Zgodbe o lastnikih gozdov

V Sloveniji je več kot 460 tisoč lastnikov gozdov. Čeprav je povprečna zasebna gozdna posest že zdaj zelo majhna, saj meri le dva hektarja in pol, se število lastnikov še vedno povečuje, ob tem pa se zmanjšuje število posesti, ki je v lasti kmečkih gospodinjstev.

Veliko število lastnikov pomeni tudi veliko zelo različnih lastniških zgodb. Največ pozornosti so deležni najbolj skrbni lastniki gozdov, tem zavod za gozdove vsako leto podeli posebna priznanja. V dvajsetih letih, odkar jih podeljuje, je takšno priznanje prejelo 880 lastnikov gozdov, od tega štirideset na Gorenjskem, to je kranjskem in blejskem gozdnogospodarskem območju. To so lastniki gozdov, ki redno pregledujejo gozdove, ob ujmah ali ob pojavu podlubnikov hitro ukrepajo, strokovno izvajajo posek gozdnega drevja, redno opravljajo negovalna in varstvena dela, skrbijo za gozdni red, vzdržujejo traktorske vlake, si prizadevajo za varno delo v gozdu, se nenehno izobražujejo in usposabljajo, spoštujejo večnamensko vlogo gozdov, upoštevajo strokovne nasvete ... Poleg teh, prejemnikov priznanj, ki jih zavod vsako leto kot primere dobre prakse izpostavi javnosti, je v Sloveniji in tudi na Gorenjskem še veliko dobrih, skrbnih lastnikov, ki si za gospodarjenje z gozdom in odnos do gozda tudi zaslužijo priznanje, vsaj pohvalo revirnega gozdarja.

Ob poudarjanju pozitivnih lastniških zgodb in izpostavljanju skrbnih lastnikov gozdov ostajajo v ozadju slabi primeri, negativne lastniške zgodbe, ki bi zaslužile tudi javno kritiko. Spisek takšnih lastnikov bi bil zanesljivo precej dolg, na njem bi se zanesljivo znašli lastniki gozdov, ki niti ne vedo, kje imajo svoj gozd oziroma kje so meje gozdne posesti, lastniki, ki se še nikdar v svojem življenju niso sprehodili po svoji gozdni posesti in pregledali stanje sestojev, lastniki, ki po žledolomu, snegolomu ali vetrolomu ničesar ne ukrenejo in pustijo, da poškodovano drevje propade in da se v poškodovanih in oslabelih sestojih pretirano razmnoži lubadar ... Ob tem marsikateri lastnik gozda poreče, češ – s svojo lastnino lahko delam, kar hočem. Morda to velja za katero drugo vrsto lastnine, a za gozd zanesljivo ne. Prav na primeru lubadarja, ki se je v zadnjih letih na Gorenjskem čezmerno razmnožil in razširil, se kaže, kako pomembno je, da vsi lastniki z gozdovi dobro gospodarijo. Lubadar namreč ne pozna meja gozdnih posesti in se iz gozdov, kjer lastniki ne sanirajo pravočasno žarišč, razširi tudi v bližnje, še zdrave gozdove, s tem pa slabi, malomarni lastniki povzročijo gospodarsko škodo dobrim, skrbnim lastnikom. Razvrednoteni, od lubadarja napadeni les je na trgu vreden tudi polovico manj kot zdrav les.

Oddajte svoj komentar

Kranj °

pretežno oblačno
vlažnost: %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/1

torek

-1/-1

sreda

-2/4

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Naklo, 22. januar 2019

Najlepše doma

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Šenčur, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 22. januar 2019

Za otroke

IZLETI / Preddvor, 22. januar 2019

V Tamar

PREDAVANJA / Tržič, 22. januar 2019

Zakaj je narava tako kruta

 

 
 

 

 
 
 

Gora ni nora / 21:44, 21. januar

Smeti je tudi v dolinah ogromno..

Gora ni nora / 21:43, 21. januar

Wojciechowski, pač nisi ljubitelj gora, ni problema...

Gora ni nora / 18:36, 21. januar

Druga plat o "ljubiteljih" gora:

Mount Everest je najvišje ležeče smetišče.

https://www.youtube.com/watch?v=6jCmYUQ1Q88

Sedem let za smrt brezdomca / 20:56, 20. januar

Jagru, ki je ubil zaščiteno sovo uharico pa grozi tri leta aresta... Adijo pamet !

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.

Gora ni nora / 12:54, 20. januar

Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«************Lepo se sliši...

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...