Zgodbe o lastnikih gozdov

V Sloveniji je več kot 460 tisoč lastnikov gozdov. Čeprav je povprečna zasebna gozdna posest že zdaj zelo majhna, saj meri le dva hektarja in pol, se število lastnikov še vedno povečuje, ob tem pa se zmanjšuje število posesti, ki je v lasti kmečkih gospodinjstev.

Veliko število lastnikov pomeni tudi veliko zelo različnih lastniških zgodb. Največ pozornosti so deležni najbolj skrbni lastniki gozdov, tem zavod za gozdove vsako leto podeli posebna priznanja. V dvajsetih letih, odkar jih podeljuje, je takšno priznanje prejelo 880 lastnikov gozdov, od tega štirideset na Gorenjskem, to je kranjskem in blejskem gozdnogospodarskem območju. To so lastniki gozdov, ki redno pregledujejo gozdove, ob ujmah ali ob pojavu podlubnikov hitro ukrepajo, strokovno izvajajo posek gozdnega drevja, redno opravljajo negovalna in varstvena dela, skrbijo za gozdni red, vzdržujejo traktorske vlake, si prizadevajo za varno delo v gozdu, se nenehno izobražujejo in usposabljajo, spoštujejo večnamensko vlogo gozdov, upoštevajo strokovne nasvete ... Poleg teh, prejemnikov priznanj, ki jih zavod vsako leto kot primere dobre prakse izpostavi javnosti, je v Sloveniji in tudi na Gorenjskem še veliko dobrih, skrbnih lastnikov, ki si za gospodarjenje z gozdom in odnos do gozda tudi zaslužijo priznanje, vsaj pohvalo revirnega gozdarja.

Ob poudarjanju pozitivnih lastniških zgodb in izpostavljanju skrbnih lastnikov gozdov ostajajo v ozadju slabi primeri, negativne lastniške zgodbe, ki bi zaslužile tudi javno kritiko. Spisek takšnih lastnikov bi bil zanesljivo precej dolg, na njem bi se zanesljivo znašli lastniki gozdov, ki niti ne vedo, kje imajo svoj gozd oziroma kje so meje gozdne posesti, lastniki, ki se še nikdar v svojem življenju niso sprehodili po svoji gozdni posesti in pregledali stanje sestojev, lastniki, ki po žledolomu, snegolomu ali vetrolomu ničesar ne ukrenejo in pustijo, da poškodovano drevje propade in da se v poškodovanih in oslabelih sestojih pretirano razmnoži lubadar ... Ob tem marsikateri lastnik gozda poreče, češ – s svojo lastnino lahko delam, kar hočem. Morda to velja za katero drugo vrsto lastnine, a za gozd zanesljivo ne. Prav na primeru lubadarja, ki se je v zadnjih letih na Gorenjskem čezmerno razmnožil in razširil, se kaže, kako pomembno je, da vsi lastniki z gozdovi dobro gospodarijo. Lubadar namreč ne pozna meja gozdnih posesti in se iz gozdov, kjer lastniki ne sanirajo pravočasno žarišč, razširi tudi v bližnje, še zdrave gozdove, s tem pa slabi, malomarni lastniki povzročijo gospodarsko škodo dobrim, skrbnim lastnikom. Razvrednoteni, od lubadarja napadeni les je na trgu vreden tudi polovico manj kot zdrav les.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

14/30

sobota

16/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam