Ljubezen do oljnih barv

Štefan Gorjanc iz Šenčurja je upokojen slikopleskar, ki bo v nedeljo, 23. decembra, dopolnil 82 let. Ima zanimiv hobi, ki sicer zahteva veliko potrpežljivosti, a v njem izjemno uživa: obnavlja stare skrinje oziroma poskrbi za njihovo končno podobo. Nekatere med njimi so stare tudi sto petdeset let in več.

Šenčur – Slavljenec sicer prihaja s Primskovega pri Kranju, soproga Frančiška iz Cerkelj na Gorenjskem, hišo pa sta naredila v Šenčurju, kjer tudi živita. Štefan izjemno rad preživlja čas v kletnem prostoru – sploh ko je dovolj naravne svetlobe – kjer potrpežljivo in natančno ter z nasmehom na ustih ustvarja s čopičem.

Slikanje ga je pritegnilo že kot otroka. Spominja se, da so njegove prve oljne slike nastale, ko je bil komaj četrtošolec. Takrat je največ slikal nabožne prizore. Razloži: »To so slike, ki so včasih visele v spalnicah nad posteljami.« Še vedno ima spravljeno svoje prvo tovrstno delo in ob pogledu nanj kar ne moremo verjeti, da je to naslikal osnovnošolec.

Upokojeni slikopleskar pa ima tudi prav poseben hobi: obnavlja stare skrinje oziroma jim s čopičem da končen videz, jim vrne izgubljen sijaj iz preteklosti. Do danes je na ta način obnovil in polepšal že kakih osem skrinj, zadnji dve, od katerih ima ena letnico 1871, pa sta prišli na njegov dom iz rok bratranca Francija Gorjanca iz Predoselj. »Franci je mizar, ki je poskrbel, da sta skrinji dobili nova pokrova. Sta iz smrekovega lesa, vendar so pri eni izrazili željo, da bi bil pokrov videti, kot da je hrast, tako da sem uporabil staro pleskarsko tehniko flodranja. Včasih je treba obnoviti okrasni del, dodelati slike. Nekateri motiv predlagajo sami, pridejo z izdelano idejo vzorca, včasih pa se moram znajti, uporabiti lastno domišljijo,« pripoveduje Štefan Gorjanc.

Stare skrinje so bile včasih izjemno modne. Namreč: »Neveste so jih dobile za doto.« Pokaže s prstom v notranjost skrinje: »Tukaj so bile mašne knjižice, ''paternoštri'', kakšen denar in zlatnina; tu notri pa perilo.« Nekatere od teh skrinj so preživele več lastnikov, drugi pa menijo, da gre za staro robo s podstrešij.

Vrnemo se k skrinjama, za kateri pravi, da jih je dobil za »poštimat«, da jih bo »doteral«, kot radi ljudje rečejo kar po domače.

»V roke sem dobil surovi, ko so ju našli, sta bili v zelo slabem stanju. Želja pa je bila, da se obnovita, da bosta lahko krasili nov dom, sobo ali hodnik,« še pove in doda, da glede na izkušnje, ki jih ima, za takšne obnovljene kose vedno obstaja zanimanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/7

nedelja

3/11

ponedeljek

5/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2019

Božič v srcu Karavank

GLASBA / Kokrica, 15. december 2019

Novoletni koncert

PREDAVANJA / Žirovnica, 16. december 2019

Nova Zelandija

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, Šenčur, 16. december 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Šenčur, 17. december 2019

V neznano

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Cerklje, Šenčur, 17. december 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. december 2019

Prednovoletni sprehod v Logarsko dolino

GLASBA / Bled, 19. december 2019

Koncert Tanje Žagar

 

 
 

 

 
 
 

Koncert zbora De profundis / 09:30, 15. december

Rajš žbu u kolen, kukr pa tele jajca.

Kakšna je »cena« ošpic / 05:58, 15. december

Kot vsaka stvar, ki jo je izumil človek, tudi cepivo ni idealno. Tistih 5% s posledicami cepljenja so kolateralna škoda.

Danes in jutri Dr. Prešeren / 08:34, 14. december

»Gledalci mogoče pričakujejo podobo pesnika, kot smo se ga učili v šoli; tokrat bodo izvedeli, kakšna je njegova človeška plat.«
///////////////////
Potem pa ovce navalijo.

V Britofu nevarnosti ni več, cesto bodo odprli še danes / 22:41, 13. december

Upam, da bodo opravili meritve tudi, ko spustijo plin v cevi.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:39, 13. december

Gdor trdi da razume Ženske, ta je sposoben tudi les variti. Ta pa se še ni rodil.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:37, 13. december

Ponavadi sta za ločitev kriva dva, seveda ženske niso skor nikoli krive? Kajti če Moški najde drugo, jo ne zastonj? Kaj je bilo narobaj v za...

Generalni pravobranilec ne podpira tožbe Slovenije / 21:29, 13. december

A kakšna država smo mi? Nikakršna vodijo nas sami lopovi in idioti,ki povnijo svoje žepe,zaposlujejo, svojo žlahto ali sboje Ljubice, potem ...